Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στις 21.00

Προβολή ταινίας: A bout de souffle

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ:

A Bout De Souffle

Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ένας περιπλανώμενος εγκληματίας και μια Αμερικανίδα σπουδάστρια δημοσιογραφίας αλωνίζουν τους δρόμους του Παρισιού, ενώ εκείνος καταζητείται από τις Αρχές και προσπαθεί να την πείσει να διαφύγουν παράνομα στην Ιταλία.

Το περίφημο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ένα από τα θεμελιώδη έργα του κινηματογραφικού ρεύματος της nouvelle vague και το φιλμ που μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό.

Ο σκηνοθέτης δημιουργεί ανατινάζοντας τις συμβάσεις, τις δομές, παρασύροντας με ένα Νέο Κύμα τους κανόνες της γαλλικής (κι όχι μόνο) κινηματογραφίας. Η βόμβα του Γκοντάρ έχει σημασία γιατί εμπεριέχει τον κινηματογράφο όχι μόνο ως συνθήκη δημιουργίας και ύπαρξης αλλά τον κινηματογράφο στο σύνολό του. Με ελάχιστα χρήματα, σκηνές αυτοσχεδιασμού που συλλαμβάνουν το απροσδόκητο, κάμερα στο χέρι (ή δεμένη σε καροτσάκι του σούπερ μάρκετ για τα «travelling»), jump cuts, φυσικούς χώρους και άναρχη αφήγηση, όπου για 25 από τα 87 λεπτά της ταινίας το πρωταγωνιστικό του ζευγάρι είναι κλεισμένο σε μια κρεβατοκάμαρα με το φακό να παρακολουθεί τα μικρά τους τίποτα. Το σημείο εκκίνησης που σπάει τους αφηγηματικούς κανόνες της μέχρι τότε κινηματογραφικής γλώσσας.Ο Γκοντάρ δημιουργεί έναν αντι-ήρωα , αρχέτυπο για το σινεμά της δεκαετίας του '60, χωρίς ιδεολογικές δεσμεύσεις, ανερμάτιστο ηθικά, που ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία, στην κόψη του κύματος της ζωής και αρνείται να υποταχθεί στις κοινωνικές συμβάσεις.

Αυτή ήταν η επανάσταση: στο σινεμά μπορείς να πεις όποια ιστορία θέλεις και με όποιο τρόπο θέλεις. Μπορείς να μπερδέψεις την υψηλή τέχνη με την ποπ, λαϊκή απόλαυση. Στο σάουντρακ συνυπάρχουν και ο Μότσαρτ και η τζαζ, στο σελιλόιντ χωράνε και οι γυναίκες του Πικάσο και τα σέξι pin up κορίτσια των '50ς.

Η τέχνη του Γκοντάρ ήταν και είναι (με έμφαση στον διαρκή ενεστώτα) ο κινηματογράφος ως συνολική στάση. Ο κινηματογράφος και όχι τα παράγωγα του. Η εικόνα ως αλήθεια 24 φορές το δευτερόλεπτο και όχι ως παραπλάνηση. Ο κινηματογράφος ως τέχνη και όχι ως μέσο.

Πάνω απ όλα , ο Γκοντάρ θα είναι για πάντα αυτό που διεκδίκησε να είναι: οι εικόνες του. Η εξέγερση, τα παρισινά καφέ, η περιπλάνηση στις πόλεις, η Άννα Καρίνα και ο Μπελμοντό, η λογοτεχνία ως βίωμα, το αδιέξοδο των σχέσεων, ένας τρελός με γαλάζιο πρόσωπο , το κορίτσι και το πιστόλι, ο κινηματογραφημένος κινηματογράφος.

----------

Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Σενάριο: Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Φρανσουά Τριφό

Φωτογραφία: Ραούλ Κουτάρ

Μοντάζ: Σεσίλ Ντεκουζί, Λίλα Χέρμαν

Μουσική: Μαρσιάλ Σολάλ

Πρωταγωνιστούν: Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Τζιν Σίμπεργκ

Διάρκεια: 90 λεπτά

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…