Πέμπτη 26 Μαίου 2022 στις 20.30

Δωρεαν θερινο σινεΠ - Ο Εκτελεστης 1963

Μαδρίτη του '60 , ο εκτελεστής José Isbert είναι κοντά στην σύνταξη και έχει μια πανέμορφη κόρη, την Emma Penella, που κανείς δεν την θέλει λόγω της δουλειάς του. Εμφανίζεται όμως ο νεαρός νεκροθάφτης της περιοχής Nino Manfredi που έχει το ίδιο πρόβλημα λόγω επαγγέλματος. Ο απώτερος στόχος του εκτελεστή, είναι να κληροδοτήσει την μόνιμη δουλεία του στον μέλλοντα γαμπρό του και επίσης να επωφεληθούν από με ένα επιδοτούμενο διαμέρισμα από την κυβέρνηση.
Το αριστούργημα του Luis García Berlanga, μία μαύρη πολιτικοκοινωνική κωμωδία που απέφυγε τη λογοκρισία της δικτατορίας του Franco.
Η ταινία φυσικά δεν είναι μόνο μια απλή κωμωδία, τουναντίον κάνει κριτική στα πάντα που απασχολούσαν την Ισπανία των αρχών του 1960, τον νεοπλουτισμό και την αστυφιλία, που οδηγούν στην ασταμάτητη ανοικοδόμηση και ατέρμονη επέκταση των αστικών κέντρων. Επίσης είναι επικριτική στην γραφειοκρατία, στο βόλεμα του δημοσίου, και την ιδεατή μικροαστική ζωούλα που ήταν αυτοσκοπός ζωής. Ο Berlanga, βέβαια, δεν παύει ούτε στιγμή να επιτίθεται σφοδρά στην υποκρισία και εθελοτυφλία της καθολικής εκκλησίας, και στα άτομα που εκμεταλλεύεται μιας και πατάει πάνω στην άδολη πίστη τους και στη άσκοπη συνέχιση των παραδόσεων. Ταυτόχρονα ασκεί και κοινωνική κριτική, τόσο στο έντονο πρόβλημα της μετανάστευσης (εσωτερικής και εξωτερικής), όσο και στις επιπτώσεις της άγριας πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο της ταινίας είναι ο υποδόριος και ταυτόχρονα έντονος τρόπος που καταδικάζει την δικτατορία και βέβαια την θανατική ποινή.
(24fpsverite.com)
Εχουμε δανειστικη βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη , χαριστικό παζάρι , παγκο ΒΙΟΜΕ κ.α.Συλλέγουμε πρώτες υλες και τρόφιμα για την συλλογική κουζίνα El Chef .

πηγή : https://www.facebook.com/events/4246537724395…
πηγή : email που λάβαμε στις 22 Μαΐου 13h