Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στις 18.00
Πορεία 17 Νοέμβρη
ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΡΕΙΑΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΛΛΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό συνεχές της 17ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνει ότι 49 χρόνια αργότερα η κοινωνικοπολιτική και οικονομική πραγματικότητα παραμένει ίδια, με διαφορετικούς δυνάστες και μέσα καταστολής. Σε ένα πολιτικό περιβάλλον, που ανέδειξε ως κοινωνική απειλή τους κομμουνιστές και τους αντάρτες αντί τους πρώην συνεργάτες των κατοχικών, το κοινωνικό σύνολο συμβιβάστηκε με την πραξικοπηματική βία ενώ οι φοιτητές έθεσαν ανάχωμα τα ίδια τα σώματά τους, επιδιώκοντας την καθεστωτική ανατροπή. Οι δικτατορικές αυθαιρεσίες δημιούργησαν έντονα αντιδικτατορικά αισθήματα στους φοιτητές, δίνοντας έτσι την ιστορική σκυτάλη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μια μαζική και δυναμική εκδήλωση φοιτητικής αντίστασης στο καθεστώς της Χούντας, που κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου. Ας σημειωθεί εδώ, ότι οι βασανιστές της χούντας απολαμβάνουν έκτοτε την ελευθερία τους προωθώντας τις μισαλλόδοξες πεποιθήσεις τους απροκάλυπτα και δημόσια.
- ΨΩΜΙ
Αρχίζοντας τη διαχρονική ανάγνωση σε μια ιστορική συγκυρία πανδημιακής λαίλαπας και κυβερνητικής αυθαιρεσίας, η ενεργειακή και οικονομική κρίση διαμόρφωσαν ένα κλίμα αδυναμίας επιβίωσης. Πρωτεύοντα αγαθά όπως ρεύμα, θέρμανση και τροφή είναι προνόμιο των λίγων, την ίδια στιγμή που η κυβερνητική ευθύνη είναι απούσα και συγκαλυμμένη με την πάγια δικαιολογία της "ατομικής ευθύνης". Αποδίδουν την ενεργειακή κρίση στον πόλεμο, εργαλειοποιώντας τον και προοικονομούν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα προβάροντας το κυβερνητικό αφήγημα. Η μεταστροφή του κρατικού μονοπωλίου ενέργειας σε ελεύθερη αγορά, κατέστησε το ρεύμα και το φυσικό αέριο χρηματιστηριακά προϊόντα. Όσον αφορά μετατιμολογήσεις καυσίμων, η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές λόγω του εξαιρετικά υψηλού ΕΦΚ και αρνείται πεισματικά να προβεί σε τακτικούς ελέγχους, παρόλο που το λαθρεμπόριο καυσίμων πυροδοτεί την ήδη εκτροχιασμένη κατάσταση των τιμών. Την ενεργειακή κρίση επιβαρύνει με τη σειρά του ο πληθωρισμός, τη στιγμή που η κρατική απάντηση στους πολίτες, που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά, είναι "το καλάθι του νοικοκυριού". Οι αυτοαποκαλούμενοι εντατικοί έλεγχοι των μετατιμολογήσεων είναι άλλο ένα κυβερνητικό ψέμα. Κυβερνητικοί εκπρόσωποι παρουσιάζουν για άλλη μια φορά νοθευμένα στοιχεία πληθωρισμού με δειγματοληψία προϊόντων πολυτελείας και όχι επιβίωσης.
- ΠΑΙΔΕΙΑ
Το ιστορικό πλαίσιο της δικτατορικής αυθαιρεσίας εις βάρος της παιδείας είναι ανησυχητικά γνώριμο. Το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως προβλέπει την άρση ασύλου και κάθε ακαδημαϊκού δικαιώματος. Τα όργανα καταστολής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ήδη εκδηλώσει τις "ειρηνικές προθέσεις" τους με σωρεία ξυλοδαρμών. Το νομοσχέδιο είναι πολύ προσεκτικά διαρθρωμένο για να στερήσει κάθε δικαίωμα δημόσιας εκπαίδευσης, προωθώντας ένα σύγχρονο μοντέλο ιδιωτικοποίησης. Προετοιμάζει τους νέους, ήδη από το σχολείο, για ένα ακριβό εκπαιδευτικό μέλλον, που λίγοι είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά.
- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η κρατική επένδυση σε όργανα καταστολής υπενθυμίζει ότι η ελευθερία που διεκδικούσαν οι φοιτητές του 73, δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα, αλλά κερδίζεται με αγώνες και αίμα στους δρόμους. Το μόνο που λείπει από τη σύγχρονη καταστολή είναι ο στρατιωτικός μανδύας για να εντοπίσουμε μια ιστορική επανάληψη. Φοιτητές ξυλοκοπούνται επειδή διεκδικούν αυτονόητα δικαώματα, κοπέλα βιάζεται σε αστυνομικό τμήμα από όργανο υπηρεσίας, ποινικοποιείται η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα και φιμώνονται τα σωματεία. Ας αναφερθεί και το πιο πρόσφατο παράδειγμα της απεργίας του εργοστασίου Μαλαματίνας, όπου αστυνομικά όργανα ενισχύουν τη διέλευση των απεργοσπαστών. Τα Μ.Μ.Ε. δεν συγκαλύπτουν μόνο κυβερνητικά σκάνδαλα όπως αυτό των κόκκινων δανείων και των υποκλοπών, αλλά και κάθε βίαιη και εγκληματική αυθαιρεσία της αστυνομίας. Παράλληλα, δημοσιογράφοι αντιπληροφόρησης έχουν να αντιμετωπίσουν στρατηγικές αγωγές SLAPP που κατατίθενται με σκοπό τον εκφοβισμό τους μέσω της ηθικής και οικονομικής τους εξουθένωσης. Το δικαστικό σύστημα με τη σειρά του ποινικοποιεί την ιδειολογική ταυτότητα αγωνιστών ενώ χαρίζει ελαφρυντικά σε βιαστές, παιδοβιαστές, μέλη της Χρυσής Αυγής και καταγγελόμενους μπάτσους. Χαρακτηριστικό τοπικό παράδειγμα ο αγωνιστής Βασίλης Μάγγος, μια υπόθεση που συνεχώς παρακωλύεται από συγκαλυπτικές τακτικές. Τα κατασταλτικά όργανα, που βασάνισαν τον Βασίλη, χαίρουν ειδικής μεταχείρισης και δικάζονται για πλημμέλημα. Ο παιδοβιαστής Λιγνάδης αλωνίζει ελεύθερος ενώ παράλληλα ο Κασιαδιάρης κατεβάζει δικό του κόμμα, παρόλο που έχει καταδικαστεί ως μέλος κόμματος-εγκληματικης οργάνωσης. Αυτή η ατιμωρησία δεν είναι καθόλου αθώα. Η δικαστική μεροληψία πυροδοτεί την κοινωνική ανασφάλεια, επιχειρεί να φιμώσει αγωνιστές και πυρήνες αντίδρασης αλλά και ενθαρρύνει κάθε παραβατικό μέλος μιας κοινωνικής ελίτ να αυθαιρετεί χωρίς καμία ανησυχία για ποινικές συνέπειες.
ΑΓΩΝΑΣ- ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΩΜΕΝΗ ΠΑΛΑΜΗ
Η καπιταλιστική κυριαρχία και η κατασταλτική επέλαση δεν πρόκειται να σταματήσουν απο μόνες τους. Αν ένα πράγμα μας έδειξε το αίμα του Νοέμβρη είναι οτι οι εξεγέρσεις χρειάζονται υποκείμενα για να πραγματοποιηθούν. Χρειάζεται πάθος, οργάνωση και πείσμα για ελευθερία! Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ανάθεσης για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας χωρίς ηγέτες και σωτήρες. Δεν ξεχνάμε πως η ανοχή και η αδράνεια είναι συνενοχή. Προτάσσουμε την αντίσταση ενάντια στην εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα σχολεία μας. Βρισκόμαστε αλληλέγυοι-ες με όσες-ους παλεύουν και ονειρεύονται για ένα καλύτερο και ένα υπέροχο αύριο. Αυτοοργανωνόμαστε αντιιεραρχικά και αντιεξουσιαστικά σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας για τις δικές μας δομές κάλυψης των αναγκών και των επιθυμιών μας. Για τους δικούς μας Νοέμβρηδες!
Κατάληψη Ματσάγγου
Για τις εξεγέρσεις της νέας εποχής | Όλοι/ες στην αντικυβερνητική, αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη στις 18:00 στο Θόλο
Πολυτεχνείο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
49 χρόνια τώρα η μνήμη της κορυφαίας αντιδικτατορικής έκφρασης λαού και νεολαίας, ενάντια στη χούντα των φερέφωνων συνταγματαρχών που τρέφονταν από την εγχώρια αστική τάξη και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε μαχόμενο άνθρωπο. Είναι μια ημέρα που μαζί με την πιο πρόσφατη 6η Δεκέμβρη θυμίζουν διαρκώς τόσο στην κοινωνική πλειοψηφία όσο και στους αστικούς κύκλους, πως οι εξεγέρσεις δεν είναι ένα ουτοπικό σχήμα, αλλά πιθανότητα της ίδιας της κίνησης των καταπιεσμένων για το σπάσιμο των δεσμών της κυριαρχίας και την κατάκτηση της κοινωνικής χειραφέτησης.
Η κίνηση που σπάει την κανονικότητα ήταν αυτό που φόβιζε και φοβίζει κυβερνήσεις και κεφάλαιο και αυτό είναι μια σημαντική κληρονομία τόσο της εξέγερσής του Πολυτεχνείου, όσο και μεγάλων μαχών της κοινωνικής πλειοψηφίας πριν και μετά από αυτό. Είναι η κληρονομία που προσπαθούν να θάψουν τόσο οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι μηχανισμοί τους, αλλά και οι τάσεις συμβιβασμού στους ίδιους τους κόλπους της αριστεράς και του κινήματος, με το «ξεδόντιασμα» των πιο ριζοσπαστικών του χαρακτηριστικών.
Για το δικαίωμα όλων σε όλα.
Η διαρκής κρίση του καπιταλισμού έχει μετατραπεί σε ένα κοινωνικό πόλεμο εφ' όλης της ύλης των πλουσίων έναντι των φτωχών. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου για να ενισχύσουν τους δείκτες κερδοφορίας τους έχουν μετατρέψει κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε πεδία κερδοφορίας. Η ποδοπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, κερδοφορία. Η καταστροφή της φύσης με φαραωνικά έργα, κερδοφορία. Η ιδιωτικοποίηση της υγείας σε περιόδους αυξημένων αναγκών ιατρικών υπηρεσιών, κερδοφορία. Η επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης, κερδοφορία. Οι πολεμικοί σχεδιασμοί και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, κερδοφορία. Το real estate, οι εξευγενισμοί και η προώθηση των airbnb, με την εκτίναξη των τιμών των ενοικίων, κερδοφορία. Η εκτίναξη των τιμών και η ακρίβεια κερδοφορία για όλους τους καπιταλιστές του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Ακόμα και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μέσω των μηχανισμών διαλογής, εγκλεισμού, ομηρίας και εξόντωσης, εμπεριέχουν πολλές κερδοφόρες πτυχές για το κεφάλαιο.
Οι όροι κερδοφορίας του κεφαλαίου περιφρουρούνται απ όλο το νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων, το δικαστικό επιτηρητή και βέβαια από την αναβάθμιση των όρων επιτήρησης, ασφάλειας και καταστολής. Η σιδερένια φτέρνα του συστήματος δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια της όσο τα διακυβεύματα της κερδοφορίας ανεβαίνουν και όσα αυτά οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις. Η ιστορία της αστυνομικής βίας στα πανεπιστήμια, στον αγώνα των εργαζομένων στη Μαλαματίνα, οι διωκτικοί μηχανισμοί που στήνονται ενάντια σε όσους παλεύουν για τα κινήματα για τη γη και την ελευθερία, η δολοφονία του Βασίλη ως αποτύπωμα της επιβολής των σχεδιασμών της καύσης σκουπιδιών, κρύβουν από πίσω τους μεγάλες ροές κερδών για το κεφάλαιο, που δεν θέλει να διαπραγματευτεί.
Αυτό το σαφάρι της καπιταλιστικής ανάκαμψης που περνάει πάνω από τις ζωές μας πρέπει να ανακοπεί. Η διεκδίκηση του μεγαλύτερου ή του μικρότερου δικαιώματος σήμερα περνάει μέσα από τη διεκδίκηση των ίδιων των κερδών του κεφαλαίου. Το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία για να διεκδικηθούν περνάνε μέσα από νέα εξεγερσιακά γεγονότα και όχι μέσα από αναμονή εκλογικών σωτήρων και αγώνες στα πλαίσια της σημερινής κανονικότητας.
Αν μιλάμε για εξεγέρσεις ώρα να αρχίσουμε να δουλεύουμε για αυτές
Υπάρχουν στιγμές που τα χτυπήματα της αστικής πολιτικής μπορεί να δημιουργούν την αίσθηση του ανέφικτου σε μια σειρά κοινωνικές διεκδικήσεις. Είναι οι στιγμές που γεννούνται οι τάσεις του συμβιβασμού, της υποταγής και της συνδιαλλαγής. Είναι οι στιγμές που οι ανάγκες δεν ζυγίζονται στο μέγεθός τους αλλά, αλλά στην «ειδική ζυγαριά» των «εφικτών λύσεων». Οι τάσεις αυτές εξάλλου καλλιεργούνται συστηματικά απ' όλους τους επίδοξους μνηστήρες της αστικής εξουσίας και των κυβερνητικών θέσεων. Τα Πολυτεχνεία για όλους αυτούς είναι απλά μια αναβάπτιση των μεγαλύτερων συμβιβασμών και ξεπουλημάτων. Η αναγκαία αγωνιστική επίφαση για τη συνέχεια της τυραννίας με άλλα μέσα.
Καμία εξέγερση όμως δεν ζωντάνεψε με τη σκέψη του εφικτού. Οι εξεγέρσεις ήταν και θα είναι πάντα το άλμα στην διεκδίκηση των πάντων σε εποχές που φαινομενικά δεν μπορούσε να κερδηθεί τίποτα. Οι εξεγέρσεις είναι η νίκη των τάσεων χειραφέτησης της κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στις τάσεις υποταγής. Αυτές οι δύο γραμμές συγκρούστηκαν και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του «73» και συγκρούονται και σήμερα σε κάθε μικρό ή μεγάλο σκίρτημα αγώνα.
Η εποχή μας είναι μεγάλη. Εποχή απεριόριστων δυνατοτήτων για την κοινωνική πλειοψηφία να ζει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, σε αρμονία με το περιβάλλον και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εκεί εδράζονται και οι εξεγερσιακές δυνατότητες της εποχής μας. Στο άλμα για την κατάκτηση των πάντων κόντρα σε όλους τους καιρούς και τις προβλέψεις. Οι εξεγέρσεις είναι ζωντανές όταν υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για αυτές. Και σήμερα, εδώ, γύρω μας, υπάρχουν.
Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου
Μεταμορφώσεως 19
ΠΟΡΕΙΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΠΕΜΠΤΗ / 17/11 / 18.00 / ΘΟΛΟΣ
ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ
ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Τέρμινο