Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στις 8.00 πμ

Συγκέντρωση στο Πάρκο Κύπρου & Πατησίων | Έκτακτη ανακοίνωση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Ο Δήμος δεν το αναγνωρίζει ως πάρκο - Απειλεί ότι θα φέρει τα ΜΑΤ

Σήμερα το πρωί, για μια ακόμη φορά, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων που επιβλέπουν τα συνεργεία, αρνήθηκαν να επιδείξουν σε κατοίκους της περιοχής την οποιαδήποτε άδεια για τα έργα που εκτελούν στο πάρκο. Η «ανάπλαση» που επιχειρείται αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν βασίζεται πουθενά παρά μόνο σε ένα εσκεμμένο νομικό κενό από την πλευρά των δημοτικών αρχών, με σκοπό να επιβάλλουν την κάθε αυθαιρεσία τους. Συγκεκριμένα, ο χώρος δεν έχει χαρακτηριστεί ως πάρκο από τον Δήμο, με αποτέλεσμα κάθε επέμβαση που γίνεται σε αυτόν να είναι μετέωρη. Ειδικότερα:

- Το 1989, με την απόφαση 830/89 του δημοτικού συμβουλίου, το πάρκο αναγνωρίζεται ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και παιδικής χαράς» (όπως εμφανίζεται σήμερα και στην πολεοδομία). Ωστόσο, με ευθύνη του Δήμου, η απόφαση αυτή δεν δημοσιεύεται ποτέ σε ΦΕΚ!

- Το 1994, με βάση την παραπάνω «παράλειψη», ο Δ. Αθηναίων καταχωρεί το πάρκο στο Κτηματολόγιο και το Υποθηκοφυλακείο ως χώρο στον οποίο προβλέπεται η ανέγερση γκαράζ.

- Το 2007, ο Δήμος καταθέτει αίτημα για την κοπή των δέντρων στην Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας. Η απάντηση που παίρνει είναι αρνητική και σαφέστατη, αναφέροντας ότι τέτοια πράξη είναι αντίθετη με το άρθρο 24 του Συντάγματος και καταλήγοντας: «Δεν εγκρίνουμε ούτε την υλοτομία οιουδήποτε δασικού δέντρου ούτε και την απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης καθ' οιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση δε που επιχειρηθεί ανεπίτρεπτος μεταβολή του προορισμού και της χρήσης της έκτασης, η Υπηρεσία μας, ως οφείλει, θα διενεργήσει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου».

- Τα χαράματα της 26ης Γενάρη 2009, σε πλήρη αντίθεση με την παραπάνω απόφαση αλλά και σε ευθεία σύγκρουση με τους κατοίκους της περιοχής, ο Δ. Αθηναίων στέλνει μπουλντόζες και ΜΑΤ στο πάρκο της Κύπρου και αφήνει πίσω του έρημη γη, κόβοντας 45 δέντρα, εκ των οποίων 13 αιωνόβια. Μόνο χάρη στη διαρκή και αποφασιστική αντίσταση κατοίκων της περιοχής και αλληλέγγυων, που αποφασίζουν να περιφρουρούν τον χώρο σε 24ωρη βάση, διακόπτονται άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή γκαράζ και έτσι εμποδίζεται η τσιμεντοποίηση του χώρου που θα δημιουργούσε τετελεσμένο. Παράλληλα, και απέναντι στην ισοπέδωση αλλά και τη λογική της ανάθεσης, η συνέλευση του πάρκου αποφασίζει να ξαναδημιουργήσει το πάρκο από τα κάτω. Με τη συνεισφορά εκατοντάδων αλληλέγγυων, ξεκινά η φύτευση νέων δέντρων, η δημιουργία παιδικής χαράς και το πάρκο ξαναποκτά ζωή.

- Το 2009 εκδικάζεται η προσφυγή κατοίκων για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ. Νομικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής έχουν το θράσος να ισχυριστούν ότι «το πάρκο Κύπρου και Πατησίων δεν ήταν ποτέ πάρκο, αλλά οικοδομήσιμος χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων». Παρ' όλα αυτά, η επιχειρηματολογία τους καταρρίπτεται και τελικά το δικαστήριο ακυρώνει την άδεια.

- Το 2012, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να ακυρώσει την 91/2009 οικοδομική άδεια, εκδίδεται απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κηρυχθεί ο χώρος αναδασωτέος. Στη συνέχεια, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων αποδέχεται την απόφαση αυτή και δηλώνει ότι δεν θα ασκήσει αίτηση ακύρωσης. Ωστόσο, μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να χαρακτηριστεί το πάρκο αναδασωτέος χώρος πρασίνου, όπως υπαγορεύουν ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις.

Σήμερα, το γεγονός ότι ο Δήμος σκόπιμα απέφυγε να καταγραφεί ο χώρος ως πάρκο, έχει ως αποτέλεσμα τα εξής:

α) Στα έγγραφα της δασικής υπηρεσίας, ο χώρος εμφανίζεται ακόμα ως γκαράζ, και επομένως η εν λόγω υπηρεσία παρεμποδίζεται από το να έχει λόγο πάνω στις εργασίες που γίνονται, ενώ πρόκειται καταφανώς για πράσινο χώρο με περισσότερα από 160 δέντρα και θάμνους.

β) Στη σύμβαση του Δήμου με τη Unison, o χώρος αποκαλείται αυθαίρετα «πλατεία Κύπρου και Πατησίων», αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για οποιοδήποτε κερδοσκοπική επέμβαση.

γ) Ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων ψευδών ισχυρισμών, δεν δίστασε σε συνέντευξή του να μιλήσει για «οικόπεδο Κύπρου και Πατησίων», απογυμνώνοντας έτσι τις προθέσεις του.

Είτε το θέλουν είτε όχι, ο χώρος είναι και θα παραμείνει πάρκο! Ούτε γκαράζ ούτε πλατεία ούτε οικόπεδο! Μέσα στο διάστημα των 13 χρόνων από την καταστροφή, κάτοικοι και αλληλέγγυοι έχουν φυτέψει δεκάδες δέντρα, που φρόντισαν και πότιζαν μόνοι τους ακόμα και όταν ο Δήμος έκοβε το νερό, κατασκεύασαν παιδική χαρά, που λειτουργεί ως φιλόξενος χώρος για παιδιά προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων, τοποθέτησαν παγκάκια και βρύσες, και το πάρκο παραμένει εστία ζωής και αντίστασης.

Είναι απαράδεκτο να επιχειρείται από το Δήμο μια έωλη «ανάπλαση» σε έναν χώρο που δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξή του ως πάρκο, δεν προσκομίζει καμία άδεια και κατά βούληση άλλοτε το αποκαλεί οικόπεδο κι άλλοτε πλατεία!

Απέναντι στις διαρκείς σχετικές ερωτήσεις μελών της συνέλευσής μας σε εκπροσώπους του Δήμου, λάβαμε προφορικά τις εξής φαιδρές απαντήσεις:

«Θα κάνουμε την ανάπλαση και θα γίνει μετά ο χαρακτηρισμός» - Δηλαδή, ο ίδιος φορέας που σε προηγούμενο χρόνο κατέστρεψε το πάρκο απαιτεί τώρα να περιμένουμε να χαρακτηριστεί ο χώρος κατόπιν της όποιας επέμβασης κάνει αυθαίρετα σε αυτόν και άρα με βάση τις επεμβάσεις που θα κάνει, λες και οι επεμβάσεις αυτές δεν οφείλουν να είναι σύμφωνες με το γεγονός ότι πρόκειται για πάρκο!

«Δεν έχουμε άδεια και δεν χρειάζεται γιατί είναι ιδιοκτησία του Δήμου και κάνουμε ό,τι θέλουμε. Οι εργασίες γίνονται με προσωπική εντολή του Μπακογιάννη» - Δηλαδή ο δήμαρχος αντιλαμβάνεται τη δημόσια περιουσία ως προσωπικό του τσιφλίκι και με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ούτε άδειες ούτε να λογοδοτεί σε κανέναν.

Τέλος, το γνωστό «Θα έρθουν τα ΜΑΤ και η Ασφάλεια» - Δηλαδή «αφού ούτε κοινωνικά ούτε ηθικά αλλά ούτε και νομικά στέκουν οι κινήσεις μας, θα σας συλλάβουμε».

Απέναντι στις απειλές και την τρομοκρατία του Δήμου Αθηναίων, δεν υποχωρούμε. Δεν θα ξεριζώσουν την αντίσταση!

Άμεση αναγνώριση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του πάρκου της Κύπρου ως αναδασωτέου, κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς!

Συγκέντρωση στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: Τετάρτη 5 Οκτώβρη, 8 π.μ.

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης-Πατησίων

4/10/2022

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Οκτωβρίου 16h