Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στις 20.30

Προβολη Solarpunk Cinema “Princess Mononoke” (1997, Μιγιαζάκι)

To solarpunk είναι ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που φαντάζεται ένα μέλλον όπου ο άνθρωπος έχει μάθει να ζει συνεργαζόμενος με τη φύση, με βασικούς άξονες την οικολογία, την άμεση δημοκρατία και την αλληλοβοήθεια. Ενάντια σε κάποια λογική πριμιτιβισμού, έχει επίσης υιοθετήσει την απελευθερωτική τεχνολογία ώστε να διευκολύνει τη ζωή του και να απολαμβάνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Το κίνημα αυτό, το οποίο το συναντάμε κυρίως στο σινεμά και στη λογοτεχνία, είναι το αντίπαλο δέος του cyberpunk, το οποίο αν και πιο διαδεδομένο, φαντάζεται ένα μέλλον όπου η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά και πως μια χούφτα εταιρίες ή ολιγάρχες έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε κάποιου είδους ολοκληρωτισμό, παρουσιάζοντας τη χρήση της τεχνολογίας αναγκαστικά δυστοπική.

Την Πέμπτη 13/10 λοιπόν, προβάλλουμε την ταινία "Princess Mononoke", ένα κλασικό αριστούργημα του Χαγιάο Μιγιαζάκι που θεωρείται αρκετά κοντά στο κίνημα solarpunk.

Πλοκή: Ένας πρίγκιπας που υποφέρει από μια θανάσιμη κατάρα αναζητά θεραπεία και καταλήγει στο μέσο μιας μάχης ανάμεσα σε μια πόλη μεταλλωρύχων και τα ζώα του δάσους.

Η προβολή ξεκινάει στις 8:30 και θα πραγματοποιηθεί στον Κοινωνικό Χώρο Trise, Κολοκοτρώνη 31 στο Σύνταγμα!

* Θα λειτουργεί μπαρ οικονομικής ενίσχυσης του χώρου.

Βλέπε σχετικά "SOLARPUNK - η σύγχρονη οικολογική αισθητική που θέλει να αλλάξει τον κόσμο":

https://www.aftoleksi.gr/2020/05/14/solarpunk…