Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στις 11.00

Μονοήμερο: Κράτος και Επανάσταση - H πάλη για τη δημοκρατία σήμερα

Μονοήμερο 6 Νοέμβρη "Κράτος και Επανάσταση - H πάλη για τη δημοκρατία σήμερα"

Κατεβάστε εδώ το pdf του 4σέλιδου

"Κράτος και Επανάσταση - H πάλη για τη δημοκρατία σήμερα"

Μια μέρα με επαναστατικές ιδέες και συζητήσεις

6 Νοέμβρη, 11πμ-7μμ
Νομική Σχολή, Αθήνα

Οργανώνεται από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Η αντιπαράθεση για τη δηµοκρατία πολώνει ταξικά σε διεθνή κλίµακα αυτόν τον καιρό. Όσο πιο πολύ η πολύπλευρη κρίση του συστήµατος µετατρέπεται σε πολιτική κρίση, τόσο περισσότερο η κυρίαρχη προπαγάνδα προσπαθεί να µας πείσει ότι η απειλή για τη δηµοκρατία είναι «εξωτερική». Η «πολιτισµένη Ευρώπη» και µαζί της ο δυτικός κόσµος κινδυνεύει από τους «ολιγάρχες» που φυτρώνουν σε άλλες χώρες «καθυστερηµένες». Από κοντά και ο Μητσοτάκης επιµένει ότι η Ελλάδα που είναι «προπύργιο του διεθνούς δικαίου» αγωνίζεται για δηµοκρατία και ελευθερία από την Ουκρανία ως το Ιράν περνώντας πάντα από την Τουρκία.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του προσπαθούν να χτυπήσουν τις δηµοκρατικές ελευθερίες του εργατικού κινήµατος. Ο Χατζηδάκης µε την επίθεση στον συνδικαλισµό, η Κεραµέως και οι υπουργοί ΠΡΟΠΟ µε τους µπάτσους στις σχολές, ο ίδιος ο Μητσοτάκης µε την ΕΥΠ και τις υποκλοπές που έφτασαν να χαφιεδίζουν ακόµα και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η αντίσταση στην επίθεση στη δηµοκρατία είναι και εδώ εργατική υπόθεση. Ο κόσµος της δουλειάς που απεργεί και διαδηλώνει υψώνει τείχος προστασίας για τις δηµοκρατικές ελευθερίες. Όχι µόνο αχρηστεύει στην πράξη τους νόµους που τις περιορίζουν, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ζητήµατα για το ποιος ελέγχει και ποιος αποφασίζει για όλα αυτά που αφορούν στις ζωές µας.

Ποιος πρέπει να αποφασίζει για το προσωπικό στα νοσοκοµεία; Ο υπουργός και οι διορισµένοι διευθυντές του που αφήνουν κόσµο να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ ή οι ήρωες της Υγείας που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της κάθε κλινικής;

Ποιος πρέπει να κάνει κουµάντο σε όλες τις βαθµίδες της Παιδείας; Το υπουργείο, οι χορηγοί και τα συµφέροντα των επιχειρήσεων που θέλουν την έρευνα να υπηρετεί τα κέρδη τους ή οι εκπαιδευτικοί µαζί µε όλο το προσωπικό, τους φοιτητές, τους µαθητές και τους γονείς τους;

Η εργατική τάξη και το κίνηµά της από τα πρώτα βήµατά του πάντα ήταν και είναι δύναµη για το άπλωµα της δηµοκρατίας. Οι Χαρτιστές πριν από 200 χρόνια έσπασαν τους αποκλεισµούς που περιόριζαν την ψήφο µόνο σε όσους είχαν περιουσία. Το κίνηµά τους ήταν έµπνευση για τον Ένγκελς και τον Μαρξ που ανέδειξαν την ανωτερότητα της εργατικής δηµοκρατίας µε το παράδειγµα της Παρισινής Κοµµούνας. Οι εργάτριες ξεκίνησαν την πιο µεγάλη επανάσταση της ιστορίας στη Ρωσία του 1917 και ο Λένιν ανέδειξε τη δυναµική της γράφοντας το «Κράτος και επανάσταση» και κάνοντας πράξη το σύνθηµα «Όλη η εξουσία στα σοβιέτ».

Πάντα τα προχωρήµατα ήταν µια πολιτική µάχη µέσα στην Αριστερά. Οι αυταπάτες, ότι η κοινοβουλευτική δηµοκρατία είναι αρκετή για να βρουν δικαίωση οι εργατικοί αγώνες, ξανά και ξανά συγκροτήθηκαν σε ρεφορµιστικά κόµµατα που βάζουν φρένο στη δυναµική του κινήµατος. Γι' αυτό, έχει ξεχωριστή σηµασία η ενίσχυση της επαναστατικής αριστεράς.

Το Μονοήµερο που οργανώνει το ΣΕΚ στις 6 Νοέµβρη, λίγες µέρες πριν από την Πανεργατική, είναι µια ευκαιρία να θυµηθούµε και να θυµίσουµε την επαναστατική παράδοση. Όπως έλεγε ο Τρότσκι, οι εργάτες όταν παλεύουν για δηµοκρατία δεν σταµατούν στις πύλες των εργοστασίων. Τις διαβαίνουν και µετατρέπουν την πάλη για δηµοκρατία σε πάλη αντικαπιταλιστική, για εργατικό έλεγχο και εργατική δηµοκρατία παντού. Αυτή είναι η προοπτική για να σπάσουµε το φαύλο κύκλο.

Το πρόγραμμα των συζητήσεων

11πμ-1μμ
Πολιτική κρίση, κρίση συστημική

Άλεξ Καλλίνικος, Πανεπιστηµιακός
Νίκος Θεοχαράκης, Πανεπιστηµιακός
Πάνος Γκαργκάνας, Εργατική Αλληλεγγύη

1.30μμ-3μμ
Ο Μαρξισμός και το κράτος

Σωτήρης Κοντογιάννης, Περιοδικό «Σοσιαλισµός από τα Κάτω»
Λέανδρος Μπόλαρης, Ιστορικός

3.30μμ-5μμ
Ο Λένιν και η Δημοκρατία

Ευκλείδης Μακρόγλου, Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, Θεσσαλονίκη
Πέτρος Κωνσταντίνου, Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

5.30μμ-7μμ
Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα και η επαναστατική Αριστερά

Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείο «Γεννηματάς»
Νίκος Στραβελάκης, Πανεπιστηµιακός
Μαρία Στύλλου, Περιοδικό «Σοσιαλισµός από τα Κάτω»

πηγή : https://www.sekonline.gr/article.php?id=1270


STATE AND REVOLUTION

THE STRUGGLE FOR DEMOCRACY TODAY

6 NOVEMBER NOMIKI UNIVERSITY, METRO PANEPISTIMIO, MASSALIAS STR.

11am-1pm.Political crisis, systemic crisis.Alex Callinicos, University professor,Nikos Theocharakis, University student,Panos Garganas, Labor Solidarity

1.30pm-3pm.Marxism and the state. Sotiris Kontogiannis, "Socialism from Below" Magazine, Leandros Bolaris, Historian

3.30pm-5pm.Lenin and Democracy. Euclides Makroglou, Alternative Initiative of Lawyers, Thessaloniki. Petros Constantinou, KEERFA Coordinator

5.30pm-7pm.The struggle for democracy today and the revolutionary Left Argyri Erotokritou, Board of Directors of the "Gennematas" Hospital Employees' Association,Nikos Stravelakis, University, Maria Styllou, Magazine "Socialism from Below"

πηγή : https://el-gr.facebook.com/keerfapage/


ETAT ET REVOLUTION

La lutte pour la démocratie aujourd'hui

6 Novembre université NOMIKI

11h - 13h

Crise politique, crise du système

Intervenants : Alex Callinicos, universitaire, Londres, Nikos Theocharakis, universitaire, Panos Garganas, directeur du journal Solidarité Ouvrière

13h30 - 15h

Le marxisme et l'Etat

Intervenants : Sotiris Kondogiannis, revue « Socialisme par en Bas », Léandros Bolaris, historien

15h30 - 17h

Lénine et la démocratie

Intervenants : Efklidis Makroglou, avocat, Salonique, Pétros Constantinou, coordinateur KEERFA

17h30 - 19h

La lutte pour la démocratie aujourd'hui et la Gauche révolutionnaire

Intervenants : Argyri Erotokritou, syndicat des travailleurs de l'hôpital Gennimatas, Nikos Stravelakis, universitaire, Maria Styllou, revue « Socialisme par en Bas »

πηγή : https://el-gr.facebook.com/keerfapage/