Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 18.00

Αντιπατριαρχικη συγκεντρωση

[ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ] - ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10, 18:00 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ (Καβυρη 6)

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΒΙΑΖΟΥΝ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ, ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ, ΑΘΩΩΝΟΥΝ

Τον τελευταίο καιρό έρχονται στην επιφάνεια όλο και περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας και καταπίεσης. Ένα 12χρονο κορίτσι βιάζεται κατ΄εξακολούθηση και εκδίδεται από τον 53χρονο Ηλία Μίχο, έναν ευκατάστατο νοικοκυραίο, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με το προφίλ του καλού χριστινού και του ευυπόληπτου οικογενειάρχη. Ο εν λόγω βιαστής-μαστροπός εκμεταλλευόμενος τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας του κοριτσιού, απειλούσε τη 12χρονη με διαπόμπευση χρησιμοποιώντας όπλο για έναν ολόκληρο χρόνο. Την εξέδιδε διαρκώς , βγάζοντας ο ίδιος χρήματα κι από ότι φάνηκε 210 άντρες επίσης, ήθελαν να βιάσουν το κορίτσι. Όταν η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, η σύζυγός του, Ελισάβετ Λέκκα, στέλεχος και η ίδια της ΝΔ και εκλεγμένη στον δήμο Αθηναίων επιχείρησε να δωροδοκήσει την μητέρα του κοριτσιού με σκοπό να αποσιωποηθεί και να μην πάρει περεταίρω έκταση το περιστατικό. Μια 14χρονη από τη Νίκαια απαγάγεται απο άντρες με σκοπό να την εκδίδουν και κακοποιείται σωματικά και ψυχικά. Μια 19χρονη κοπέλα βιάζεται μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας από δύο μπάτσους της ομάδας Δ.Ι.Α.Σ., οι οποίοι λίγες μέρες αφότου οδηγούνται στις δικαστικές αρχές αφήνονται ελεύθεροι με μόνη ΄΄ποινή΄΄ την παρουσία τους στο Α.Τ. μια φορά τον μήνα. Όλα αυτά τα περιστατικά έρχονται να συμπληρώσουν την ατελείωτη λίστα των παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών, βιασμών και δολοφονιών που υφίστανται οι γυναίκες της τάξης μας.

Τίποτα από τα παραπάνω δε μας προκαλεί έκπληξη. Αντίστοιχη ήταν και η περίπτωση της 18χρονης στην Ηλιούπολη, η οποία κατάφερε να ξεφύγει από τον επίσης βιαστή-μαστρωπό μπάτσο που την κρατούσε αιχμάλωτη, της Γεωργίας Μπίκα που βιάστηκε από τους γόνους αστικής οικογένειας, των αμέτρητων θυμάτων των επιφανών καλλιτεχνών Φιλιππίδη και Λιγνάδη, των μεταναστριών που παρενοχλούνται και βιάζονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πέτρου Ράλλη κι όχι μονο. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μπάτσοι δεν είναι οι άμεσοι θύτες, είναι αυτοί που θα απαξιώσουν και θα αδιαφορήσουν όταν μια γυναίκα καταγγείλει τον κακοποιητή της ή θα την υποβάλλουν στην αναβίωση του τραύματός της, με σκοπό να διεκπεραιωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει η αστική δικαιοσύνη. Το κράτος μαζί με τις δικαστικές αρχές είναι αυτοί που αθωώνουν και προφυλάσσουν τα παιδιά τους, όπως έγινε με το Φιλιππίδη, το Λιγνάδη και τους μπάτσους στην υπόθεση της 19χρονης. Τα ΜΜΕ σε αγαστή συνεργασία με τους κρατικούς μηχανισμούς είναι αυτά που ξεπλένουν και συγκαλύπτουν τους θύτες που είναι ψηλά στην ταξική πυραμίδα. Χειραγωγούν την κοινή γνώμη προς αποφυγή της πυροδότησης της κοινωνικής οργής όσων από εμάς βιώνουμε την πατριαρχία και την έμφυλη βία στο πετσί μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε, όσων απο εμάς βιώνουμε την καταπίεση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος στο οποίο ζούμε. Κι όταν αυτή η οργή ξεσπάει, το κράτος καταστέλλει και πολεμάει όσους αγωνίζονται, όπως έγινε πρόσφατα με την πορεία για την απόπειρα βιασμού κοπέλας στα Εξάρχεια, στην οποία οι μπάτσοι έπνιξαν με ξύλο, χημικά και κρότου λάμψης τις διαδηλώτριες.

Το εξουσιαστικό σύστημα που επιτίθεται στα σώματα, στην αυτοδιάθεση και στις ζωές των γυναικών δεν είναι κάποιο τέρας που κατοικεί στο φαντασιακό μας, αλλά έχει υπόσταση και είναι η πατριαρχία. Η πατριαρχία, το σύστημα που πάει χεράκι χεράκι με την εξουσία και αποτελεί θεμέλιο αυτής. Είναι αυτή που δημιουργεί επίπλαστους διαχωρισμούς και στρέφει τη βία εντός της τάξης, τη διασπά και την αποπροσανατολίζει απο τον πραγματικό υπαίτιο της εξαθλίωσης που δεν είναι άλλο από το κράτος και το κεφάλαιο. Εμείς ως γυναίκες φοιτήτριες και εργαζόμενες που παλεύουμε ενάντια σε κάθε εξουσιαστικό, καταπιεστικό σύστημα που μας καθυποτάσσει και επιχειρεί να κατακερματίσει τις αντιστάσεις μας, στεκόμαστε αλληλέγγυες στα θύματα έμφυλης βίας. Βρισκόμαστε η μία δίπλα στην άλλη και παλεύουμε συλλογικά για τη γυναικεία χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο που τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν ελεύθερα, έναν κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΚΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου