Τετάρτη 11 Μαίου 2022 στις 9.30 πμ

Κινητοποίηση απέναντι στον σκιώδη τρόπο δράσης του Δήμου Αθηναίων

Αυτή την Τετάρτη 11/05 στις 9.30 στο Διοικητικό Εφετείο

(Λουίζης Ριανκούρ 87)

Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του Πάρκου Μηναΐδη-Φωτιάδη, επί της οδού Ιακωβάτων, για την ανάκτηση του πάρκου που τους στέρησε ο Δήμος Αθηναίων. Στηρίζουμε τον αγώνα εκπαιδευτικών και γονέων που ξεκίνησε με διεκδικήσεις αξιοπρεπούς στέγασης της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος Αθηναίων υλοποίησε ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα κατασκευής νηπιαγωγείων σε κοντέινερ για τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παρά την ύπαρξη άλλων κατάλληλων χώρων και οικοπέδων δεσμευμένων για σχολικά κτίρια, στην περίπτωση του Πάρκου Ιακωβάτων αυτό έγινε με την καταπάτηση ενός δημόσιου χώρου, πολύ πιο πολύτιμου στο πυκνοχτισμένο περιβάλλον γειτονιάς. Οι προδιαγραφές των «οικίσκων», 25 παιδιά σε μια ελάχιστη αίθουσα με μηδαμινές υποδομές, ξεσήκωσαν κινητοποιήσεις γονέων και εκπαιδευτικών σε όλες τις γειτονιές, και μάλιστα σε περίοδο διακοπών. Οι μέχρι τώρα μαρτυρίες από την εκπαιδευτική διαδικασία στα κοντέινερ επιβεβαιώνουν όσα εξαρχής υποστηρίζαμε.

Παιδιά και παιδαγωγοί δικαιούνται ένα σύγχρονο σχολείο με χώρο και υποδομές επαρκείς για παιχνίδι, για ζωγραφική, για μουσική. Ένα σχολείο που δεν θα γίνεται αφόρητο στο παραμικρό κρύο, βροχή, ζέστη. Οι κάτοικοι δικαιούνται, κι αυτοί και τα παιδιά τους, το στοιχειώδες: ζητούν ο δημόσιος κοινωφελής πράσινος χώρος του Πάρκου Ιακωβάτων να ξαναγίνει δημόσιος χώρος, ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.

Για να γίνει αυτό δεν μείναμε άπρακτοι. Δοκιμάσαμε κάθε έννομη μέθοδο, ενάντια στις παρατυπίες και έκνομες μεθοδεύσεις του Δήμου Αθηναίων. Στείλαμε επιστολές, οργανώσαμε πορεία, κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια αφού ζητήσαμε ακρόαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία κατά παράβαση του τυπικού δεν μας δόθηκε ποτέ! Απευθυνθήκαμε στην Πολεοδομία, η οποία επίσης δεν απάντησε ποτέ, όπως και στη Διεύθυνση Πρασίνου, η οποία επίσης δεν απάντησε στις κοπές δέντρων.

Με μια σειρά θεσμικών παραβάσεων ο Δήμος Αθηναίων έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες του.

Ο τελευταίος δρόμος είναι η δικαστική οδός.

Σας περιμένουμε να στηρίξετε την υπόθεσή μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Αυτή την Τετάρτη 11/05, στις 09:30, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης της έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγαση προνηπίων στο Πάρκο Μηναΐδη-Φωτιάδη. Η κατά του Δήμου Αθηναίων αίτηση έχει κατατεθεί στις 19/08/21 από 15 κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαθέτουν το έννομο συμφέρον να προσβάλουν την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων οικίσκων για στέγαση προνηπίων στο Πάρκο επί της οδού Ιακωβάτων. Τα νομικά ζητήματα που θίγονται συνοπτικά είναι:

α. η ανυπαρξία κυριότητας του Δήμου Αθηναίων επί του επίμαχου ακινήτου

β. η ανυπαρξία Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης νηπιαγωγείου εντός αδόμητου οικοπέδου

γ. η ανυπαρξία απόφασης του Δήμου για μη ύπαρξη εναλλακτικής στέγης

δ. η ανυπαρξία απόφασης καταλληλότητας του οικοπέδου από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τοποθέτηση σχολικών προκατασκευασμένων αιθουσών

ε. η ανυπαρξία δήλωσης του χρόνου παραμονής των κοντέινερ ως αιθουσών λειτουργίας μαθημάτων προνηπίων

στ. η ανυπαρξία έγκρισης του Συμβουλίου της Αρχιτεκτονικής, άδειας κοπής δέντρων, σοβαρότατες παραλείψεις σε μελέτες (τοπογραφική, αρχιτεκτονική, στατική, μηχανολογική, ηλεκτρολογική, ψύξης θέρμανσης, ομβρίων, ύδρευσης, αποχέτευσης).

Η κινητοποίηση των αιτούντων απέναντι στον σκιώδη τρόπο δράσης του Δήμου Αθηναίων στοχεύει στην επικύρωση της ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου χώρου να φιλοξενεί τις ενεργοβόρες και πλήρως ακατάλληλες για τη διεξαγωγή μαθημάτων προκατασκευασμένες αίθουσες. Η θετική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να σημάνει την αρχή ενεργειών από συλλόγους και γονείς για την απόσυρση ήδη τοποθετημένων κοντέινερ σε άλλα σημεία εντός του Δήμου Αθηναίων.

Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων

πηγή : https://www.facebook.com/geitoniespatission/