Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 στις 21.00

Εκδήλωση ενημέρωσης και γιορτής των κοινωνικών αντιστάσεων

Το τοπικό κίνημα "Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών" και το οικολογικό δίκτυο Support Earth καλούν την Τσικνοπέμπτη 24/2 (ώρα 21.00) σε εκδήλωση ενημέρωσης και γιορτής των κοινωνικών αντιστάσεων στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή).

Οι κάτοικοι της Τήνου θα μας ενημερώσουν για τον δίκαιο αγώνα προστασίας του νησιού τους από τα καταστροφικά σχέδια των επιχειρηματιών, και θα οργανώσουμε την υπεράσπιση των 100 κατοίκων που σύρονται σε άδικη δίκη με μηνύσεις από την κατασκευαστική εταιρία επειδή πήραν μέρος στις διαμαρτυρίες (!).

Μετά την ενημερωτική ομιλία των κατοίκων της Τήνου θα γιορτάσουμε μαζί τους την αξιοπρέπεια του αγώνα τους με ένα υπέροχο Νησιώτικο γλέντι. Παίζουν μουσικοί από την Αμοργό.

Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για τα δικαστικά έξοδα των 100 κατοίκων της Τήνου.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 24/2 - ώρα 21.00

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή)

"Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών":

Η κλιματική αλλαγή που έχει χτυπήσει όλο τον πλανήτη είναι μια συνθήκη όπου ήρθε για να παγιωθεί και πλέον θα είναι η κανονικότητα. Ακραίες υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, καταστροφικές πλημμύρες, καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα, με την κυβέρνηση να είναι απλός θεατής και να στέλνει sms μέσω 112 στους πολίτες για την εκκένωση περιοχών και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με τους επενδυτές.

Ετοιμάζονται να «επενδύσουν» πάνω στα αποκαΐδια, ενώ ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες και αυτό αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κοινωνία και την οικονομία. Πουλάνε «πράσινη ανάπτυξη» την ώρα που συνεχίζουν τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζουν βουνοκορφές και νησιά με ανεμογεννήτριες! Αυτό σημαίνει θάνατος και καταστροφή των τοπικών κοινωνιών.

Αν νοιαζόντουσαν για τις ανάγκες του κόσμου, που με την πρώτη πλημμύρα, χιόνια ή καύσωνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη εξαιτίας των «νόμων της αγοράς», δεν θα προχωρούσαν στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Στην Τήνο γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη» και τον ζήλο της κυβέρνησης να μας την επιβάλει με ΜΑΤ και βία.

Τον Μάιο του 2020 και παρά την έντονη και καθολική αντίδραση των κατοίκων σε αυτές τις πρακτικές επιβολής βίας από την αστυνομία ακόμη και σε αρρώστους, σε ένα τόπο που διαμαρτύρεται σύσσωμα και ειρηνικά, διαπιστώσαμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό το Σεπτέμβριο του 2021. Διμοιρίες των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, πάνοπλες δεν δίστασαν να στρέψουν την βία τους σε πολίτες κάθε ηλικίας και άνευ αιτίας.

Ποια ιδιωτική επένδυση μπορεί να υπερβαίνει το δημόσιο συμφέρον και πώς οι δημόσιοι λειτουργοί, αν μπορούμε ακόμη σήμερα να χαρακτηρίζουμε έτσι τα σώματα «ασφαλείας», μπορούν να απαγορεύουν είσοδο και διέλευση πολιτών κατά βούληση; Αναρωτιόμαστε ακόμη, πώς μπορεί ένας αστυνομικός να προβαίνει σε πράξεις βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές που συντεταγμένα και με κάθε συλλογικό και θεσμικό τρόπο έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην υλοποίηση τέτοιων βιομηχανικών πάρκων. Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους.

Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι όχι μόνο συστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης. Ο αγανακτισμένος και μάχιμος τηνιακός λαός ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μονάδες καταστολής.

Όχι! Δεν είναι εγκληματίες οι κάτοικοι του νησιού που αγωνίζονται για να προφυλάξουν το περιβάλλον. Δεν είναι εγκληματίες για να κατηγορούνται και να διώκονται άνθρωποι που έχουν καταλάβει ότι η «μπίζνα» των ανεμογεννητριών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια "πράσινη" απάτη.

Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε.

Από τις εκσκαφές, τα μπαζώματα αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών υπάρχει ο κίνδυνος, όπως αναφέρει και η σχετική μελέτη του καθηγητή υδρολογίας Γεώργιου Στουρνάρα ειδικά για την γεωλογία της Τήνου, να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής

Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν δραματικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητά τους προκαλούνται από το δίκτυο μεσαίας τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επενδύσεις τέτοιου τύπου θα ωφελήσουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος και εν προκειμένου για το νησί της Τήνου

Καταλυτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. ο ήπιος φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός καθώς και πολιτιστικός τουρισμός που αναπτύσσεται τελευταία στην περιοχή θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου. Το συγκεκριμένο «χειροποίητο» κυκλαδίτικο τοπίο, με τις σημαντικές εναλλαγές του, είναι τόσο ιδιαίτερο που γίνεται ολοένα και πιο διάσημο. Έρευνες έχουν δείξει μείωση στον τουρισμό μετά από τέτοιες επεμβάσεις.

Πριν κάποια χρόνια και μετά από αγώνα πολιτών του νησιού πετύχαμε μια μεγάλη νίκη που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας - αφαιρέθηκαν οι ακαλαίσθητοι πυλώνες υψηλής τάσης που δεν συμβάδιζαν με την φυσιογνωμία του νησιού. Τώρα προωθούνται πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επεμβάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αντίθετη γνώμη του Τηνιακού λαού, όπως αντανακλάται διαχρονικά σε όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. από το 2014 ως και σήμερα.

Τα κέρδη τους είναι πάνω από κάθε οικολογική συνείδηση, τα κέρδη τους είναι πάνω από τον άνθρωπο. Στο βωμό του χρήματος θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν ολόκληρες περιοχές, για να τοποθετήσουν αιολικά πάρκα, για να πουλήσουν «πράσινη ανάπτυξη» και να μας κάνουν τη μεγάλη μπαταρία της Ευρώπης.

Κάθε νησί έχει το δικό του πλούτο, έτσι κι η Τήνος συγκεντρώνει ιστορικό, περιβαλλοντικό, καλλιτεχνικό και ανθρώπινο πλούτο. Γιατί θα πρέπει η εικόνα του νησιού μας με αυτή τη φυσική ομορφιά να καταστραφεί με τα βιομηχανικά πάρκα;

__________

"Η Τήνος Κατά των Ανεμογεννητριών"- βρείτε περισσότερες πληροφορίες και πάρτε μέρος στον αγώνα:

https://tinyurl.com/ytxb6rds

Support Earth

https://supportearth.gr/


πηγή : https://www.embros.gr/pempth-24-2-21-00-h-thn…