Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στις 11.30

Μικροφωνική-συγκέντρωση σχετικά με την επικείμενη εισβολή των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια

Μικροφωνική- Συγκέντρωση σχετικά με την επικείμενη εισβολή των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Καλούμε μεθαύριο, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30 μικροφωνική-συγκέντρωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(Ιερά Οδός 86) έξω απο το κτήριο της λέσχης, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την επικείμενη εισβολή των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Κείμενο σχετικά με την επικείμενη εισβολή των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η είσοδος των μπάτσων μέσα στα πανεπιστήμια αποτελεί διαχρονικό στόχο του κράτους. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς την εμμονή κάθε λογής κυβέρνησης για καταστολή των αγωνιζόμενων μέσα σε αυτά, εντείνοντας τον δημόσιο διάλογο ως προς την ενοχοποίηση των πολιτικών δράσεων προετοιμάζοντας έτσι σποραδικές εισβολές μπάτσων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, το τράβηγμα όπλου από μπάτσο στην ΑΣΟΕΕ, η εκκένωση του στεκιού στο βιολογικό στο ΑΠΘ, η εκτόξευση ασφυξιογόνου μέσα στη ΣΘΕ μέρα μεσημέρι με εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενους να εγκλωβίζονται εντός του κτηρίου και να ασφυκτιούν, η κινηματογραφική επιχείρηση των ΟΠΚΕ στην ΑΣΟΕΕ και πολλά άλλα. Το νομοσχέδιο 4777 προσπαθεί να παράγει αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια με την δημιουργία ενός ειδικού σώματος, των ΟΠΠΙ οι οποίοι καλούνται να ''προστατεύσουν'' την λεγόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία.

Μπορεί το σχέδιο για ένταξη των ΟΠΠΙ εντός των πανεπιστημιακών χώρων να έχει φαινομενικά παγώσει, ωστόσο τα σχέδια Κεραμέως για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών ασφαλείας χτίζουν σιγά-σιγά τον δρόμο για την είσοδο τους μέσα στις σχολές. Η πρόσφατη εμπειρία των ΟΠΠΙ στο ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και η αδυναμία τους να μπουν μέσα σε αυτά, λόγω της περιφρούρησης του campus από φοιτητές και άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, απέδειξε ότι ο μόνος τρόπος να καταφέρουν να περιπολήσουν -εν τέλη- το πανεπιστήμιο είναι η μετατροπή του σε στρατόπεδο. Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει σε ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο δίχως δυνατότητα πολιτικοποίησης όπου θα εισέρχονται μόνο όσοι έχουν κάρτα εισόδου και θα επιβλέπονται από κύκλωμα παρακολούθησης καθ' όλη την διάρκεια που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Όλα αυτά, σκοπεύουν στην επίτευξη του φαντασιακού των νοικοκυραίων- ψηφοφόρων της ΝΔ πως θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και θα πάψει η ανομία στις σχολές.

Το συνάφι των νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών σκουπιδιών που ευαγγελίζονται τον νόμο και την τάξη, αναγνωρίζει ως ανομία μόνο τις αφίσες, τα πανό, τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και οποιαδήποτε μορφή αγώνα. Παράλληλα όμως εθελοτυφλεί σε ζητήματα όπως παρενοχλήσεις καθηγητών και πρυτάνεων προς φοιτητά, αισχροκερδείας καθηγητών σε βάρος μεταπτυχιακών/διδακτορικών φοιτητών αποσπώντας υπέρογκα ποσά από επιχορηγήσεις χωρίς να τους δίνουν μερίδιο, της παραχώρησης της φύλαξης και της καθαριότητας των χώρων σε εργολαβίες εκβιάζοντας έτσι τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων και άλλα πολλά παραδείγματα που μας πεισμώνουν περισσότερο να συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε με κάθε μέσο.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, περιλαμβάνει μια σειρά από μεθοδεύσεις αποπολιτικοποίησης των πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα, η εκκένωση των κατειλημμένων χώρων οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτικά μετερίζια, κέντρα συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, πολιτικής ζύμωσης και αντίστασης δρα καταλυτικά στα σχέδια του κράτους. Ταυτόχρονα το σχέδιο μείωσης χρόνου φοίτησης με την απειλή διαγραφής συνοδεία των κατασταλτικών μέσων (μπάτσοι, κάμερες, κάρτες εισόδου κ.λπ.) δημιουργεί ένα στρεσογόνο κλίμα ανταγωνισμού το οποίο προάγει την κουλτούρα του κοινωνικού κανιβαλισμού. Δομικό στοιχείο της κουλτούρας αυτής, είναι το κυρίαρχο πολίτικο αφήγημα που μας υποδεικνύει να κοιτάμε τη δουλεία μας, να πατάμε επί πτωμάτων χάριν της καριέρας η οποία πλασάρεται ως το ύψιστο μέσο αυτοπραγμάτωσης. Αυτή η δυστοπία, αντανακλάται μέσω της βαθμοθηρίας , των πελατειακών σχέσεων μεταξύ φοιτητών και καθηγητών σε θέματα που αφορούν προαιρετικές εργασίες, μεγαλύτερη συμμετοχή στο μάθημα, περισσότερο χρόνο κατ' ιδίαν επαφής με τον καθηγητή, συνθήκες που γεννούν ιδιαίτερες σχέσεις οι οποίες λειτουργούν προωθητικά μόνο σε όσα έχουν το χρόνο να ασχοληθούν.

Τα σχέδια του κράτους και της πρυτανικής αρχής για το πανεπιστήμιο μας βρίσκουν απέναντι. Αυτό διότι για εμάς τα πανεπιστήμια αποτελούν ανοιχτούς χώρους πολιτικοποίησης που γεννούν εστίες αγώνα ικανές να πυροδοτήσουν ακόμα και εξεγέρσεις. Σε ένα κόσμο που οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται, με το πανεπιστήμιο να έχει καθοριστικό ρόλο ως μηχανισμός αναπαραγωγής του καπιταλισμού, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την οργάνωση με σκοπό την αντεπίθεση, μέχρι την ολική απελευθέρωση.

ΜΗ ΦΥΤΡΩΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕ ΣΑΣ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ

Αναρχικό Στέκι Γεωπονικού

stekexigewponiexkou@espiexvblogs.nexet

stekexigewponiexkou@espiexv.net

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/89353/