Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Μικροφωνική συγκέντρωση για τις εξώσεις των μεταναστριών

Να τελειώνουμε με τον μαφιόζικο ανθρωπισμό

Ντόπιες και μετανάστριες να ζήσουμε μαζί

Την Τετάρτη 16/3, η ΜΚΟ Φάρος Ελπίδας, γνωστή ΜΚΟ για τις εκβιαστικές τακτικές της απέναντι σε μετανάστες και μετανάστριες τα τελευταία δύο χρόνια, ξεπέρασε τον εαυτό της και είχαμε το εξής νέο στιγμιότυπο στην καθημερινή μάχη που δίνουν οι μετανάστες/τριες ενάντια στις εξώσεις που πραγματοποιούν οι ΜΚΟ μαζί με το υπουργείο μετανάστευσης: Την ώρα που οικογένεια μεταναστών/τριων βρισκόταν στην υπηρεσία ασύλου, η ΜΚΟ άλλαξε την κλειδαριά με αποτέλεσμα η οικογένεια να βρεθεί για ώρα έξω από το σπίτι της, με όλα τα αντικείμενα της να βρίσκονται εντός αυτού. Μετά από κάποιες ώρες και με τη βοήθεια αλληλέγγυου κόσμου που βρέθηκε στο σπίτι μαζί με την οικογένεια, οι μετανάστες/τριες κατάφεραν να μπουν πάλι στο εσωτερικό του σπιτιού. Για τη ΜΚΟ Φάρος Ελπίδας δεν έφτασε η τακτική του υποκόσμου της αλλαγής κλειδαριάς και έτσι έστειλε και την αστυνομία που προσήγαγε μετανάστρια που βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού, λέγοντας μάλιστα ψέματα ότι δήθεν έχει κατατεθεί σε βάρος της μήνυση από τη ΜΚΟ. Η μετανάστρια κρατήθηκε σε ΑΤ και μετά από ώρα αφέθηκε ελεύθερη.

Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος ESTIA έχουμε συναντήσει πλήθος θεσμικών και εξωθεσμικών εκβιασμών από τις ΜΚΟ ενάντια στις μετανάστριες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όπως επίσης, έχουμε συναντήσει την άρνηση των μεταναστριών να φύγουν από τα σπίτια, πράγμα που de facto θα σήμαινε την αστεγία και την περεταίρω υποτίμηση της ζωής τους. Όσο εντείνεται η κατεύθυνση εγκλεισμού και φυλάκισης των μεταναστριών σε camps έξω από τις πόλεις, τόσο οι ΜΚΟ εντείνουν τους εκβιασμούς τους για τις εξώσεις των μεταναστριών. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο ανακοινωμένος τερματισμός του προγράμματος ESTIA. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι ΜΚΟ εμπορεύονται ανθρωπισμό και εγχρήματη φιλανθρωπία ενώ προσπαθούν παράλληλα να εξαθλιώσουν τους/ις μετανάστριες. Όπως έγραφε μια μετανάστρια σε κείμενο της, ενάντια στην απειλή έξωσης από ΜΚΟ: «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αστυνομία του υπουργείου μετανάστευσης».

Κάποιες δεν έχουμε παραδοθεί στο κανιβαλιστικό κλίμα της εποχής. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τις πολυεθνικές αντιστάσεις μπορούν να ανατιμηθούν οι ζωές μας. Γι' αυτό ψάχνουμε συνδέσεις για να αγωνιζόμαστε μαζί με τις μετανάστριες. Γι' αυτό, απέναντι στις διαθέσεις της κάθε ΜΚΟ, ποτέ καμία μόνη.

κάλεσμα : Ανοιχτή συνέλευση Stop War on Migrants


Ακόμα ένα περιστατικό απανθρωπιάς και βιαιότητας από τη μκο "Φάρος Ελπίδας" αυτή τη φορά σημειώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι όταν απεσταλμένοι της οργάνωσης άλλαξαν την κλειδαριά του διαμερίσματος που μένει οικογένεια από την Τουρκία.

Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν να κλειδωθεί η οικογένεια απ'έξω με όλα τα υπάρχοντά τους να βρίσκονται μέσα στο διαμέρισμα. Ακολούθησε άμεση ανταπόκριση από αλληλέγγυο κόσμο όπου και αλλάχτηκε η κλειδαριά ώστε να μπει ξανά η οικογένεια στο διαμέρισμα. Δυστυχώς όταν φύγαμε η οργάνωση κάλεσε την αστυνομία και χωρίς καμία νόμιμη αιτιολογία τράβηξε τη μετανάστρια μέχρι το τμήμα όπου και κρατήθηκε για μερικές ώρες. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη και με τη στήριξη αλληλέγγυων επέστρεψε στο σπίτι της όπου και τοποθετήθηκε νέα κλειδαριά.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα πλέον, από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εντεταλμένες μκο από το κράτος, με μόνη λειτουργία και δραστηριότητα που έχουν να είναι η ψυχολογική πίεση, οι εκφοβισμοί και οι απειλές, μέχρι τον εκτοπισμό των προσφύγων και μεταναστριών από τις κατοικίες τους.

Αντίστοιχες πρακτικές συναντήσαμε και στην πρόσφατη δική που είχαμε με την οικογένεια από το Αφγανιστάν, από την οργάνωση "Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης", η οποία έκανε τα πάντα για να βγάλει την οικογένεια στο δρόμο ενώ δεν έχει καν λήξει το πρόγραμμα στέγασης που την καλύπτει. Μάλιστα στη συγκεκριμένη δίκη ο δικηγόρος της οργάνωσης έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει ψεύτικους ισχυρισμούς ότι έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου της οικογένειας για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενώ η οικογένεια έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα οποία προσκομίσαμε.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πλέον καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους που βιώνουν στο πετσί τους την αντιμεταναστευτική πολιτική του κράτους.

Μόνο οι κοινοί αγώνες και οι συλλογικές διαδικασίες με τις μετανάστριες ισχυροποιούν ένα κίνημα αντίστασης. Για αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.

Συγκέντρωση/Μικροφωνική στα γραφεία της "Φάρος Ελπίδας", αυτήν την Παρασκευή στις 12:00 / Ερμού 31, Θεσσαλονίκη.

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑΣ

κάλεσμα : συλλογικότητα Room39

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Μαρτίου 14h