Σάββατο 28 Μαίου 2022 στις 19.00

Από τον τρόμο του Κορονοϊού, στην «κανονικότητα» του πολέμου και της ακρίβειας

Κλείνοντας τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο μέσος εργαζόμενος αντιμετωπίζει ένα εφιαλτικό περιβάλλον. Οι τιμές στα σουπέρμαρκετ και στις λαϊκές έχουν πάρει τον ανήφορο και οι λογαριασμοί ρεύματος αποτελούν τον σύγχρονο μεγαλοεισπράκτορα του εργατικού εισοδήματος.

Η σύνδεση του ρεύματος με το χρηματιστήριο ενέργειας αποτελεί το νέο φαγοπότι του κεφαλαίου. Με τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης του Κούλη οι καπιταλιστές έχουν εξασφαλίσει γιγάντια υπερκέρδη μέσα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Η ΝΔ αντί να επιβάλλει πλαφόν και έλεγχο της αγοράς, αντί να επιδοτήσει φτωχές οικογένειες σπρώχνει χρήμα απ` ευθείας στους παρόχους ενέργειας αφήνοντάς τους ανεξέλεγκτους να κερδοσκοπούν με τις ανελαστικές ανάγκες του λαού. Η διάλυση της παραγωγής ενέργειας, αλλά και το σπεκουλάρισμα των κερδών του πετρελαίου αποτελούν μια βασική πηγή της ακρίβειας. Ζούμε σε μια νέα φάση κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που οι μεγαλοεπιχειρηματίες παίρνουν τζάμπα χρήμα από το κράτος με πολλαπλούς τρόπους: είτε με αναθέσεις έργων τύπου «σκοιλ ελικικου» και «μεγάλου περιπάτου», είτε με τραπεζικά δάνεια (κι αγύριστα), είτε με «επιδοτήσεις ρεύματος», είτε με εξασφαλισμένα συμβόλαια όλο το χρήμα καταλήγει στις ίδιες τσέπες αυγατίζοντας τα κέρδη τους την ώρα που αυξάνεται η ακρίβεια, η ανεργία και η ανέχεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί άλλοθι γι` αυτή την πολιτική αλλά και διαδικασία επιβεβαίωσής της. Η ανηφόρα στις τιμές είχε ξεκινήσει πολύ πριν ο Πούτιν ενεργοποιήσει τα τανκς. Η πλήρης συστράτευση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και η στρατηγική της έντασης βολεύει το μεγάλο κεφάλαιο να χρησιμοποιεί την Ουκρανία για απάνθρωπη κερδοσκοπία κόντρα στα λαϊκά εισοδήματα. Όμως ο στόχος της κλιμάκωσης του πολέμου έχει κι έναν «εσωτερικό στόχο»: την τρομοκράτηση των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Η ΝΔ τρία χρόνια τώρα, έχει κηρύξει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Μέσα από συνεχείς επιθέσεις τρομοκράτησης του λαού επιδιώκει να ξεχαστεί η πολιτική της που ξεχαρβαλώνει κρίσιμες κοινωνικές και προνοιακές δομές και μεταφέρει σε «ατομική ευθύνη» την απαραίτητη κρατική και δημόσια κοινωνική πολιτική. Πλέον είναι ολοφάνερη αυτή η στρατηγική στην περίπτωση της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης του COVID-19. Δύο χρόνια μετά, οι καθημερινοί νεκροί συνεχίζουν να κυμαίνονται ανάμεσα στους 20 με 30 και η ΝΔ επικεντρώθηκε στις απαγορεύσεις μετακίνησης, στα πρόστιμα, στις απολύσεις και, φυσικά, στη διάλυση του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν υγείας. Ακόμη και σήμερα που καταργούνται μια σειρά περιορισμών, χιλιάδες υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους τα rapid test είναι υποχρεωτικά αλλά δεν είναι δωρεάν και μέρος της κοινωνικής τους ασφάλισης και της δωρεάν συνταγογράφησης. Η διάλυση των νοσοκομείων μέσα από συγχωνεύσεις και η πριμοδότηση των ιδιωτικών κλινικών αποτελούν βασική ατζέντα της ακροδεξιάς συμμορίας που μας κυβερνά.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία (εμβολιασμένοι και μη), στην παιδεία, στην εστίαση, στα λιμάνια και καράβια, στην ενέργεια, σε κάθε τομέα δημόσιο ή ιδιωτικό οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην τρομοκράτησή μας που έχει ως σκοπό να δεχτούμε σιωπηρά κάθε αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει τις ζωές μας. Ο κοινός αγώνας αποτελεί το μοναδικό όπλο μας ενάντια στη δυστοπία που μας ετοιμάζουν.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ομιλητές: Πρωτοβουλία Δράσης, Δημήτρης Ευθυμιάδης (Καρδιολόγος Δ/ντης ΕΣΥ ΕΚΑΒ Αθηνών (σε αναστολή) μέλος Συντονιστικού Υγειονομικών Αθήνας), Χρύσα Κοτρώνη (τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων Θριάσιο Νοσοκομείο (σε αναστολή)
Σάββατο 28 Μάη 7μμ, Πάρκο Ναυαρίνου

Πρωτοβουλία Δράσης
Ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα κατασταλτικά μέτρα
oxikexatastaltexikametra@gmail.cexom | oxikatastaltikametra.wordpress.com

https://oxikatastaltikametra.wordpress.com/20…