Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στις 21.00

Party οικ. ενίσχυσης για δικαστικά έξοδα - πρόστιμα

κάλεσμα : Συλληφθέντες, συλληφθείσες στην εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας ΕΜΠ


Τον Νοέμβριο του 2020, μερικές μέρες πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η σύγκλητος του ΕΜΠ με μπροστάρη τον πρύτανη Α. Μπουντουβή, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της κυβέρνησης και της αστυνομίας, ανακοίνωσε lock out του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου της Πατησίων. Η απόφαση αυτή ήρθε μέσα στη συνθήκη απαγόρευσης κυκλοφορίας με αφορμή την πανδημία και σε μια περίοδο οξυμένης καταστολής και επίθεσης στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Ως απάντηση σε αυτή την απόφαση, την Πέμπτη 12/11/20, μια πρωτοβουλία στεκιών, σχημάτων και συντρόφων/ισσων από σχολές και εστίες πραγματοποίησε κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΜΠ, παράλληλα με συγκέντρωση ανέργων, εργαζομένων, φοιτητ(ρι)ών και αγωνιστ(ρι)ών στο "κάτω" Πολυτεχνείο, με σκοπό ο χώρος να παραμείνει ανοιχτός και προσβάσιμος ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου. Την επόμενη κιόλας μέρα, εκκενώθηκαν και τα δύο αυτά εγχειρήματα σχεδόν ταυτόχρονα με μία θεαματική αστυνομική επιχείρηση (ΔΡΑΣΗ, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ,EKAM) που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη συνολικά 92 συντρόφων και συντροφισσών. Επιβλήθηκαν σε όλους/ες μας πρόστιμα των 300€ για παραβίαση μέτρων κοβιντ, και το κατηγορητήριο που στήθηκε περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, παραβάσεις των υγειονομικών μέτρων και φθορές στο κτίριο της πρυτανείας που όμως προκάλεσαν τα ένστολα καθίκια.

Οι διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 -κι ενώ η υπόθεση δεν είχε ακόμα εκδικαστεί- με την έκδοση κλήσεων από εισαγγελέα προς 14 από μας για εξαναγκαστική λήψη DNA. Οι κλήσεις αυτές δεν ήταν παρά μια ανέλπιδη προσπάθεια της αστυνομίας να βρει ενόχους για πράξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα Εξάρχεια την 6η Δεκέμβρη του 2014 και μια συνολικότερη απόπειρα τρομοκράτησης του αγωνιζόμενου κόσμου.

Είναι γνωστό ότι το κράτος και το κεφάλαιο θέλουν τα πανεπιστήμια κερδοφόρες επιχειρήσεις, που παράγουν έρευνα προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, και αποστειρωμένα από κάθε μορφή κοινωνικής ή πολιτικής ζύμωσης και αντίστασης. Η εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας προμήνυε τα σχέδια του κράτους για αστυνομικό έλεγχο στα πανεπιστήμια (θεσμοθέτηση της ΟΠΠΙ, τουρνικέ, κάμερες) με σκοπό τη διαφύλαξη του επιχειρηματικού και ιδεολογικού ρόλου τους. Ερευνητές-φοιτήτριες που παράγουν γνώση λαμβάνοντας κακές ή ανύπαρκτες αμοιβές, καθηγητάδες που πλουτίζουν από μπίζνες με μπάτσους και στρατό, εργολαβίες στη σίτιση και την καθαριότητα που συνεχίζουν την εργασιακή αυθαιρεσία και εκμετάλλευση με απολύσεις και εντατικοποίηση, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια αποπολιτικοποίησης των φοιτητ(ρι)ών και εργαζομένων, διαμορφώνουν το μοντέλο του σύγχρονου πανεπιστημίου. Ένα μοντέλο στο οποίο ήμασταν και είμαστε ενάντια.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη σύλληψη μας και περίπου ένα μήνα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης (Δικ. Ευελπίδων στις 8/11/22), συνεχίζουμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν και να προβάλλουμε τις αντιστάσεις μας δημιουργώντας εστίες αγώνα σε κάθε σχολή, γειτονιά και εργασιακό χώρο. Υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις ως μέσο αγώνα των από τα κάτω είτε αφορούν την απελευθέρωση χώρων για αυτοοργάνωση, είτε αποτελούν μοχλό πίεσης προς τις εκάστοτε κρατικές επιταγές και πολιτικές εκμετάλλευσης.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, -ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

KΑΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/88630/