Σάββατο 7 Μαίου 2022 στις 20.00

Προβολή Ντοκιμαντέρ : Incinerando el futuro ( Καίγοντας το μέλλον )

Μπορεί να είναι καρτούν 1 άτομο και κείμενο που λέει "SUPPORT EARTH INCINERANDO EL FUTURO ΑΠΟΤΕΦΡΩΝΟΝΤΑΣ TO ΜΕΛΛΟΝ"

Προβολή Ντοκιμαντέρ : Incinerando el futuro ( καίγοντας το μέλλον )

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ τεχνικοί και ειδικοί εξηγούν το έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων της Cementos Portland Valderrivas στο Olazti (Ναβάρα), επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει ένας αποτεφρωτήρας για την υγεία των ανθρώπων, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον, με βάση επιστημονικές μελέτες και εμπειρίες σε άλλες πόλεις ή ακόμη και αναφορές στην ίδια την εθνική και διεθνή νομοθεσία.

Περιγράφεται πως πέρα από την παραγωγή ενέργειας με αμφίβολα χαμηλότερο κόστος, είναι ξεκάθαρο πως η αποτέφρωση απορριμμάτων δεν αποτελεί τη λύση ούτε καν μέθοδο διάθεσης απορριμμάτων, απλά μεταφέρει το πρόβλημα από το ένα μέρος στο άλλο και από τη μια μορφή στην άλλη.

Εναλλακτικά, παρουσιάζονται οι προτάσεις «Zero Waste» που εφαρμόζουν ήδη πολλές πόλεις, χωρίς κανέναν κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον, με καθαρό, βιώσιμο και παραγωγικό τρόπο.

Στην Ελλάδα, η ΑΓΕΤ-Lafarge στον Βόλο και στο Μηλάκι της Εύβοιας, ο Τιτάν στη Θεσσαλονίκη, στον Ασπρόπυργο και στη Βοιωτία καίνε εδώ και χρόνια τόνους σκουπιδιών από Ελλάδα και Ευρώπη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, αλλά και την ποιότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται σε κάθε περιοχή.

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων τουλάχιστον 4 νέες μεγάλες μονάδες καύσης σκουπιδιών σχεδιάζονται στη χώρα, στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, τη Λακωνία και την Αττική (στο Σχιστό Κερατσινίου και τη Φυλή). Η Φυλή είναι μια περιοχή της Αθήνας όπου τα τελευταία 50 χρόνια καταλήγουν σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Αττικής, χωρίς να έχουν ληφθεί ποτέ τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.
Στο ίδιο πνεύμα αδιαφορίας για τη δημόσια υγεία, τον Αύγουστο, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης, και ο Εθνικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (που διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα της Αθήνας) ανέθεσαν στην εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και εργοστασίου καύσης σκουπιδιών!

Αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, θα πετάξουν το μέλλον μας στα σκουπίδια.

Λέμε ΟΧΙ στην επέκταση της Φυλής. Λέμε OXI στην καύση σκουπιδιών που καθιερώνουν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργολάβοι!

Λέμε ΝΑΙ στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών.
Λέμε NAI στην υγεία μας!

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το Σάββατο 7 Μαϊου στις 8μμ, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση και ενημέρωση για τις συνέπειες της καύσης των σκουπιδιών από:
- Τον Βασίλη Ντόβολη ( Ιατρός-πνευμονολόγος )
- Εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας Χωματερή Stop
-Κατοίκους του Βόλου

https://supportearth.gr/

πηγή : email που λάβαμε στις 5 Μαΐου 18h