Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 στις 18.00

Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

κάλεσμα : ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Για να αποκρούσουμε την περαιτέρω καταστροφή του Λόφου από τις μπουλντόζες της Prodea, για την απελευθέρωση και την επανοικειοποίησή του.


Ο «Μεγάλος Περίπατος» του Λόφου Στρέφη

Πάνε σχεδόν δυο χρόνια από τη μέρα (18/1/2021) που ο Μπακογιάννης εκχώρησε επίσημα τον Λόφο Στρέφη στην ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρία Prodea Investments.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου, με υπογραφή Μπακογιάννη σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν ένα κακοτυπωμένο γράμμα της εταιρίας, συνοδευόμενο από μια αιτιολόγηση που τόνιζε την καθημερινή χρήση του Λόφου από άτομα όλων των ηλικιών και έριχνε όλη την ευθύνη για την κατάσταση του Λόφου στον Δήμο Αθηναίων (φθορές στις υποδομές από το χρόνο, τα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη προσωπικού συντήρησης). Ούτε εγκατάλειψη, ούτε παραβατικότητα, ούτε οχλοβοή, ούτε και σκοτάδια, τα οποία κατά τα άλλα θα φωτίσει ο "εωσφόρος" Μπακογιάννης.

Το γράμμα της εταιρίας και η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου είχαν την ίδια ημερομηνία (14/1/2021), φοβερή ταχύτητα θα λέγαμε αν δεν ανακαλύπταμε ότι το σχέδιο εκχώρησης του Λόφου είχε μπει σε εφαρμογή από το 2020.Η εισήγηση Μπακογιάννη μίλαγε για τη δωρεά της εταιρίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου».

Μόνο που άμεσα, δύο μέλη του ΔΣ του σωματείου «Σύμπραξη για την Αθήνα - Athens Partnership», υπεύθυνου για το πρόγραμμα, δήλωσαν δημόσια ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει (για πολύ καιρό) και ως εκ τούτου είναι αυτονόητο πως ουδέποτε μας ετέθη να συζητήσουμε τη πρόταση της παρέμβασης στο Λόφο του Στρέφη, όπως υποστήριξε η Δημοτική Αρχή προκειμένου να δώσει μία εικόνα ευταξίας σε ό,τι αφορά μία ανύπαρκτη τελικά θεσμική διαδικασία. Η εν λόγω πρόταση είναι πολλαπλά προβληματική, καταρχάς ως προς τη διαδικασία που κινείται έξω από το χαρακτήρα του Σωματείου αφού δεν ακολουθήθηκε ούτε το ελάχιστο της διαβούλευσης. Σε ό,τι μας αφορά, μάθαμε την πρόταση από τον Τύπο όπως όλοι και δεν προτίθεμεθα να αναλάβουμε καμία ευθύνη που δεν μας αναλογεί».

Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η Prodea Investments (σε συνεννόηση με τον Μπακογιάννη;), είχε αναθέσει τις μελέτες στην doxiadis+ τουλάχιστον από τον Μάιο του 2020 (αφού η μελέτη σκοπιμότητας είχε ημερομηνία 3/6/2020). Με την προμελέτη αυτή ο Δήμος απευθύνθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με ερώτημα για περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, στις 21/10/2020, πριν καν ολοκληρωθεί και εγκριθεί η απαιτούμενη διαχειριστική μελέτη για τον Λόφο (που εγκρίθηκε στις 21/7/2021 από το Δασαρχείο), τις κατευθύνσεις της οποίας έπρεπε να ακολουθούν οι μελέτες της Prodea.

Η απάτη Μπακογιάννη - Prodea είναι εξώφθαλμη και δεν μπορούν να την καλύψουν ούτε τα δελτία Τύπου τους που βρίσκουν πρόθυμους αναδημοσιευτές στα φιλικά τους μέσα, ούτε η επίθεση που εξαπολύουν κάθε τόσο σε όσα αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του Λόφου. Με λάσπη, με μπάτσους και με καταστολή, για την προστασία της ιδιωτικής επένδυσης μιας κτηματομεσιτικής εταιρίας με συμφέροντα στην περιοχή και που πρόσφατα μπήκε δυναμικά και στα στεγαστικά ακίνητα.

Η απάτη τους δε σταματά όμως εκεί. Αφού εξαφάνισαν από τον λόγο τους τη λέξη «ανάπλαση», άρχισαν να μιλούν για απαραίτητα έργα υποδομής και για αύξηση του πρασίνου.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Λόφου;

Οι πλημμύρες που προκαλούνται στη γύρω περιοχή, η διάβρωση του εδάφους και η φροντίδα της βλάστησης. Παρόλο που βαφτίζουν τα έργα τους αντιπλημμυρικά, δεν έκαναν ποτέ την υδραυλική μελέτη απορροών - διευθέτησης ομβρίων που είχαν υποσχεθεί και δεν έκαναν την απαιτούμενη γεωλογική μελέτη. Θα φυτέψουν κλαδάκια και θαμνάκια κόστους 3,5 και 2,5 € αντίστοιχα, με τις φυτεύσεις να αντιστοιχούν στο 0,09% του προϋπολογισμού, την ώρα που θα κόψουν 5 μεγάλα δέντρα και στην πορεία των εργασιών καταστρέφουν ακόμα περισσότερα δέντρα και αμέτρητους μεγάλους θάμνους.

Αντίθετα, έχουν σχεδιάσει και (υπερ)κοστολογήσει με κάθε λεπτομέρεια από τα φώτα, που θα κάνουν τον Λόφο χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα κάγκελα και τα σίδερα που θα σπείρουν, μέχρι τα πόμολα στο "Βυζαντινό".

Αυτό που πράγματι θέλουν να κάνουν, είναι να αποστειρώσουν και να μετατρέψουν τον Λόφο σε τουριστικό προορισμό, να αυξήσουν τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή, να δώσουν ώθηση στην κυριλοποίηση της γειτονιάς και να στερήσουν την πολιτική και κοινωνική χρήση του Στρέφη.

Εμείς πάλι, λέμε να μην τους αφήσουμε!

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/89720/