τι; : πορεία θεματική : Πρωτομαγιά

Κυριακή 1 Μαίου 2022 στις 11.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Απεργιακή μοτοπορεία

1η Μάη 2022 - ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Κυριακή 1η Μάη 2022 - Όλοι και όλες στην Απεργιακή Συγκέντρωση Μοτοπορεία στο Π. Άρεως

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

την Κυριακή 1η Μάη 2022 παίρνουμε τα δίκυκλά μας και κατεβαίνουμε στην απεργιακή μοτοπορεία. Συντονιζόμαστε στις περιοχές μας ώστε να μην πάμε για δουλειά εκείνη τη μέρα. Να δείξουμε στους εργοδότες μας πως η απόφαση για απεργία δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά ένα μέσο συλλογικής διεκδίκησης με το οποίο κανείς και καμία δε μένει μόνος μπροστά στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Δημιουργούμε προσυγκεντρώσεις στις περιοχές μας και κατεβαίνουμε με μοτοπορείες στο κέντρο της Αθήνας ώστε να πλαισιώσουμε μαζικά και ανά περιοχή τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 11πμ.

ΤΗΝ 1η ΜΑΗ 2022 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ:
-ενάντια στην υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία
που είναι καθεστώς στο επάγγελμα και ιδιαίτερα στην ταχυδιανομή(delivery). Οι εργοδότες μας κλέβουν ένσημα, δώρα, επιδόματα, εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Οι θεσμοί ελέγχου ΣΕΠΕ, κρατούνται υποστελεχωμένοι, ενώ η ενδημική διαφθορά κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

- για πλήρη εφαρμογή του ν. 4611/2019
α) εταιρικό δίκυκλο ή επίδομα αποζημίωση χρήσης και συντήρησης που ισούται τουλάχιστον με το 15% του βασικού μισθού (97,5 € για 5ήμερο 8ωρο)
β) καταβολή των εξόδων κίνησης (βενζίνες)
γ) παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας
δ) δήλωση του ιδιόκτητου δικύκλου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

-πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στις εταιρίες πλατφόρμες
η εργασία στις εταιρείες πλατφόρμες δεν έχει καμία διαφορά από την "παραδοσιακή" διανομή στα καταστήματα στα καταστήματα της ταχυεστίασης. Βαφτίζεται έτσι γιατί εξυπηρετεί τους εργοδότες. Με αυτό το τέχνασμα οι εργοδότες μετακυλίουν όλο το κόστος εργασίας στους εργαζόμενους μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους χωρίς έξοδα.

-κατάργηση των αντεργατικών άρθρων του νόμου Χατζηδάκη (4808/21)
που νομιμοποιεί τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και απορυθμίζει την εργασία περαιτέρω προς όφελος των επιχειρήσεων.
-για να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι, όχι άλλα εργατικά "ατυχήματα"
η εντατικοποίηση, η έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας, τα εξαντλητικά ωράρια οι κόντρα βάρδιες και η εργασία χωρίς ρεπό, η υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, η μη παροχή Μέσων Ατομικής Πορστασίας, οι μισθοί χαρτζηλίκι, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, τα κέρδη πάνω από τις ζωές έχουν μετατρέψει τη μισθωτή εργασία σε χαρακώματα πολέμου.

-ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου courier, delivery και υπαλλήλους εξωτερικών εργασιών
γιατί το επάγγελμά μας είναι επικίνδυνο, βαρύ και ανθυγιεινό. Εργαζόμαστε στο δρόμο, τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα είναι συχνά, είμαστε εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, στις κακοτεχνίες του οδοστρώματος και στον αδιάκοπο θόρυβο, είμαστε ομάδα υψηλού ρίσκου για μια σειρά από μυοσκελετικές παθήσεις και επαγγελματικές ασθένειες.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)

πηγή : https://sveod.gr/?p=4144


1 2 3 4

Την Κυριακή 1η Μάη του 2022 έχει κηρυχθεί 24ωρη διεθνής απεργία.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 1η Μάη στις 11.00 στο πεδίο του Άρεως, την οποία οργανώνει το σωματείο βάσης ΣΒΕΟΔ.

Εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου και της Θεσσαλονίκης, με διεθνιστική αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση.

Αντιστεκόμαστε στον πόλεμο, στην αντεργατική πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης, τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την εγκληματοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, με ένα ακηδεμόνευτο μπλοκ σωματείων βάσης, εργατικών συλλογικοτήτων και αυτοοργανωμένων συνελεύσεων γειτονιάς.

κάλεσμα : Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση

επικοινωνία : ergaexnidekp@rexiseup.neext, www.erganidekp.wordpress.com/


1 2 3 4

Κάλεσμα Στήριξης στην Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2022

Όλοι & Όλες στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Διαδηλώσεις. STOP THE CITY. Στηρίζουμε - Συμμετέχουμε στην απεργιακή Μοτοπορεία που καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) στα πλαίσια της 1ης Διεθνούς Απεργίας στο Επάγγελμα. Συγκέντρωση: Κυριακή 1η Μάη στο Πεδίο του Άρεως στις 11.00 πμ.

post image

"Το ανεκπλήρωτο παρελθόν συνεχίζει ν' αποτελεί υποχρέωση για εμάς"

Βάλτερ Μπένγιαμιν

Σικάγο 1886. Σαλονίκη 1936. Καισαριανή 1944. Κωνσταντινούπολη 1977...

Εδώ και 136 Μάηδες, η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι κρατική αργία ούτε κινητή γιορτή. Για το πολυεθνικό προλεταριάτο και όλους τους εργαζόμενους λαούς, για τους εκμεταλλευόμενους και τις καταπιεσμένες, για όλες και όλους της Γης τους κολασμένους, η Πρωτομαγιά αποτελεί μια εμβληματική Απεργιακή Ημέρα Μνήμης & Αγώνα.

Ημέρα Μνήμης για όλους τους εργάτες συνδικαλιστές & τις εργάτριες συνδικαλίστριες, τους αναρχικούς & τους κομμουνιστές, τις αναρχικές & τις κομμουνίστριες που απολύθηκαν, διώχτηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν & δολοφονήθηκαν επειδή σήκωσαν το ανάστημα τους και αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Τάξης μας ενάντια στους διαχρονικούς δυνάστες της: το Κεφάλαιο και τα Κράτη του, το Φασισμό και τον Ιμπεριαλισμό.

Ημέρα Αγώνα που διδάσκει και υπενθυμίζει διαχρονικά πως -σε όλους τους καιρούς και όλους τους τόπους- οι λαϊκές κατακτήσεις και τα εργατικά δικαιώματα (που εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια βρίσκονται διεθνώς στο στόχαστρο της νεοφλιλελεύθερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και εγχώρια, με ιδιαίτερη ένταση, από την προηγούμενη μνημονιακή δεκαετία κι έπειτα), δεν χαρίστηκαν από την κεφαλαιοκρατία και τα Κράτη της, αλλά αποτέλεσαν τον επίμονο και συνάμα επίπονο καρπό της προλεταριακής οργάνωσης & δράσης μέσα κι έξω από τα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς.

Πρωτομαγιά 2022.

Οι αγώνες των εργαζομένων σε Efood, Cosco, Εnergean και Λάρκο μας δείχνουν το νήμα του δρόμου που αποτελεί το δύσβατο αλλά αναγκαίο μονοπάτι που οφείλουμε να διανύσουμε, υπενθυμίζοντας -έμπρακτα και σε παρόντα χρόνο- εκείνο το παλιό καλό ρητό που διαπίστωνε ότι "κανένα πρόβατο δεν σώθηκε βελάζοντας"...

[...] Η Πανδημία και ο Πόλεμος επιταχύνουν και βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική συστημική κρίση επιφέροντας δυσβάσταχτους ορούς για τη ζωή μας, επιφυλάσσοντας μας ένα ζοφερό μέλλον. Η Τάξη μας και οι οργανωμένες δυνάμεις της, καλούμαστε να αναλογιστούμε τον ιστορικό μας ρόλο και να βρεθούμε σε θέση μάχης, όχι μόνο για την υπεράσπιση των κεκτημένων (που χάνονται το ένα μετά το άλλο) και την ανάσχεση της επίθεσης εις βάρος μας, αλλά για την συνολική αντεπίθεση των λαών απέναντι στους δυνάστες τους.

Να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση της Τάξης μας. Να οργανωθούμε στην κατεύθυνση της προλεταριακής αντεπίθεσης. Ν' αντισταθούμε στη γενικευμένη βαρβαρότητα. Να πολεμήσουμε για την κοινωνική απελευθέρωση ενάντια στην κρατική - καπιταλιστική - ιμπεριαλιστική Εξουσία […]

από Κάλεσμα της ΚτΒ στη Γενική Απεργία της Τετάρτης 6 Απρίλη 2022

  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό Πόλεμο που κορυφώνεται στην Ουκρανία, φέρνοντας την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με τη γενίκευση του και την πυρηνική απειλή. Ο δικός μας κύριος Εχθρός ήταν, είναι & θα είναι εδώ: μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ.
  • Ενάντια στην εγκληματική κρατική διαχείριση της Πανδημίας & απέναντι στον ανορθολογισμό της άρνησης της. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Έξω τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας από το ΕΣΥ.
  • Ενάντια στις "ανατιμήσεις" των τιμών Ενέργειας & όλων των βασικών αγαθών, απέναντι στην εργατική υποτίμηση & τη φτωχοποίηση: Άμεση Δράση με μαζικές απαλλοτριώσεις προϊόντων, επανασυνδέσεις ρεύματος & αρνήσεις πληρωμών. Έμπρακτη Στήριξη όλων των ντόπιων & μεταναστών, εργαζόμενων & άνεργων που βάλλονται από την καλπάζουσα ακρίβεια.
  • Άμεση Κατάργηση του αντεργατικού - αντιλαϊκού νόμου λαιμητόμου Χατζηδάκη.
  • Ενάντια στην νομιμοποίηση της "μαύρης" (υποδηλωμένης ή αδήλωτης) εργασίας & τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο.
  • Αμεση πραγματική αύξηση των μισθών των εργαζομένων & των επιδομάτων για όλους τους άνεργους & τις άνεργες.
  • Επαναφορά & Επέκταση των βαρέων - ανθυγιεινών ενσήμων & του επιδόματος επικινδυνότητας.
  • Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα.
  • Οργάνωση & Αγώνας μέσα & έξω από τους χώρους δουλειάς

για Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθέρια σε Όλους & Όλες.

Όλοι & Όλες στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Διαδηλώσεις.

STOP THE CITY. Στηρίζουμε - Συμμετέχουμε στην απεργιακή Μοτοπορεία που καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) στα πλαίσια της 1ης Διεθνούς Απεργίας στο Επάγγελμα. Συγκέντρωση: Κυριακή 1η Μάη στο Πεδίο του Άρεως στις 11.00 πμ.

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

Αθήνα, Απρίλης 2022

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1618307/


1 2 3 4

Ταξική Αντεπίθεση Αθήνας: 1η Μάη 1886 - 1η Μάη 2022. Όλοι και όλες στους δρόμους.

1η Μάη 1886 - 1η Μάη 2022. Όλοι και όλες στους δρόμους!

Tην 1η Μάη του 1886 κηρύσσεται στο Σικάγο γενική απεργία με χιλιάδες εργάτριες και εργάτες στους δρόμους που διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και την καθιέρωση του 8ώρου, ανέδειξαν με όλη την ιστορική του έμφαση το τι μπορούν τα ενωμένα σωματεία και ο κόσμος της εργασίας να καταφέρουν όταν οργανώνονται ενάντια στον ταξικό τους εχθρό. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους αποφασισμένοι να οργανωθούν, να διεκδικήσουν και τελικά να κερδίσουν.

Από εκείνη την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά μέχρι και σήμερα τα ζητούμενα του εργατικού κινήματος δεν διαφέρουν πολύ, αλλά μάλιστα είναι σχεδόν τα ίδια. Βασικές ιστορικές εργατικές διεκδικήσεις έχουν χαθεί μέσω μιας σειράς νόμων που τα τελευταία έτη έχουν μετατρέψει την εργασιακή πραγματικότητα σε μία αρένα αναλώσιμων και επισφαλών εργαζομένων.

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- από τις ίδιες δομικές αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος- σχεδόν 15 χρόνια πριν, η επίθεση στην κοινωνική βάση από τον κόσμο της εξουσίας κλιμακώνεται συνεχώς με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της γενικευμένης φτωχοποίησης και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Από το 2010 και μετά και με την υπογραφή των μνημονιακών συμβάσεων η Ελλάδα περνάει σε μια νέα φάση, στην οποία ο μύθος του πλούτου και της κοινωνικής ευημερίας φτάνει στο τέλος του και πλέον αποτυπώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο οι ταξικές αντιθέσεις εντός της κοινωνίας. Οι εργασιακός μεσαίωνας έρχεται να καθιερωθεί με χαμηλά ημερομίσθια και μαύρα ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, μειώσεις στους μισθούς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω προγραμμάτων voucher.

Στο σήμερα λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ένα από τα πιο δυσμενή εργασιακά νομοσχέδια καταφέρνοντας ένα μεγάλο χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Η "απελευθέρωση" του 8ώρου και η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού έρχονται να προτεθούν στο βιογραφικό του υπουργού εργασίας Κ.Χατζηδάκη που υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία τις επιθυμίες της κυβέρνησης και τις επιταγές του ΣΕΒ. Η μετατροπή των νόμιμων υπερωριών σε ρεπό και άδειες, η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων κήρυξης απεργίας, και η εγκαθίδρυση του συνδικαλιστικού μητρώου αποτελούν προκλήσεις για την κοινωνική βάση στο σήμερα. Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη γενικευμένη εργατική δυστοπία, τους τελευταίους μήνες έχουν δοθεί και δίνονται μια σειρά, από (μικρούς και μεγαλύτερους) αγώνες που οργανώθηκαν από τους ίδιους τους εργαζομένους και μέσω των εκάστοτε σωματείων τους απέδειξαν πως ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, οι ταξικοί αγώνες παραμένουν επίκαιροι και αναγκαίοι.

Παρατηρείται ταυτόχρονα ένα κύμα ακρίβειας που είχε ξεκινήσει να έρχεται από το τέλος του 2021 αποτελώντας μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνική συνθήκη και στην πραγματικότητα τη συνέχεια του αντικοινωνικού σχεδιασμού του κράτους και του κεφαλαίου, όπως αυτός συντελείται τα τελευταία χρόνια. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς (και παρά την προκλητικά ελάχιστη αύξηση του κατώτατου μισθού), τον τεράστιο αριθμό των ανέργων και τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά μετά τον νόμο Χατζηδάκη, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κοινωνική πλειοψηφία. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργες, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένες, αποκλειόμαστε όλο και πιο πολύ από την πρόσβαση στα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης, από την υγεία και την παιδεία ενώ καθημερινά βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Παράλληλα, η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη από την όξυνση του ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οδήγησαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. με την τιμή του πετρελαίου, της βενζίνης και του φυσικού αερίου να ανεβαίνουν κατακόρυφα, ενώ στην Ελλάδα αφ ένός υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθωρισμός των τελευταίων χρόνων με 8,9 % τον Μάρτιο, αφ΄ετέρου, η τιμή του ρεύματος είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας ρυθμίζουν την τιμή της αγοράς όπως οι ίδιοι θέλουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης ωθώντας στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των καταπιεσμένων.

136 χρόνια μετά λοιπόν έχοντας στο νου μας εκείνη την Πρωτομαγιά, συνεχίζοντας αυτό που κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με μια καθολική αποτυχία του καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης της εργασίας και ένα στοίχημα για την εργατική τάξη. Να πιάσουμε λοιπόν το κόκκινο νήμα του αγώνα, και να περπατήσουμε τον δρόμο που περπάτησαν οι προγονοί μας οι εργάτες, οι σοσιαλιστές και οι αναρχικοί στο Σικάγο του 1886, ώστε να μάθουμε από τη πυγμή τους. Η θέση μας μέσα σε αυτήν τη συγκυρία θα είναι στα σωματεία, στις απεργίες, στους αγώνες των εργατριών και των εργατών, στους δρόμους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΒΕΟΔ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΜΑΗ 11ΠΜ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Ταξική Αντεπίθεση Αθήνας

(ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1618321/