Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στις 12.00

9 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9

[Θεσσαλονίκη] Πορεία αλληλεγγύης στις εξεγερμένες στο Ιράν

Saturday 8 October, venizelou statue (aristotelous)


1 2 3 4 5 6 7 8 9

"Γυναίκα, Ζωή και Ελευθερία"*

Η 22χρονη Mahsa Amini είναι το θύμα της κρατικής γυναικοκτονίας στο Ιράν. Υπέκυψε στα τραύματά της, έπειτα από το βασανισμό της από την αστυνομία "ηθικής" του Ιράν, γιατί δεν φορούσε με "ορθό" τρόπο την μαντήλα της.

Αυθόρμητα αντιδρώντας οι γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους, καίγοντας τις μαντήλες και κόβοντας τα μαλλιά τους σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας. Στο πλευρό τους, η πλειοψηφία του ιρανικού λαού διαδηλώνει με οργή που ξεχειλίζει από την καταπίεση που υφίστανται από το θεοκρατικό και πατριαρχικό ιρανικό καθεστώς.

Ήδη το αυταρχικό καθεστώς καταστέλλει με τον πιο σκληρό τρόπο τον αγώνα τους με πάνω από 100 νεκρούς/ές από την αστυνομία, ενώ περιορίζει την ελευθερία έκφρασης εμποδίζοντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στις γυναίκες και στην αντιστεκόμενη κοινωνία στο Ιράν, που εξεγείρονται για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για μια ανάσα ελευθερίας και την δικαιοσύνη.

Ενώνουμε τις φωνές μας εκφράζοντας την οργή μας για τις γυναικοκτονίες, την κοινωνική αδικία και την κρατική καταστολή στο Ιράν και όπου αλλού στον κόσμο, από άκρη σε άκρη.

Υψώνουμε μαζί τους τη γροθιά μας και τη σημαία με τα γυναικεία μαλλιά, του νέου πανανθρώπινου συμβόλου εξέγερσης και αντίστασης απέναντι στην καταπίεση και στα δεσμά του κράτους και της πατριαρχίας.

Κάλεσμα για συγκέντρωση/πορεία αλληλεγγύης στην εξέγερση στο Ιράν: Σάββατο 08/10 στις 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου

*Το σύνθημα "γυναίκα, ζωή και ελευθερία", έγινε τραγούδι στα χείλη του οργισμένου πλήθους για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας της Mahsa Amini στο Saqqez.

κάλεσμα : Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης


1 2 3 4 5 6 7 8 9

«Θρησκεία! Πόσο κυριαρχεί στο μυαλό του ανθρώπου, πόσο ταπεινώνει και εξευτελίζει την ψυχή του. Ο Θεός είναι τα πάντα, ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα, λέει η θρησκεία. Αλλά από αυτό το τίποτα ο Θεός δημιούργησε ένα βασίλειο τόσο δεσποτικό, τόσο τυραννικό, τόσο σκληρό, τόσο τρομερά απαιτητικό, ώστε μόνο κατήφεια, δάκρυα και αίμα κυριαρχούν στον κόσμο από τότε που άρχισαν οι θεοί. Ο αναρχισμός ξεσηκώνει τον άνθρωπο σε εξέγερση εναντίον αυτού του μαύρου τέρατος. Σπάστε τα νοητικά σας δεσμά, λέει ο Αναρχισμός στον άνθρωπο, γιατί μόνο αν σκεφτείτε και κρίνετε μόνοι σας θα απαλλαγείτε από την κυριαρχία του σκότους, το μεγαλύτερο εμπόδιο σε κάθε πρόοδο.» Εmma Goldman

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα με αφορμή τη δολοφονία της 22χρονης Ιρανής Μαχσα Αμίνι από την Αστυνομία Ηθικής στην Τεχαράνη χιλιάδες γυναίκες Ιρανές εξεγείρονται και διαδηλώνουν στους δρόμους, ενάντια στη επιβολή του χιτζάμπ, την καταστολή & το δικτατορικό καθεστώς. Η Αμινί είχε συλληφθεί από αξιωματικούς που επιβάλλουν τη χρήση της χιτζάμπ την ώρα που επισκεπτόταν τους συγγενείς της στην Τεχεράνη. Ξυλοκοπήθηκε σε ένα φορτηγό, καθώς μεταφερόταν στο κέντρο κράτησης μιας διαβόητης φυλακής της Αστυνομίας Ηθικής, για ένα «μάθημα ενημέρωσης» που διήρκεσε μία ώρα και έπειτα από μερικές μέρες κατέληξε στο νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματα που τις προκάλεσαν οι αστυνομικοί. Χιλιάδες γυναίκες, καίγοντας τις μαντήλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με κεντρικό σύνθημα, ανάμεσα σε πολλά αντικυβερνητικά, «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», βγήκαν στους δρόμους. Στις διαδηλώσεις που ακολουθούν τις επόμενες μέρες, η καταστολή που επιβάλλεται είναι τόσο άγρια, που ήδη μετράμε 31 νεκρούς, από άνοιγμα πυρός εναντίον των διαδηλωτών και εκατοντάδες τραυματισμένους & ξυλοκοπημένους από τις δυνάμεις καταστολής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι καταφανής μια καθολική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του κρατικο-καπιταλιστικού συστήματος που αγκομαχά να διατηρήσει την εξουσία του προωθώντας τη συντηρητικοποίηση και την πειθάρχηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής με στόχο την επιστροφή στις βασικές αρχές του συστήματος: στην πυρηνική οικογένεια και την εθνική ομοιογένεια. Από την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία & την ανατροπή του νόμου περί καθολικής νομιμοποίησης τους στις Η.Π.Α., μέχρι τις καθημερινές γυναικοκτονίες, τους βιασμούς & τις κακοποιήσεις, τα κυκλώματα σωματεμπορίας που έρχονται συνεχώς στο φως στης δημοσιότητας (αλλά και αυτά που δεν έρχονται, που αφορούν κυρίως μετανάστριες) είναι φανερή η αναβάθμιση της επίθεσης του συστήματος απέναντι και στις γυναίκες: εντείνει την καταστολή, προωθεί τη σεξιστική βία και τον κοινωνικό κανιβαλισμό με στόχο τον κατακερματισμό του σώματος των καταπιεσμένων, διαχέει τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το φασισμό με στόχο την καθυπόταξη του «εσωτερικού εχθρού» κραδαίνοντας την απειλή εξωτερικών κινδύνων και προτάσσοντας τη φαντασιακή κοινότητα εθνικών συμφερόντων κυρίαρχων και κυριαρχούμενων στη θέση της πραγματικής κοινότητας διεθνιστικών συμφερόντων της τάξης των εκμεταλλευόμενων, γυναικών και ανδρών.

Η πατριαρχία και οι ρόλοι που επιβάλλει αποτελούν συστατικό κομμάτι της ιεραρχικής οργάνωσης της κοινωνίας από το κράτος και το κεφάλαιο. Στις σύγχρονες συνθήκες είναι επίσης κομμάτι του κοινωνικού κανιβαλισμού που προωθούν τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά ώστε να παραμένουν τα ίδια στο απυρόβλητο: ενός πολέμου όλων εναντίον όλων, στον οποίο προωθείται ο αλληλοσπαραγμός των φτωχών και ταυτόχρονα χτίζονται φασιστικές, εθνικιστικές, μισαλλόδοξες εφεδρείες του συστήματος, στοχοποιώντας όποια και όποιον θεωρείται «αδύναμος» με βάση την επιβαλλόμενη κοινωνική και ταξική ιεραρχία. Η θρησκεία, ως μία ακόμα μορφή κυριαρχίας δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει μονοπάτι απελευθέρωσης για το κοινωνικό σώμα. Οι θρησκείες - όλες ανεξαρτήτως - ήταν ανέκαθεν η συνωμοσία της άγνοιας ενάντια στον ορθολογισμό, του σκότους ενάντια στη λογική, της υποταγής και της δουλείας ενάντια στην ανεξαρτησία και την ελευθερία, της παραίτησης, ενάντια στον αγώνα και του θανάτου ενάντια στη ζωή.

Εμείς, ως οργανωμένες αναρχικές γυναίκες στεκόμαστε αλληλέγγυες με τις εξεγερμένες στο Ιράν και αντιλαμβανόμενες τη θρησκεία ως μία ακόμα τυραννία που επιβάλλεται ιδιαιτέρως στις γυναίκες μέσα στο εξουσιαστικό πατριαρχικό σύστημα, αρνούμαστε να παραδώσουμε τα σώματά μας στις βουλές της όποιας κυβέρνησης ή θρησκείας. Οργανωνόμαστε και συλλογικοποιούμαστε ενάντια σε ό,τι μας καταπιέζει, στοχεύοντας στη διάχυση της αμφισβήτησης των ορίων που έχουν τεθεί στο ρόλο των γυναικών και των ιδεών εκείνων που αντιτίθενται στην πατριαρχία και τον έλεγχο του σώματός μας, ώστε να καταφέρουμε ένα ακόμη πλήγμα στον κόσμο της εξουσίας, ορίζοντας οι ίδιες τις ζωές μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ

ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 08/10, στις 12:00 στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελεύθερες γυναίκες, Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο, μέλος της ΑΠΟ-ΟΣ


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Στις 13/9/2022 η Αστυνομία Ηθών της Τεχεράνης συνέλαβε την 22χρονη Ιρανή Κούρδισσα, Μάχσα Αμινί, διότι δε φορούσε κατά τον προβλεπόμενο τρόπο το χιτζάμπ της (λίγα απ' τα μαλλιά της, υποτίθεται, έβγαιναν έξω από τη μαντίλα)… Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη σύλληψή της και την παραμονή της στο αστυνομικό τμήμα, η νεαρή Μάχσα Αμινί χτυπήθηκε και βασανίστηκε από αστυνομικούς. Ακολούθησε η μεταφορά της σε νοσοκομείο, όπου βρισκόταν σε κώμα για τρεις μέρες. Τελικά, άφησε την τελευταία της πνοή στις 16/9/2022. Το ιρανικό καθεστώς αμέσως προσπάθησε να κουκουλώσει την κρατική δολοφονία, εκβιάζοντας το ιατρικό προσωπικό να μεταφέρει ψευδή αίτια θανάτου στους γονείς της Μάχσα Αμινί (ότι είχε προβλήματα καρδιάς και επιληψίας), προκαλώντας την αναμενόμενη οργή τους. Αντίστοιχα, προσπάθησε να φιμώσει τους αυτόπτες μάρτυρες και να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία (κατάσχοντας κινητά τηλέφωνα), επέβαλε λογοκρισία στα social media, ενώ κατηύθυνε τον τύπο και τα ΜΜΕ που ελέγχονται πλήρως από το καθεστώς στην παραπληροφόρηση και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ευτυχώς όμως, αυτό το κρατικό έγκλημα δεν θάφτηκε επιτυχώς (όπως μάλλον γίνεται σε σταθερή βάση). Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία της Μαχσά Αμινί από τις αστυνομικές αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ξέσπασαν αυθόρμητα σφοδρές και μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την ιρανική επικράτεια, οι οποίες συνεχίζονται αδιαλείπτως μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος και αποφασιστικότητα, οι γυναίκες αποτέλεσαν και αποτελούν τον πυρήνα και την εμπροσθοφυλακή αυτής της εξέγερσης (μιας εξέγερσης που μας έχει πλημμυρίσει όλες/όλους εμάς με δέος, συγκίνηση και θαυμασμό). Άλλωστε, αποτελούν το κατεξοχήν καταπιεζόμενο υποκείμενο στο θεοκρατικό Ιράν. Με λίγα λόγια οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποζύγια των ανδρών και των θρησκευτικών ιερατείων. Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί αντικατοπτρίζει αυτήν ακριβώς τη βίαιη υποτίμηση της ζωής των γυναικών. Στο πρόσωπο της Μάχσα Αμινί κάθε εξεγερμένη γυναίκα στο Ιράν βλέπει τον εαυτό της. Επομένως, η εξελισσόμενη εξέγερση στο Ιράν, με την αυθόρμητη καθοδήγηση των γυναικών, στρέφεται εναντίον της πατριαρχίας και του θεοκρατικού δεσποτισμού, που εξαχρειώνουν τις ζωές των γυναικών και αποτελούν κεντρικούς πυλώνες του κυρίαρχου καθεστώτος. Οι εικόνες γυναικών να κόβουν τα μαλλιά τους, να πετούν και να καίνε τις μαντίλες τους σε δημόσια θέα, είναι εικόνες συμβολικές, ύψιστης σημασίας, στην προσπάθεια τους να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην έμφυλη καταπίεση. Στο πλευρό των γυναικών τάσσονται και άνδρες, εργαζόμενοι και φοιτητές. Ήδη έχουν οργανωθεί απεργίες σε εργασιακούς χώρους και αποχές από την παρακολούθηση μαθημάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί φαίνεται πως ήταν η σπίθα που πυροδότησε τη φλόγα της κοινωνικής οργής στο Ιράν. Της οργής μίας κοινωνίας που υπέστη σε μαζική κλίμακα εκτελέσεις, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και στη συνέχεια καταπιέστηκε, περιορίστηκε, κυνηγήθηκε και τσαλαπατήθηκε από την άνοδο του θεοκρατικού καθεστώτος το 1979. Έθεσε σε κίνηση τη γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια ενός λαού που μαστίζεται από την φτώχεια και την ανέχεια, την ανεργία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά πολιτικών-οικονομικών-θρησκευτικών-στρατιωτικών κύκλων, τον διάχυτο συντηρητισμό και τον εξανδραποδισμό που συνδέονται με τη θεοκρατική φύση του καθεστώτος. Η μαζικότητα των διαδηλώσεων, ο ανυποχώρητος χαρακτήρας τους, η έντονη οργή και οι δυναμικές συγκρούσεις κλονίζουν τα θεμέλια του θεοκρατικού καθεστώτος. Η εξουσία απειλείται, για αυτό και αντιδρά αμείλικτα, πραγματοποιώντας αθρόες συλλήψεις και «ρίχνοντας στο ψαχνό». Δεκάδες είναι οι νεκροί/νεκρές και χιλιάδες οι συλληφθέντες/συλληφθείσες και οι τραυματίες στις διαδηλώσεις. Καθεστωτικές και παρακρατικές δυνάμεις και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός διακηρύσσουν πως θα συντρίψουν όσους επιχειρούν να διασαλεύσουν την τάξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ο πρόεδρος Ραϊσί απειλεί ότι θα βγάλει τον στρατό στους δρόμους, όπως έκανε το 2019, όταν είχε δολοφονήσει 1.500 ανθρώπους που διαδήλωναν κατά του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της φτώχειας.

Οι εξεγερμένες γυναίκες και ο αγωνιζόμενος λαός του Ιράν δεν είναι μόνες/μόνοι. Η πατριαρχία και η θρησκεία, ως όργανα και ιδεολογικές εκφράσεις της κυριαρχίας, διαιρούν όπου γης όσους και όσες βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, αποτελώντας τροχοπέδη για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση. Γι' αυτό, σε πολλά μέρη του κόσμου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε υποστήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα των γυναικών στο Ιράν. Οι υποκριτικές φωνές των κάθε λογής καιροσκόπων όχι απλά δεν μας συγκινούν, αλλά μας εξοργίζουν. Οι εκπρόσωποι του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλιστικού άξονα, που τώρα διατρανώνουν με ιδιοτέλεια και ανειλικρίνεια την υποστήριξή τους στην κοινωνική-γυναικεία εξέγερση στο Ιράν, το κάνουν μόνο επειδή διαβλέπουν ότι η προκαλούμενη πολιτική αστάθεια μπορεί να αποδυναμώσει μια δύναμη που στρατηγικά αποτελεί σύμμαχο της Ρωσίας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ατζέντες. Την ίδια στιγμή βέβαια κωφεύουν για την απαγόρευση ή την αμφισβήτηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση (βλ. ΗΠΑ, Πολωνία, Αργεντινή κ.α.) ή σφυρίζουν αδιάφορα για την αδιανόητη υποτίμηση και την καταπίεση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, με την οποία συνεργάζονται σε όλους τους τομείς. Παράλληλα με αυτές τις «κορώνες» υποτιθέμενης ευαισθησίας, βέβαια, οι ΗΠΑ και το Ιράν διαπραγματεύονται για το πυρηνικό πρόγραμμα JCPOA, με βάση το οποίο το Ιράν δέχτηκε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων και του εμπάργκο των ΗΠΑ (αν και οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει μονομερώς από τις διαπραγματεύσεις το 2018 επί προεδρίας Τραμπ). Υπό το φόντο του διακυβεύματος της ανθρώπινης και δη της γυναικείας αξιοπρέπειας, οι ιμπεριαλιστές πραγματοποιούν τα δικά τους παζαρέματα σε βάρος των λαών.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα οι κρατικές και καπιταλιστικές ελίτ, που τώρα ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των γυναικών του Ιράν, ψηφίζουν νόμους που παραδίδουν την επιμέλεια των παιδιών σε κακοποιητικούς πατεράδες, πιέζουν προς την κατεύθυνση της αθώωσης βιαστών, την ώρα που διάφοροι εκπρόσωποι του κλήρου κηρύττουν απερίφραστα τον μισογυνισμό, γυναίκες κρατούνται υπό ομηρία σε κακοποιητικά περιβάλλοντα με τη σιωπή και τη συνενοχή του περίγυρού τους, οι γυναικοκτονίες αυξάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά και το διάχυτο ξέπλυμα του σεξισμού αποτελεί καθημερινότητα. Άλλωστε, η υποκρισία τους είναι δεδομένη, καθώς όλες/όλοι ξέρουμε ότι απέναντι σε αυτές τις γυναίκες που εξεγείρονται σήμερα στο Ιράν, έχοντας σαφέστατα το δίκιο με το μέρος τους, αύριο το ελληνικό κράτος με την αντι-μεταναστευτική πολιτική των κλειστών συνόρων, των παράνομων επαναπροωθήσεων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των υδάτινων τάφων στο Αιγαίο και ο ξενοφοβικός/ισλαμοφοβικός, συντηρητικός εσμός θα σταθούν ως άσπονδοι εχθροί. Γι' αυτό οφείλουμε να κατακεραυνώνουμε με κάθε ευκαιρία τον αστικό «ανθρωπισμό», τη φιλανθρωπία που υποκινείται από βαθύτερα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και να αντιπαραβάλουμε την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη, ως εκείνη την οριζόντια και ακηδεμόνευτη σχέση αλληλοβοήθειας που εδράζεται σε κοινά υλικά συμφέροντα, μεταξύ της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας που καταδυναστεύεται από την εξουσία των κρατών και των καπιταλιστών. Ομοίως, κινούμενοι στους ίδιους άξονες, πρέπει να αντιπαλεύουμε με το ίδιο σθένος την ανάπτυξη του κοινωνικού εκφασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση και αυτοδιάθεση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την καθολική, ανθρώπινη χειραφέτηση. Είναι οργανικό κομμάτι του αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Να ενώσουμε, λοιπόν, τις φωνές μας με τις γυναίκες που αγωνίζονται στο Ιράν, να ξηλώσουμε από τις ζωές μας και τις σχέσεις μας την πατριαρχία και τον σεξισμό, αναγνωρίζοντας ότι αναπαράγονται ως εργαλεία υποδούλωσης και κατακερματισμού των από τα κάτω από την εξουσία και τον καπιταλισμό.

JIN-JIYAN-AZADI, ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΖΩΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/10, 12:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

*Στηρίζουμε το κάλεσμα της συλλογικότητας Stop War On Migrants και των μεταναστριών από το Ιράν.

κάλεσμα : Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
blog: libertasalonica.wordpress.com
mail: lib_exthess@hoextmail.coexm

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Πορεία αλληλεγγύης στις εξεγερμένες στο Ιράν

Επικοινωνία libeexrtatia_sexquat@risexeup.net

iran libe

Πορεία αλληλεγγύης στις εξεγερμένες στο Ιράν

Σάββατο 8/10 στις 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Αμινί Μάχσα συλλαμβάνεται από τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, για παραβίαση ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει στην χώρα. Τρείς μέρες μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου πεθαίνει. Η Αμίνι ξυλοκοπήθηκε σε ένα φορτηγό, καθώς μεταφερόταν στο κέντρο κράτησης, και έπειτα από μερικές μέρες κατέληξε στο νοσοκομείο.
Τις τελευταίες μέρες διαδηλώσεις και συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 80 πόλεις στο Ιράν με κεντρικό σύνθημα «Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες» και «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Χιλιάδες γυναίκες Ιρανές εξεγείρονται και διαδηλώνουν στους δρόμους, ενάντια στη επιβολή του χιτζάμπ, την καταστολή & το δικτατορικό καθεστώς. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τις τελευταίες ώρες αναφέρεται ο θάνατος άλλης μιας κοπέλας.
Ο μουσουλμανισμός λειτουργώντας ως μηχανισμός ελέγχου και καθυπόταξης των ανθρώπων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Φονταμενταλιστές ηθικολόγοι προασπιζόμενοι υποτίθεται την ηθική καθαρότητα και τη διατήρηση της ενάρετης ζωής, καταπιέζουν καθημερινά το μεγαλύτερο κομμάτι της ιρανικής κοινωνίας, επιβάλλοντας την υπακοή στις αρρωστημένες θρησκευτικές αρχές τους, και όπως φάνηκε δε διστάζουν ακόμα και να δολοφονήσουν σε πιθανή παραβίασή τους. Οι ίδιοι συντηρούν και τροφοδοτούν στο όνομα της μουσουλμανικής θρησκείας ένα ακραιφνώς πατριαρχικό σύστημα, που δομείται πάνω στις έμφυλες διακρίσεις και στο οποίο οι γυναίκες, και δη αυτές από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μην έχοντας κανένα άλλο ρόλο πέρα από το να υπομένουν την απαξίωση της ζωής τους. Επειδή όμως βλέπουμε μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση να ξεπηδούν κάθε λογής φιλελεύθεροι και να γίνονται ένθερμοι υποστηρικτές της εξέγερσης των Ιρανών γυναικών ενάντια στον μουσουλμανικό σκοταδισμό, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να διαχύσουν για ακόμα μια φορά το ξενοφοβικό τους δηλητήριο στο δημόσιο λόγο, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι θηριωδίες διαπράττονται και στην πολιτισμένη Δύση. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει αστυνομία των ηθών που δολοφονεί νεαρά κορίτσια, η έμφυλη βία και καταπίεση όμως αντανακλώνται στο θεσμό της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία κάθε λίγο και λιγάκι ανακινεί τη συζήτηση για απαγόρευση των αμβλώσεων, στους μπάτσους μαστροπούς, στο δικαστικό σύμπλεγμα που υποθάλπει συστηματικά βιαστές.
Η θρησκεία ως εργαλείο διχασμού και χειραγώγησης της κοινωνικής βάσης αποτελεί άλλη μια μορφή καταπίεσης στο εξουσιαστικό και πατριαρχικό σύστημα. Γι' αυτό και εμείς στεκόμαστε δίπλα με τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν, στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για να σπάσουν τα δεσμά της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης σε κάθε γωνιά του κόσμου, με όραμα τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ


ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΧΕΙΡΑΦΈΤΗΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πορεία Σάββατο 8/10 στις 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό "Libertatia", μέλος Α.Π.Ο.-Ο.Σ.

πηγή : https://landandfreedom.gr/el/imerologio/event…


1 2 3 4 5 6 7 8 9

σ' αυτόν τον κόσμο, σ' αυτήν την κοινωνία…

Η εξέγερση στο Ιράν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι παγκόσμιες εξεγέρσεις που ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πριν την πανδημία, δείχνουν πως επιστρέφουν ακόμη πιο δυνατές. Από τη Χιλή ως τα κίτρινα γιλέκα, μέχρι και το Ιράν όπου ήδη από το 2019 κλιμακώνεται ένα πολύπλευρο κύμα αγώνων και διεκδικήσεων ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία που διακόπτεται μόνο όταν με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας παίρνονται ραγδαία μέτρα αντιεξέγερσης, και αφού έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αντιφρονούντες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Η εξέγερση είναι παντού. Δεν υπάρχει πόλη ή περιοχή στο Ιράν που να μην είναι στον δρόμο. Τα πανεπιστήμια απεργούν, τα σχολεία υπολειτουργούν, οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους, η κανονικότητα της εξουσίας έχει κλονιστεί. Το μόνο που έχει απομείνει στους φρουρούς της είναι η ωμή βία. Οι κρατικές αρχές, επισήμως, έχουν ανακοινώσει 87 νεκρούς. Εκατοντάδες έχουν συλληφθεί και τραυματιστεί. Όμως η εξέγερση, ακόμη, καλά κρατεί.

Το υποκείμενο που εμφανίζεται στους δρόμους έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες σύγχρονες εξεγέρσεις. Στους δρόμους λύνεται και ξεδιπλώνεται το έμφυλο με το εθνοτικό, το ταξικό με το πολιτικό ερώτημα της εποχής.Τα υποκείμενα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων κοινωνική αγώνων είναι γυναικεία, μιλάνε πολλές γλώσσες, είναι το γρανάζι στα κάτεργα της οικονομίας και απαιτούν ορατότητα και δικαίωμα στην ισότιμη συνύπαρξη. Κυριαρχεί το σύνθημα της Ροζάβα, στα κουρδικά Zhen-Zhian-Azadi, Γυναίκα-ζωή-ελευθερία, τραγουδούν το Bella Ciao στα φαρσί, επαναφέρουν συνθήματα της επανάστασης που έριξε τον Σάχη, καίνε τις μαντήλες, κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη πένθους και οργής, βγαίνουν στον δρόμο με ή χωρίς μαντήλες, κάτι νέο έχει ήδη γεννηθεί.

Σε κάποιους δείχνεις το φεγγάρι και κοιτάνε το δάχτυλο. Η σχετικά μεγάλη κάλυψη της εξέγερσης, στην αρχή, από τα Δυτικά media έκανε διάφορους να βρίσκουν "Δυτικό δάχτυλο" στις εξεγερμένες. Να ταυτίζονται με τον Χαμεινί που στο σημερινό του διάγγελμα είπε πως οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Ισραήλ και τις Η.Π.Α. Πόσο αίμα γυναικών και νέων, πόσους θανάτους και εν ψυχρώ εκτελέσεις χρειάζονται για να ταχθούμε ολόψυχα με το δίκιο του αγώνα; Το Ιράν είναι η χρήσιμη αντιπολίτευση στον Δυτικό κόσμο. Μια αντιπολίτευση σε συνέργεια και αντίθεση με τον Δυτικό κόσμο ενώ είναι εντός ενος εξαιρετικά προωθημένου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, με εμπορικές κι άλλες ενεργές σχέσεις με διάφορες δυτικές κρατικές δυνάμεις. Ακόμη το υβρίδιο θρησκευτικού φονταμενταλισμού+νεοφιλελευθερης διαχείρισης σ' ένα σύγχρονο κράτος που συναντάμε στο Ιράν δεν είναι ούτε μοναδικό, ούτε συναντάται μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Αρκεί κανείς να δει την Ουγγαρία του Ορμπάν, την Σερβία μα… και την δική μας περίπτωση.

…οι εξεγέρσεις γίνονται δεν είναι ουτοπία.

Στηρίζουμε τον αγώνα στο Ιράν, στηρίζοντας τις αγωνιζόμενες μετανάστριες εδώ. Συμμετέχουμε στην διαδήλωση που καλεί το Stop War on Migrants το Σάββατο 8/10 στις 12 το μεσημέρι.
Ο αγώνας των μεταναστ(ρι)ών για χαρτιά, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ελευθερία μετακίνησης είναι και δικός μας αγώνας. Δεν μπορεί να υπάρξει διεθνιστική αλληλεγγύη αν δεν υπάρξουν κοινοί αγώνες μεταξύ όλων των καταπιεζόμενων τάξεων ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό.

"Ανάρες" Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης

πηγή : email που λάβαμε στις 5 Οκτωβρίου 13h


1 2 3 4 5 6 7 8 9

ΣΑ 8.10 12:00 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ | ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Φάμπρικα Υφανέτ

πηγή : https://yfanet.espivblogs.net/2022/10/06/sa-8…


1 2 3 4 5 6 7 8 9

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Σάββατο 8 Οκτωβρίου 12:00, στο άγαλμα Βενιζέλου

Η 22χρονη Ιρανή Mahsa Amini δολοφονείται από την Αστυνομία Ηθικής της Τεχεράνης με αφορμή τη μη ορθή χρήση της χιτζάμπ της.
Ξυλοκοπείται από τους αστυνομικούς και μεταφέρεται σε κέντρο κράτησης, ενώ αργότερα υποκύπτει στους τραυματισμούς.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, χιλιάδες γυναίκες στο Ιράν εξεγείρονται στους δρόμους, καίγοντας τις μαντήλες τους, κόβοντας τα μαλλιά τους και ερχόμενες σε άμεση ρήξη με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η Nika Shakarami, 16 ετών, πιάνεται και δολοφονείται βίαια στις 20 Σεπτεμβρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιρανικού κράτους καθώς έκαιγε τη χιτζαμπ της σε μια διαδήλωση.
Ο αριθμός των ατόμων που δολοφονούνται και συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις που γίνονται καθημερινά είναι άγνωστος (αναφέρονται πάνω από 100 νεκροί/ές και χιλιάδες συλλήψεις)

Εξέργεση ενάντια στην επιβολή της χιτζάμπ και του αυταρχικού καθεστώτος.
Εξέγερση ενάντια στην κυριαρχική μορφή της θρησκείας που επιβάλει περιορισμούς στη γυναικεία χειραφέτηση.
Εξέγερση ενάντια στο εδραιωμένο πατριαρχικό σύστημα που συνεχίζει να εξουσιάζει τα γυναικεία σώματα.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος δημιουργεί συνθήκες ακήρυχτου πολέμου στις μετανάστριες και τους μετανάστες με τα συνεχόμενα ναυάγια και τις δολοφονίες με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα δύο πολύνεκρα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο.

Να δράσουμε συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στις εξώσεις από τα διαμερίσματα στα αστικά κέντρα, την εκκένωση των camps, τον έντονο ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες στην κοινωνία αλλά και σε κρατικούς φορείς, την εκμετάλλευση στον εργασιακό τομέα, τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση, την γενικότερη υποτίμηση των ζωών τους.

Από το Ιράν μέχρι τον Έβρο και το Αιγαίο, κοινοί αγώνες με τις μετανάστριες και τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου.

συλλογικότητα Room39

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Οκτωβρίου 20h


1 2 3 4 5 6 7 8 9

ΣΑ - 08/10
12:00 - Αγ. Βενιζέλου (Εγνατία & Αριστοτέλους)
Πορεία αλληλεγγύης στις εξεγερμένες στο Ιράν

Από την απαγόρευση αμβλώσεων, στα "σώματα ασφαλείας ηθικής" και τις δολοφονίες, βρισκόμαστε απέναντι σε ένα πατριαρχικό σύστημα που ανά την ιστορία, πίσω από το προσωπείο της θρησκείας, υπάρχει για να καταπιέζει.

Μέχρι οι φωνές τους να ενωθούν με τις δικές μας
Μέχρι η καταπίεση να γίνει εξέγερση παντού

Αλληλεγγύη στις εξεγερμένες γυναίκες και τον αγωνιζόμενο λαό του Ιράν

κάλεσμα : Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 19:30

Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία

@ekxsxoleio

Librexe12o@gmaexil.com