Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 στις 21.00

Μπαρ οικ. ενισχυσης της οικογενειας του αναρχικου Χ. Μαντζουριδη

ΜΠΑΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ Χ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΔΗ

Σάββατο |22.01.22 | 21:00 |ελευθεριακό εργαστήρι F451

Η περίπτωση της σύλληψης, απόδοσης κατηγοριών και προφυλάκισης του αναρχικού Χάρη Μαντζουρίδη ενσωματώνει όλα εκείνα τα σαδιστικά και εξοντωτικά χαρακτηριστικά που περιγράφουν τις πλέον μαύρες πτυχές των κατασταλτικών μηχανισμών.

Απήχθη -κυριολεκτικά- κάτω από το σπίτι του από μπάτσους με πολιτικά, μπροστά στα μάτια της εμβρόντητης συντρόφισσάς του και του ανήλικου παιδιού του (13/10/21). Για να «δικαιολογηθεί» το μαφιόζικου τύπου μπουζούριασμα απέναντι στις λογικές διαμαρτυρίες της γειτονιάς, λοιδορήθηκε πως διέπραξε «ασέλγεια κατά ανηλίκου». Τον καθησύχασαν πως πρόκειται για απλή εξακρίβωση, ενώ με τη βία του απέσπασανDNA. Με την προσφιλή μέθοδο της ασφάλειας περί ανωνύμου τηλεφωνήματος προς τηλεφωνική συσκευή που δε διαθέτει αναγνώριση κλήσεων(!), του αποδόθηκαν κατηγορίες για ληστεία σε υπάλληλο χρηματαποστολής (2018) και για επίθεση σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων (2009), με βάση μείγμα DNA που βρέθηκε σε αντικείμενο στην περιοχή. Προφανώς -και τί άλλο θα μπορούσε να ήταν;- επρόκειτο για κινητό κι όχι σταθερό αντικείμενο[1].

Προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Η όλη βία και πίεση τον εξώθησε σε αυτοτραυματισμό στο κεφάλι. Στις 19/10 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πράγμα που οδήγησε στην εν κράτηση νοσηλεία του στο ψυχιατρείο του Δαφνίου. Έκτοτε η συνθήκη που του επιβάλλεται συνοψίζεται στην αποστέρηση προαυλισμού, τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και τα συνεχή εμπόδια στην επικοινωνία. Στις 08/11 δοκιμάζει την αυτοχειρία για δεύτερη φορά. Κι ενώ όλα συνηγορούν στην αποφυλάκιση του μέχρι τη δίκη, λόγω του ότι η συνέχιση της προφυλάκισης θα έχει σαν συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένειά του, ο εισαγγελέας του Κορυδαλλού τον φιλοδωρεί με ένα πειθαρχικό έλεγχο καθότι -κατά την αδέκαστη κρίση του- η απόπειρα αυτοκτονίας της 19ης Οκτώβρη ήταν ψευδής και προσχηματική με σκοπό την… επίτευξη απόδρασης! Παραμονή Χριστουγέννων μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, όπου τα βάσανά του δεν είχαν τέλος. Τέθηκε σε καραντίνα μαζί με άλλους ναοαφιχθέντες, αν και αρνητικός, υπό τις πλέον άθλιες συνθήκες και αφού διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό την 6η ημέρα, η απομόνωση παρατάθηκε απροσδιορίστως.

Η με κάθε δυνατό τρόπο συνειδητή προσπάθεια εξόντωσης του συντρόφου είναι εξόφθαλμη. Ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, οι διωκτικοί μηχανισμοί δεν φείδονται μέσων εις βάρος του Χ. Μαντζουρίδη. Διόλου φειδωλοί οφείλουμε να είμαστε κι εμείς στον αγώνα μας για ικανοποίηση του αιτήματος της αποφυλάκισης έως τη δίκη.

Όμως, καθόλου δευτερευόντως κι εντελώς συμπληρωματικά, θα θέλαμε να σταθούμε στην εξόντωση μέσω της πίεσης προς το στενό οικογενειακό/κοινωνικό περιβάλλον με χρηματοοικονομικούς όρους. Είναι δεδομένο ότι ακόμη και οι ελάχιστες προς κάλυψη ανάγκες εντός φυλακής είναι πανάκριβες. Πέραν των δυσθεώρητων ποσών που απαιτούνται για παράβολα, αιτήσεις και γραφειοκρατικές πράξεις, τα μεταφορικά έξοδα στα επισκεπτήρια ή τα μηνιαία έξοδα ατομικής υγιεινής, διατροφής, τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.λπ αποτελούν ουσιαστικά έναν ιμάντα μεταβίβασης οικονομικών πόρων από τους κρατούμενους προς τον σωφρονιστικό μηχανισμό-επιχείρηση. Πόρους που τους στερούνται με τη σειρά τους οι κοντινοί άνθρωποι των κρατουμένων ή που εν μέρει επωμίζεται το κίνημα αλληλεγγύης. Στην περίπτωση του Χάρη, για λόγους εντελώς κοινότοπους στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, το μηνιαίο του εισόδημα ήταν το μοναδικό στο οποίο βασιζότανε η οικογένεια του. Με την προφυλάκιση, από τη μια εκτοξεύτηκαν οι χρηματικές ανάγκες και από την άλλη εκμηδενίστηκε το εισόδημα. Αυτήν την πτυχή θα θέλαμε να φωτίσουμε με τη βραδιά οικονομικής ενίσχυσης, καθώς θεωρούμε πως η κινηματική αλληλεγγύη οφείλει, πέραν τον δικαστικών εξόδων, να περιλαμβάνει και την ίδια την επιβίωση, ιδιαιτέρως όταν αυτή απειλείται ανοιχτά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

πρωτοβουλία αλληλεγγύης

Γιάννινα, Γενάρης '22

_____________

[1] Η μέθοδος του ανωνύμου τηλεφωνήματος και του κινητού αντικειμένου ως ενοχοποιητικό στοιχείο, αν και τόσο εξόφθαλμα διάτρητες και νομικά αστήρικτες, αποτελούν τις αγαπημένες σταθερές των μπατσικών μεθοδεύσεων που εξακολουθούν, όμως, να χρησιμοποιούνται, παρόλο που άλλοι σύντροφοι έμειναν χρόνια έγκλειστοι μέχρι αποδείξεως της αθωότητας τους. Δες σχετικά υπόθεση Τ. Θεοφίλου.

__________________________________________________

*Εμείς που απαρτίζουμε το Eλευθεριακό Eργαστήρι °F451, καθώς και τα εγχειρήματά μας που στεγάζονται σε αυτό, δεν είμαστε διατεθειμένες -και το θεωρούμε πολιτικά επικίνδυνο- να προβαίνουμε σε ελέγχους της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων που θέλουν να έρχονται στο °F451. Δε θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνικοποίηση του ελέγχου και την ένταση των διαχωρισμών. Οφείλουμε να οργανώσουμε τη λειτουργία μας ενάντια σε αυτά και να προσφέρουμε χώρους και χρόνους για τις ανάγκες των υπό αποκλεισμό. Η ψυχική μας ηρεμία, η κοινωνικοποίηση, η πνευματική μας υγεία, η πολιτική μας δραστηριοποίηση περνάνε μέσα από ανοιχτούς άνευ περιφράξεων χώρους/χρόνους.

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Ιανουαρίου 12h