Κυριακή 8 Μαίου 2022 στις 13.00

Ημέρα Γης 2022

ΗΜΕΡΑ ΓΗΣ 2022

Να προστατέψουμε το μοναδικό πλανήτη που έχουμε

Η φετινή Ημέρα Γης μας βρίσκει εν μέσω μιας πολεμικής σύρραξης που επηρεάζει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, την παραγωγή και διαθεσιμότητα βασικών ειδών διατροφής και που πυροδοτεί φόβους πυρηνικών καταστροφών, είτε ως αποτέλεσμα χρήσης πυρηνικών όπλων, είτε λόγω της παρουσίας πυρηνικών εργοστασίων εντός εμπόλεμης ζώνης.

Στην φετινή παγκόσμια ημέρα της Γης, θα διερωτηθούμε, θα συζητήσουμε και θα ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει στους ανθρώπους, στο περιβάλλον, στη Γη μας.

Η σκέψη μας θα κινηθεί γύρω από το κυρίαρχο θέμα της ενεργειακής κρίσης και φτώχειας και στις εναλλακτικές που μας είναι διαθέσιμες.

Πόση ενέργεια χρειαζόμαστε, από τι πηγές μπορούμε να την παράξουμε και με τι κόστος? Σε πόσα χρηματιστήρια είναι εισηγμένη? Από πού εισάγουμε ενέργεια και πόση παράγεται στην Ελλάδα? Είναι η πυρηνική ενέργεια μια βιώσιμη λύση? Ποιες οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο? Γιατί όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στα βιομηχανικής κλίμακας πάρκα ΑΠΕ? Υπάρχει τελικά «πράσινη ενέργεια»?

Η εκδήλωση φέτος θα διοργανωθεί την Κυριακή 8 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, απέναντι από το Καφενείο, από τις 13:00 μέχρι τις 22:00

Θα πλαισιωθεί από τη συνέλευση για την προάσπιση της Ακαδημίας Πλάτωνος, με αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα επικείμενα καταστροφικά σχέδια του Δήμου Αθηναίων όσο και για την εναλλακτική αντιπρόταση των κατοίκων.

Ελπίζουμε στην παρουσία περιβαλλοντικών κινημάτων από όλη την Ελλάδα, με δικά τους περίπτερα και ενημερωτικό υλικό.

Καθόλη τη διάρκεια θα υπάρχει χαριστικό παζάρι σπόρων με τη συμμετοχή της τράπεζας σπόρων «Η Αυλή των Κηπουρών», ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων και ένα μικρό βιβλιοπωλείο με εκδόσεις για την κοινωνική οικολογία από την Ελευθεριακή Πορεία, διαδραστικά παιχνίδια από την ομάδα Seeding for Future.

Θα συγκεντρώνονται παιδικά και εφηβικά βιβλία για την ομάδα "Πες το με ένα Παραμύθι".
Η ομάδα "Πες το με ένα παραμύθι" δημιουργήθηκε με σκοπό την συλλογή παιδικών βιβλίων και παραμυθιών από δωρεές και ύστερα την αποστολή αυτών σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα! Στο έργο αυτό ψάχνουν συνταξιδιώτες που θα τους στηρίξουν με την προσφορά τους!

Αναλυτικό πρόγραμμα:

13:00-14:30 Ζωγραφίζοντας το μέλλον μας με την ομάδα Seeding for Future

Χαρακτικό εργαστήρι κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα ζωγραφίσουν το επιθυμητό τους μέλλον (αριθμός συμμετεχόντων 10), ηλικίες απεριόριστες!

Η ομάδα Seeding for Future ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο να αναδείξει τις λέξεις, ιδέες, μαρτυρίες ή συναισθήματα των νέων ανθρώπων για την οικολογία. Για τον σκοπό αυτό προσφέρουν μια ευρεία γκάμα εργαστηρίων στα οποία μπορούν να συζητηθούν διάφορα θέματα με το κοινό, σε διαφορετικά μέρη και με διαφορετικές τεχνικές.

13:00-14:30 Εργαστήριο Ενεργειακής Αυτάρκειας με το Γιώργο Θεοδωράκη

Αισθάνεσαι ανίσχυρη/ος όταν οι τιμές της ενέργειας κορυφώνονται σε παράλογα επίπεδα. Απελπίζεσαι όταν σου κόβουν το ρεύμα επειδή καθυστερείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς ή κρυώνεις γιατί δε βάζουν πετρέλαιο στην πολυκατοικία. Είναι κατανοητό, αλλά όχι απαραίτητο. Το ξέρω, γιατί το έχω περάσει κι εγώ αυτό. Δεν είμαστε ανίσχυροι. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε (φτηνά) για να καλύψουμε τις βασικές μας ενεργειακές ανάγκες ανεξάρτητα από τα δίκτυα.

Ο Γιώργος Θεοδωράκης είναι ακτιβιστής για τη Γη, ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας, εκπαιδευτής περμακουλτούρας και σοσιοκρατικός συντονιστής.

15:00-16:00 Διάλειμμα για φαγητό με την κοινωνική κουζίνα Mano Aperta

16:00-17:30 Ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, για τα σχέδια ανάπλασης που προγραμματίζονται για το πάρκο στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου Αθηναίων, υπουργείου Πολιτισμού και Ανάπλασης Α.Ε. Οι αντιδράσεις ενάντια στην κοπή των δέντρων και τη χωροθέτηση του νέου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εντός του πάρκου. Ενημέρωση - συζήτηση για τα κλαδέματα-καρατομήσεις που πραγματοποιεί ο δήμος Αθηναίων, τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων και πολιτών, την παρέμβαση και τις διαμαρτυρίες στο δημοτικό συμβούλιο. Οι αντιπροτάσεις και οι δράσεις των συλλογικοτήτων.

18:00-19:00 Εργαστήριο για τις ενεργειακές κοινότητες με τη Μάγια Ανδρέου

Τι είναι μια ενεργειακή κοινότητα - πώς λειτουργεί - ένα όχημα για την ενεργειακή δημοκρατία;

Η Μάγια Ανδρέου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, με εμπειρία στην εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Ασχολείται για χρόνια με την ενδυνάμωση της συμμετοχής πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες και συμμετέχει ενεργά σε μια τέτοια κοινότητα.

18:00-19:00 Βιωματικό Εργαστήρι για το Περιβάλλον, το Παιχνίδι & τον Πολιτισμό, από την ομάδα Αλκυόνη, για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας

Η Αλκυόνη ανοίγει τα φτερά της για να μυήσει τα παιδιά στα μυστικά του κόσμου και της φύσης! Πρόκειται για μια ομάδα παιδαγωγών που δημιούργησε και "ταξιδεύει" βιωματικά εργαστήρια περιβαλλοντικής & πολιτισμικής εκπαίδευσης όπου υπάρχουν παιδιά!

19:00-21:00 Μια κινηματική προσέγγιση από το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, με τη μορφή δώδεκα ερωτήσεων - απαντήσεων για την ενεργειακή κρίση και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας

19:00-21:00 Αναπτυσσόμενα φυτά από την ομάδα Seeding for future

Μια μύηση στο σωματικό θέατρο μέσα από το ταξίδι ενός φυτού και την ανάπτυξή του σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο

Στις 21:00 σας καλούμε με τα τύμπανα σας και κάθε άλλο μουσικό όργανο. Η αφρικανική κοινότητα από το Εμπρός θα οργανώσει drum circle και spiritual african dance και όλοι / όλες καλούμαστε να συμμετάσχουμε στην γιορτή!

Συνδιοργάνωση:
Support Earth,
Αυτενέργεια-πολιτική συλλογικότητα,
Ελευθεριακή Πορεία,
Ευτοπία
Κενό Δίκτυο

Poster by Nansy Kap

πηγή : https://www.facebook.com/events/7672482109289…%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22post_page%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22surface%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A[]%7D]%22%7D&__xts__[0]=68.ARAVKCyGFLxUYLxDu1afcShuRu90vRw0e0bH7Ypt1SbFGXbOg5rk9NbO_KUNkqtjnYs9zB9rPd2YKZoEKYv0hNekcoz10Qi8Nc0MtPUXKhd5dlnwrIPSY633qPHa6a-ge4-OpqVSFP60tTUkV22k5e2zf4URUMTxitRGJqBdbogVAuVcb5TaoB9anM_NFhmFbQUx5Hc0ZVwZmFseQAbiWIZsICAuEF9-eZN_lxtKf6w9v_atCdQFCgLteGT_1OCjKD9Rot6Rkp730QJf45zWDn2FDVRBNziEkR9fIl2Z4vJWalj6r0XELrrK7PpnfAjlYaK8jw7IGejmNVwDEP1i-N8_4UBEWoZ2RB3CT2voFslPOcsdlR-J2_K0rGm1zs-xUlay8w