Κυριακή 1 Μαίου 2022 στις 19.30

Camera Obscura: Προβολή ταινίας "I, Daniel Blake"

Το "I, Daniel Blake" είναι ένα βρετανικό δράμα από τον σκηνοθέτη Ken Loach, γνωστό για κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού, το οποίο εκτός από καλές κριτικές απέσπασε και σημαντικά βραβεία, το 2016 όπου και κυκλοφόρησε (μεταξύ αυτών και το βραβείο χρυσού φοίνικα).

Η ταινία ακολουθεί τον Daniel Blake, έναν πρώην ξυλουργό με καρδιολογικά προβλήματα ο οποίος ανίκανος πλέον να εργαστεί, προσπάθει να βγάλει το επίδομα αναπηρίας που του αναλογεί, συναντώντας όμως πολλά εμπόδια κατά την διάρκεια. Κατά τη διάρκεια αναμονής του σε μια κρατική υπηρεσία της Αγγλίας γνωρίζει την Katie, μια μητέρα δύο παιδιών που και αυτή ζορίζεται να τα βγάλει πέρα οικονομικά, καθώς μόλις έχει μετακομίσει από μια δομή αστέγων που έμενε στο Λονδίνο. Ο Daniel θα τους βοηθήσει να εγκατασταθούν και θα γίνει φίλος με την οικογένεια. Η ιστορία άκρως ρεαλιστική, είναι αυτή "της διπλανής πόρτας", συχνή και πολλές φορές παραλείψιμη για τους γύρω. Δυστυχώς μας θυμίζει ότι παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν παντού, όχι μόνο σε χώρες χτυπημένες από την κρίση όπως η Ελλάδα, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: ότι κάθε κράτος, ανεξαιρέτως, χρησιμοποιούν την γραφειοκρατία σαν εργαλείο για να γλιτώσουν χρήματα εις βάρος βέβαια του εκάστοτε προλετάριου, που αφήνεται να τα βγάλει εις πέρας μόνος, χωρίς την εν τέλει πλασματική βοήθεια που υποτίθεται ότι του προσφέρει ο εκάστοτε κρατικός φορέας. Μια ταινία που συμβαδίζει με την ελληνική πραγματικότητα, γεμάτη γνωστές εικόνες και καταστάσεις που πολλές/οί από εμάς έχουμε βιώσει.

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση.

Κυριακή, 1 Μαΐου, 7:30 μ.μ.

Κοινωνικό Κέντρο Σκοπευτήριο

Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16-18, Καισαριανή

Υ.Γ.: COVID 19:Προσπαθούμε να διατηρούμε τον χώρο όσο πιο προστατευμένο από covid μπορούμε, χωρίς όμως να αποκλείουμε κανέναν από την κοινότητά μας.

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Απριλίου 13h