Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

Κατάληψη ΑΣΟΕΕ

Να τσακίσουμε τον κρατικό αυταρχισμό - Να πετάξουμε τους μπάτσους έξω από τις σχολές μας

Στις 31 Δεκεμβρίου, νωρίς το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το ΑΠΘ αποκλείοντας τη πρόσβαση εντός αυτού από όλες τις εισόδους, και εν συνεχεία εκκένωσαν την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» (μάλιστα κατά την διάρκεια της επιχείρησης δεν παρέλειψαν να προσάγουν και ένα άτομο το οποίο φωτογράφισε την εισβολή της αστυνομίας). Έναν χώρο που για 34 συνεχόμενα έτη αποτέλεσε πολιτιστικό σημείο αναφοράς, στεγάζοντας συναυλίες και λοιπά καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις και δράσεις εντός του χώρου του Πανεπιστημίου. Σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η πλειονότητα των φοιτητών/τριών βρισκόταν μακριά από τις κλειστές σχολές (λόγω των διακοπών των Χριστούγεννων) το κράτος βρήκε την ευκαιρία να γκρεμίσει τους τοίχους ενός χώρου απελευθερωμένης έκφρασης και να καταστρέψει τη δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργούσε εντός αυτού, στα πλαίσια μιας επίδειξης ισχύος και εφαρμογής του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Λίγες ημέρες αργότερα καταλαμβάνεται χώρος στο Χημικό του ΑΠΘ από αλληλέγγυους/ες στην εκκενωμένη κατάληψη του «Στεκιού στο Βιολογικό», ως απάντηση στην εκκένωση. Το κράτος δεν άργησε να δείξει τα δόντια του, εισβάλλοντας χτες εκ νέου σε χώρο του πανεπιστημίου μετά από δύο ημέρες, συλλαμβάνοντας τους/ις 15 αγωνιστές/στριες που τον υπερασπίστηκαν και προξενώντας πλήθος υλικών ζημιών.

Την ίδια ημέρα, στις 12/1 πραγματοποιήθηκε άλλη μια εισβολή της αστυνομίας αυτή τη φορά στην ΑΣΟΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε εικόνες μπάτσων μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ καθώς ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε εισβολή από διμοιρίες ΜΑΤ μετά την κατάργηση του ασύλου. Ως αφορμή, παρουσιάστηκε η χτεσινή επίθεση από ομάδα άγνωστων σε καθηγητή κατά την διάρκεια μαθήματος - ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε κυκλώματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και υποθέσεις τοκογλυφίας - η απόπειρα γκρεμίσματος από φοιτητές/τριες ενός τοίχου που ύψωσε η πρυτανική αρχή σε χώρο του δευτέρου ορόφου, όπου συνήθιζαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να κοινωνικοποιούνται και να μελετούν. Υπήρξε αντίδραση από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ενώ έγιναν 6 συλλήψεις φοιτητών/τριών. Σήμερα, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων στην ΑΣΟΕΕ και καλέστηκε Γενική Συνέλευση η οποία αποφάσισε την διεξαγωγή αντικατασταλτικής φοιτητικής πορείας στο Σύνταγμα και κατάληψη του πανεπιστημίου αύριο.

Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από την αστυνομική επιχείρηση, δείχνουν πως η κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Ξεκινώντας ήδη από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, φτάνουμε στην παρουσία των μπάτσων μέσα στις σχολές, οι οποίοι χτυπούν, πετάνε χημικά και συλλαμβάνουν. Ταυτόχρονα η ελεγχόμενη είσοδος στους χώρους των πανεπιστημίων, με την επίδειξη του πάσο (ή της ταυτότητας) εντάσσεται περισσότερο στο πλαίσιο της ελεγχόμενης εισόδου του νόμου 4777/2021 πάρα σε έναν τρόπο υγειονομικής προστασίας. Παράλληλα ανακοινώθηκε και μια δωρεά της τάξεως των 752.456 ευρώ από μη κερδοσκοπική επιχείρηση συμφερόντων του εφοπλιστή Μαρτίνου, σε ΑΠΘ,ΠΑΠΕΙ,ΑΣΟΕΕ και ΕΚΠΑ και πληροφορίες που δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό θέλουν την ΟΠΠΙ να εγκαθίσταται στα πανεπιστήμια τον Μάιο. Έτσι Κράτος και Κεφάλαιο κάνουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρη την διάθεση τους για εκ νέου όξυνση της καταστολής στους χώρους των πανεπιστημίων έτσι ώστε να διαλύσουν κάθε οργανωμένη διεκδίκηση που βάζει τις ανάγκες της τάξης μας μπροστά και πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα τους.

Η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, η δημιουργία αποστειρωμένων χώρων εντός των σχολών καθώς και η προσπάθεια φίμωσης των συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων είναι η προσπάθεια επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και στους αγώνες του. Τίποτα όμως δε θα μείνει αναπάντητο. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό. Μέσα από συλλογικούς αγώνες, μέσα από τις αποφάσεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων αλλά και την παρουσία μας στον δρόμο Κράτος και Κεφάλαιο θα μας βρουν απέναντί τους.

-Αλληλεγγύη στους/ις συλληφθέντες/είσες και στους προσαχθέντες/χθείσες των αστυνομικών επιχειρήσεων των τελευταίων ημερών

-Αλληλεγγύη στην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό»

-Στήριξη στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ αύριο Παρασκευή 14/1

-Καμία παρουσία μπάτσων στις σχολές μας

-Καμία σκέψη για εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια

-Καμία επίδειξη πάσο για την είσοδο στα πανεπιστήμια, καμία εγκατάσταση τουρνικέ

-Κάτω τα πειθαρχικά

-Άμεση κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

-Να σπάσουμε τον τσαμπουκά κυβέρνησης και πρυτανειών

Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε

πηγή : http://rocinante.gr/na-tsakisoume-ton-kratiko…