Σάββατο 7 Μαίου 2022 στις 15.00

Προφεστιβαλική μέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2022, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4-5 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή, διοργανώνουμε προφεστιβαλική μέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό το Σάββατο 7/5 στην Ακαδημία Πλάτωνoς.

Πρόγραμμα

  • 15:00 - 19:00 | Τουρνούα Μπάσκετ 3×3 στο γηπεδάκι στην Ακ. Πλάτωνος | Δηλώσεις συμμετοχών στο τέλος της σελίδας
  • 19:30 - 21:00 | Εκδήλωση «Ερασιτεχνικός αθλητισμός και ελεύθερη πρόσβαση. Ο αθλητισμός που μας αφορά!»
    • Νίκος Παππάς, Αθλητής του Μπάσκετ
    • Γιάννης Τσαούσης, Αθλητικογράφος
    • Μέλος της Συντακτικής Ομάδας του Περιοδικού Humba
    • Γιώργος Καυκιάς, μέλος της νΚΑ
  • 22:00 - 02:00 | Bar Οικονομικής Ενίσχυσης

Ο αθλητισμός που μας αφορά!

Ο αθλητισμός ιστορικά αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό φαινόμενο, που πέρα από την θετική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, αποτελεί βασικό μέσο κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Ωστόσο, στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης των πάντων (αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία του αθλητισμού είναι η 3η μεγαλύτερη παγκοσμίως) και της αξιοποίησης κάθε πτυχής της ζωής μας στον βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, έχει αλλοιωθεί το νόημα του, η σημασία και η συμβολή του στην κοινωνία.

Με την τραγική δολοφονία του Άλκη, άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με τον αθλητισμό και από την πλευρά μας, ως Αναιρέσεις, επιδιώκουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση διαφορετική, βάζοντας στο επίκεντρο το πραγματικό περιεχόμενο του αθλητισμού και τις ανάγκες της νεολαίας. Υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στον αθλητισμό για όλους/ες? Πώς αντιμετωπίζονται οι υποδομές και οι χώροι άθλησης από την πλευρά της κυβέρνησης?

Ειδικά με την εμφάνιση της πανδημίας και του κλεισίματος των χώρων άθλησης, ήρθαν στο προσκήνιο τα οξυμένα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η αντιμετώπιση του αθλητισμού μόνο ως εμπόρευμα από τη ΝΔ, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που εξυπηρετεί οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οδηγεί στη μετατροπή του παιχνιδιού σε προϊόν κατανάλωσης, με λίγους πρωταγωνιστές και πολλούς θεατές, όπου διαχειρίζεται πια από μεγαλοεπιχειρηματίες. Ένας αθλητισμός που δεν αφορά την πλειοψηφία του λαού ως συμμετέχοντες παρά μόνο ως καταναλωτές των μεγάλων event και ως βαλβίδα εκτόνωσης της δυσαρέσκειας από τον καθημερινό μόχθο. Ένας αθλητισμός, όπου πακτωλός (δημόσιων) πόρων διατίθεται για την κατασκευή σύγχρονων γηπέδων για τις μεγάλες ιδιωτικές ΠΑΕ, αλλά οι δημόσιες εγκαταστάσεις για την δωρεάν άθληση όλου του λαού είτε απουσιάζουν, είτε φυτοζωούν, είτε παραδίδονται και αυτοί σε ιδιωτικά συμφέροντα με τη νεολαία και το λαό να πληρώνουν για την άθληση τους. Ένας αθλητισμός που προβάλει τους «άριστους» και το συνεχή αγώνα να μείνεις στην κορυφή με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και αν ωθεί στη χρήση αναβολικών και ναρκωτικών. Όλα εντάσσονται σε έναν ατελείωτο στίβο εκμετάλλευσης και ανταγωνισμού, ένα ακόμα πεδίο θριάμβου της περιβόητης «αριστείας», όπου πολύ απλά απαγορεύεται να χάνεις.

Ο νέος αθλητικός νόμος, παρότι διατυμπανίζεται ότι έρχεται για να ενισχύσει τον χώρο του αθλητισμού, να πατάξει την οπαδική βία και να δώσει ευκαιρίες στους ερασιτέχνες αθλητές, κατευθύνεται προς το αντίθετο. Συρρικνώνει τον ερασιτεχνισμό, με πολλές ομάδες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα να μπουν στο Μητρώο αθλητικών σωματείων, να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού δεν εξασφαλίζεται καμία μέριμνα από το κράτος. Παράλληλα, κανένα μέτρο καμίας κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά την οπαδική βία, παρά μόνο στοχεύει στον περιορισμό των φιλάθλων, των λεσχών και των συνδέσμων, των εκτός έδρας μετακινήσεων στα διάφορα αθλήματα, ρίχνοντας έτσι στάχτη στα μάτια της κοινωνίας και φυσικά χωρίς καμιά ουσιαστική επιτυχία.

Το Project Αναιρέσεις, ως μια προσπάθεια πολύπλευρης αντεπίθεσης των απελευθερωτικών ιδεών και του ανατρεπτικού πολιτισμού, επιχειρεί να συμβάλει στη συζήτηση για έναν αθλητισμό που θα έχουν όλες-οι συμμετοχή σε αυτόν και που δεν θα χρειάζεται να πρέπει να πληρώσεις την συνδρομή σε ένα γυμναστήριο ή κάποιο σύλλογο. Έναν αθλητισμό που θα είναι αποδεσμευμένος από τα συμφέροντα των μεγαλοπαραγόντων, των χορηγών, των ΜΜΕ κλπ. και στην διάθεση του λαού. Όπου δεν θα αθλείσαι για να ξεχάσεις αλλά για να δημιουργείς, να προβληματιστείς, να αναπτύξεις πολιτική και πολιτιστική αντίληψη, ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον σεξισμό και κάθε εξουσιαστική σχέση.

πηγή : https://www.anaireseis.gr/04/2022/profestival…