Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 στις 11.00

Παρέμβαση για την ακρίβεια

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΤΑΞΙΚΗ

Σίγουρα όλες και όλοι γνωρίζουμε τι πάει να πει κρίση, μία συνθήκη που ακόμα και δίχως εκτενή πολιτική ανάλυση την έχουμε βιώσει στο πετσί μας. Ειδικότερα από το 2008 και έπειτα οι μειώσεις μισθών, αυξήσεις ενοικίων, «κόψιμο» ρευμάτων σε σπίτια, συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών και των κεκτημένων αγώνα αναφορικά με την μέριμνα σχηματίζουν ένα ψηφιδωτό έκφρασης της δομικής κρίσης του κρατικό-καπιταλιστικού συστήματος όπως εκπορεύεται από τις ενδογενείς αντιφάσεις του. Ήδη από την προ-κόβιντ εποχή πολλά είχαν ακουστεί για μία ακόμη επερχόμενη οικονομική κρίση με θύμα προφανώς την κοινωνική βάση.

Δύο χρόνια αργότερα και με πάνω από 20.000 νεκρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μόνο στον ελλαδικό χώρο βλέπουμε πλέον έκδηλα τα αποτελέσματα μίας ακόμη κρίσης, που μοιάζει όλο και περισσότερο ως μόνιμη κατάσταση στα πλαίσια κράτους και καπιταλισμού. Με τις εφοδιαστικές αλυσίδες να έχουν νεκρώσει, και σε συνδυασμό με την απληστία να είναι βασικό χαρακτηριστικό των κεφαλαιοκρατών έχει δημιουργηθεί ενεργειακή κρίση. Ο κρατικός μηχανισμός και τα φερέφωνά του κατηγορούν την κοινωνική βάση για υπερκατανάλωση ενέργειας την ίδια ώρα που σπαταλά υπέρογκα ποσά ενεργειακών πόρων στην πολεμική βιομηχανία και δημιουργεί ευνοϊκά πλαίσια για την κερδοφορία ενεργοβόρων βιομηχανιών όπως οι αεροπορικές εταιρίες πάλι σε βάρος της κοινωνικής βάσης, των πληβειών.

Έτσι λοιπόν, και ενώ οι κρίσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ίδια της ύπαρξης του σάπιου εξουσιαστικού συστήματος, το κεφάλαιο αναζητεί τρόπους να συνεχίσει να αναπαράγεται απρόσκοπτα ανεξάρτητα από τις ειδικές συνθήκες τις εκάστοτε περιόδου. Πώς άλλωστε θα συνεχίσουν οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι; Ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα ανατιμήσεων σε καταναλωτικά και βιομηχανικά είδη, ένα νέο κύμα ακρίβειας που επηρεάζει βασικά αγαθά, όπως ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, τρόφιμα. Αναπόδραστα λοιπόν, μιλάμε για μία έμμεση μείωση μισθών και ουσιαστικά την αναδιανομή του πλούτου προς τα αφεντικά, καθώς η κοινωνική βάση είναι ανίκανη να καλύψει τις βασικές της ανάγκες. Το άμεσο αποτέλεσμα το έχουμε βιώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο όλα: υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου, ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά και εν τέλει την αδυναμία για την εξασφάλιση της ίδιας μας της ύπαρξης.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την σημερινή κατάσταση αναφορικά με την ακρίβεια είναι η συνεχόμεη υποβάθμιση της μέριμνας ειδικά στα πλαίσια του πανεπιστημίου. Από τις τεράστιες ουρές στην λέσχη, που ουσιαστικά αποτελούν αποκλεισμό από την σίτιση για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, μέχρι την κατάσταση στις εστίες του ΑΠΘ σε όλους τους τομείς αναπαράγεται το ίδιο ακριβώς μοτίβο, περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους από τα κάτω και απρόσκοπτη κερδοφορία για τα αφεντικά. Την ίδια ώρα που η ανάγκη για δωρεάν και ποιοτική σίτιση διευρύνεται σε ακόμη περισσότερα κοινωνικά κομμάτια, λόγω της ακρίβειας, η διοίκηση της λέσχης επιλέγει συνειδητά να μην αυξήσει τις διανομές και να κρατά κλειστή την πάνω λέσχη που θα μπορούσε να σιτίσει ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, όχι μόνο των φοιτητ(ρι)ών αλλά της κοινωνικής βάσης.

Απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη φτωχοποίηση της κοινωνικής βάσης να προτάξουμε την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Με οργάνωση και αγώνα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές να αγωνιστούμε ώστε να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση του κεφαλαίου.

.

παρεμβάσεις:

Παρασκευή 15/04 11:00 στην ΔΕΗ Τσιμισκή 136

Παρασκευή 15/04 13:00 στην λέσχη του ΑΠθ

.

Σ.Φ. Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Απριλίου 21h