Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 στις 21.00

Προβολή ταινίας: The House That Jack Built

Προβολή ταινίας:

The House That Jack Built

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου (21:00)

----------

Ο Λαρς φον Τρίερ θέτει, μέσα από ένα γεμάτο σαρκασμό φιλοσοφικό θρίλερ ειλικρινείς ερωτήσεις για τη ζωή, την ηθική και την τέχνη.

Η κινηματογραφική κληρονομιά που έχει αφήσει ήδη πίσω του ο σκηνοθέτης, ένας από τους σπουδαιότερους της γενιάς του, είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Το βάρος της όμως μπορεί να μοιάζει δυσβάσταχτο. Αυτό επιχειρεί να στοχαστεί μέσω της ταινίας αυτής.

Η ζωή και το σινεμά, τα οποία, όπως η ψυχή και το σώμα ή ο παράδεισος και η κόλαση, είναι για εκείνον ένα και το αυτό.

Το «Σπίτι που Έχτισε ο Τζακ» είναι από τη μία πλευρά θρίλερ για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Από την άλλη όμως αποτελεί μια φιλοσοφική κουβέντα πάνω στην ηθική, την υπαρξιακή αγωνία, την τέχνη, τις ανθρώπινες επιθυμίες και την Ιστορία. Κατά στιγμές ντοκιμαντερίστικες εικόνες διακόπτουν τη θριλερίστικη αφήγηση και ο διάλογος παίρνει το πάνω χέρι, μέχρι να ξαναγυρίσουμε στη «δράση», η οποία ολοκληρώνει κεφάλαιο το κεφάλαιο το «έργο τέχνης» του Τζακ, το οποίο -όπως και οι ταινίες για τον Τρίερ- δεν είναι παρά η έκφραση/πραγμάτωση των κοινωνικά απαγορευμένων φαντασιώσεών του.

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι θηριωδίες που διαπράττουμε στη φαντασία μας είναι εκείνες οι επιθυμίες μας τις οποίες δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στην πολιτισμένη κοινωνία μας, οπότε τις εκφράζουμε τελικά μέσα από την τέχνη», λέει κάποια στιγμή ο Τζακ στον άγνωστο και αόρατο συνομιλητή του, ο οποίος ονομάζεται «Βερτζ», καθ οδόν προς κάπου που το κοινό δεν μπορεί να είναι βέβαιο που ή τι είναι . Παρατηρώντας καλύτερα αντιλαμβανόμαστε ότι ο Βερτζ συμβολίζει τον ίδιο τον Βιργίλιο, οδηγό του Δάντη στους εννιά κύκλους της κόλασης στην «Θεία Κωμωδία»

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…