Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 18.30

Ανοιχτή συνέλευση για οργάνωση δράσεων για τις καταγγελίες στη Θεσσαλονίκη

TW: βιασμός

Μια 24χρονη κοπέλα κατήγγειλε πως ναρκώθηκε και βιάστηκε σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη από μια παρέα επιφανών επιχειρηματιών της πόλης. Αυτό λειτούργησε σαν καταλύτης για να σπάσει η σιωπή καθώς άρχισαν να εμφανίζονται δεκάδες καταγγελίες για τον Δημήτρη Φιντιρίκο, τον Μάνο Παπαδόπουλο, τον Βασίλη Λεβέντη, τον Ευαγόρα Λεβέντη και άλλους, άντρες με πολλά χρήματα και επιρροή, ιδιοκτήτες ή εταίρους μεγάλων εταιριών και μαγαζιών. Οι συγκεκριμένοι έχουν σαν τακτική να προσεγγίζουν κοπέλες επίμονα, να τις καλούν σε ιδιωτικά πάρτυ όπου τις πιέζουν, τις ναρκώνουν και τις βιάζουν, ενώ είναι συστηματικά κακοποιητικοί και σε σχέσεις και επαφές τους. Παράλληλα εκβιάζουν τις επιζήσασες και ασκούν την πολιτική και οικονομική τους επιρροή ώστε το ζήτημα να μένει καλυμμένο και να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι. Αυτό που ξεσκεπάζεται τις τελευταίες μέρες είναι ένα εκτεταμένο κύκλωμα trafficking και κακοποίησης, τις πραγματικές εκτάσεις του οποίου δεν μπορούμε μάλλον καν να φανταστούμε.

Μέσα στην πατριαρχία οι άντρες κοινωνικοποιούνται ώστε να βλέπουν τις θηλυκότητες σαν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιούν για την απόλαυση και την επιβεβαίωση της μάτσο ανδρικής τους ταυτότητας. Οι επιθυμίες, η συναίνεση και η αυτοδιάθεσή μας μικρή σημασία έχουν, μπορεί και να είναι απλώς ενοχλητικά μικροεμπόδια. Με κάθε είδηση καινούριας γυναικοκτονίας ή καταγγελίας για έμφυλη βία παγώνει το αίμα μας γιατί ξέρουμε ότι ως θηλυκότητες ή κουίρ άτομα θα μπορούσαμε να είμαστε ή να βρεθούμε στη θέση της δολοφονημένης ή της επιζήσασας. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να μην νιώθουμε μια δικαίωση που αυτά τα περιστατικά -που πάντα συνέβαιναν- επιτέλους βγαίνουν στην φόρα και παίρνουν κάποια δημοσιότητα (σίγουρα όμως όχι τόση όση τους αναλογεί). Επίσης ο τρόπος που κατά βάση συζητιούνται στα media, στα social αλλά και σε παρέες είναι συχνά προβληματικός, με κυρίαρχα τα δήθεν αθώα και βαθιά σεξιστικά σχόλια του στυλ "τι φορούσε, τι γύρευε εκεί, δεν ήξερε δεν ρώταγε", που τελικά μόνο στόχο έχουν να πάρουν την ευθύνη από τους θύτες και να την ρίξουν στα επιζήσαντα.

Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι οι άντρες με τα περισσότερα χρήματα και την περισσότερη δύναμη στην πόλη είναι κακοποιητικοί και αντιμετωπίζουν τις θηλυκότητες σαν αντικείμενα, ούτε ότι με τα χρήματα και τις διασυνδέσεις τους ελέγχουν και επηρεάζουν το σύστημα δικαιοσύνης ώστε να μένουν στο απυρόβλητο.

Να μην το αφήσουμε να περάσει στα ψιλά, όπως περνάει τόσες μέρες στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης. Να μην το αφήσουμε να θαφτεί. Απέναντι τους, έχουμε το ένα την άλλη.

Καλούμε κάθε άτομο στην Θεσσαλονίκη που νιώθει ότι το ζήτημα το αφορά σε ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης στα επιζήσαντα και σε όσα δημοσιεύουν καταγγελίες και αντιμετωπίζουν στοχοποίηση.

Αυτόνομο Σχήμα Ψυχολογίας

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Ιανουαρίου 00h