τι; : συζήτηση θεματική : φύλο

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 στις 18.30

Συζήτηση: Οι γυναίκες ως δυναμικός παράγοντας αντίστασης στην κρίση

Δελτίο Τύπου της Θεματικής ομάδας φύλου της πλατείας Συντάγματος

Η ομάδα φύλου της πλατείας Συντάγματος διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι γυναίκες ως δυναμικός παράγοντας αντίστασης στην κρίση», την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 στην πλατεία Συντάγματος.

Συμμετέχουν οι:

  • Μαρία Καραμεσίνη, οικονομολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Μαρία Θελερίτη, Κοινωνική επιστήμονας
  • Εκπρόσωπος Ένωσης Αφρικανών Γυναικών
  • Ελευθερία Ψυχογιού, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κερατέας

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση

Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 28 Σεπτέμβρίου, αναβλήθηκε ωστόσο λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε περίπτωση νέων κινητοποιήσεων στις 12 του Οκτώβρη η εκδήλωση θα αναβληθεί επ' αόριστον.

Η θεματική ομάδα φύλου της πλατείας Συντάγματος ξεκίνησε τη δράση της στις 7 Ιουνίου του 2011. Είμαστε γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, επισφαλώς εργαζόμενες, συνδικαλίστριες, γυναίκες με αναπηρία, μετανάστριες, λεσβίες που ήρθαμε κοντά για να προβάλλουμε την έμφυλη διάσταση της κρίσης, για να καταγράψουμε τις επιπτώσεις στη γυναικεία εργασία και σε άλλους τομείς της ζωής, που με τις υφιστάμενες νοοτροπίες αποβαίνει σε βάρος των γυναικών. Στόχος μας είναι να δράσουμε συλλογικά ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια των γυναικών, τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, στα σεξιστικά πρότυπα που αναπαράγουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης, στην όξυνση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και τις νέες μορφές έμφυλης βίας που δημιουργεί η κρίση, αλλά και στον εξαναγκασμό στην αποσιώπηση της βίας. Επίσης να μιλήσουμε για τη δυναμική της γυναικείας αντίστασης και της συμβολής των γυναικών στην αλληλεγγύη και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας ως εργαλείο/ μέθοδο το «Θέατρο των Καταπιεσμένων» με το δρώμενο «ο προϊστάμενος, η τυρόπιτα και το μασάζ» στην πλατεία με ευρεία συμμετοχή κοινού, το οποίο σκοπεύουμε να επαναλάβουμε στις λαικές συνελεύσεις στις γειτονιές. Επίσης μια εκδήλωση-συζήτηση «Η παρούσα κρίση και τα δικαιώματα των Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Διεμφυλικών, Μεσοφυλικών και Κουήρ (LGBTIQ) πολιτών και πολιτισσών», την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Η ομάδα φύλου της πλατείας Συντάγματος είναι μια ομάδα ανοιχτή σε όλες και όλους.

Καλούμε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες, να συναντηθούν μαζί μας και να συνδιαμορφώσουν τα δρώμενα της ομάδας μας.

Η ομάδα φύλου συναντιέται κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

ακριβής τοποθεσία : Η εκδήλωσή μας θα γίνει στον ανεξάρτητο αίθριο και σκεπασμένο χώρο της καφετέριας ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΟΝ πάνω στην Πλατεία. Παρακαλούμε να πάρετε ζακετούλες. Ο καιρός το απόγευμα θα είναι αίθριος αλλά δροσερός, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

πηγή : email received on 12 Οκτώβριος 13h