Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στις 18.30

Εκδήλωση για την ιστορία του Ball: Προβολή ντοκιμαντέρ Paris is Burning & εισήγηση

Οι Τσούπρες διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων σχετικές με το Ball!
Την Κυριακή 11/12 προβάλουμε την ταινία Paris is Burning, την οποία θα ακολουθήσει εισήγηση γύρω από την σημασία της ballroom κουλτούρας.
Το Σάββατο 17/12 θα διεξαχθεί το ΕΚΠΟΥΣΤΡΕΥΣΗ BALL!
Η κουλτούρα του ballroom αντιπροτείνει κοινωνικές δομές πέραν του ετεροσεξιστικού μοντέλου της πυρηνικής οικογένεια και καινούργιους τρόπους συλλογικού ανήκειν.
Η αρχή της αποδίδεται στην Νέα Υόρκη του '20, με πολύ όμως διαφορετικό τρόπο από ότι έχουμε φτάσει να την ξέρουμε σήμερα, καθώς η αμερικανική ρατσιστική κοινωνία δεν επιτρέπει πραγματικά την έκφραση όλων των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή. Τη δεκαετία του 1960, βλέπουμε την αναγέννηση της κουλτούρας του ball από μαύρες και latinx queens, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμφάνιση καινούργιων κοινωνικών δομών που ονομάζονται «Οίκοι» (Houses) ή «οικογένειες». Οι Οίκοι αποτελούνται συνήθως από "μητέρες" και/ή πατέρες και τα παιδιά, τα οποία είναι άστεγα καθώς έχουν εκδιωχθεί από την βιολογική τους οικογένεια λόγω της μη κανονιστικής έκφρασης της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου τους. Ως Οίκοι συμμετείχαν σε balls, στην αρχή ως τρόπο έκφρασης αλλά αργότερα, όταν εισάγεται η έννοια των βραβείων, και για βιοποριστικούς λόγους.
Η κουλτούρα αυτή ακροβατεί μεταξύ της ολικής αποδόμησης αλλά και της συμμετοχής στα κυρίαρχα ετεροκανονικά αφηγήματα γύρω από το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Η κατηγορία "realness" (αληθοφάνεια) δείχνει πώς κουίρ άτομα παίζουν σαν ρόλο παράστασης κανονιστικές αντιλήψεις φύλου, βασισμένες σε στερεότυπα, ώστε να ζήσουν μια φαντασίωση που ποτέ άλλοτε δεν θα ήταν δυνατή, και να την διακωμωδήσουν, επανοηματοδοτώντας την.
Βρίσκουμε πολύ σημαντικό σαν κουίρ άτομα να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, και στη συνέχεια, να την αναπαράγουμε με δικούς μας όρους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ιστορία αυτή είναι γραμμένη πάνω σε πλάτες έγχρωμων τρανς γυναικών που η συμβολή τους έχει ξεχαστεί πάμπολλες φορές με σκοπό την κερδοσκοπία και την αποπλαισιομένη χρήση τους. Θεωρούμε ότι η επαναζωπύρωση της ιστορίας μας πρέπει να γίνεται σε δικούς μας χώρους με τα δικά μας μέσα, και όχι από την κυρίαρχη αφήγηση, με μίντια όπως το Pose που καπηλεύονται την κοινή μας ιστορία και την καταντάνε έναν απόηχο του τι πραγματικά αναπαριστούσε. Σας καλούμε σε αυτή την εκδήλωση, μέσα σε έναν κατειλημμένο χώρο που στεγάζει τις ιδέες μας, ώστε να συνδεθούμε με μια ιστορία που τόσο απεγνωσμένα θέλουν να ξεχάσουμε με την συνεχή της αφομοίωση.