Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στις 22.00

παρτυ οικονομικής ενίσχυσης - ομάδα βούλπες

Πάρτυ για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας βούλπες, Παρασκευή 10.2 στις 22.00 στη ΣΘΕ.

Σχετικά με την ομάδα βούλπες:

Η ομάδα βούλπες αποφάσισε την ύπαρξή της τον Οκτώβρη του 22' στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της θα μπορούσαμε να τα προσδιορίσουμε ως επίμονους παρατηρητές/ριες ενός αστικού τοπίου που κοντεύει να καταπιεί κάθε στοιχείο «βιωμένης» ζωής. Οι έννοιες της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως μέσο πολιτικής έκφρασης, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από οτιδήποτε παράγει ή θα παράξει αυτή η ομάδα.

Όταν ανοίγουμε τα περίεργα μάτια μας στην πραγματικότητα, σε αυτό που λέμε δηλαδή «συγκυρία» (πολιτική & κοινωνική), δεν βλέπουμε κανένα μέλλον για τη ανθρώπινη ζωή (και οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής) σε αυτό το μοντέλο οργάνωσής της. Σε ένα μοντέλο δηλαδή κατεξοχήν εξουσιαστικό, που η εξουσία εκφράζεται μέσω του κράτους, της καταστολής ως οργανικό του κομμάτι, και της καπιταλιστικής οικονομίας. Αν αυτές οι έννοιες φαίνονται σε κάποιους αφηρημένες, ας τις γειώσουμε ευθύς αμέσως στην καθημερινή μας ζωή. Μένουμε σε σπίτια που τα νοίκια τους ανεβαίνουν συνεχώς κ' όταν βγαίνουμε απ'αυτά κοιτάζουμε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη (μπάτσοι φρουρούν τα πανεπιστήμια, τις πλατείες, τους δρόμους, τα ΜΜΜ). Για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας χρειαζόμαστε έναν μισθό, για να γεμίσουμε τα ψυγεία μας άλλον έναν. Συνειδητοποιούμε φυσικά, ότι ενώ βιώνουμε με όλο και μεγαλύτερη ένταση τις συνέπειες αυτής της κρίσης, η αλληλεγγύη και η αναζήτηση συλλογικών λύσεων στα κοινά μας προβλήματα είναι πρακτικές που αντί να εντείνονται, αργοπεθαίνουν.

Οι κρίσεις βέβαια πάντα εκφράζονται χωρικά, και για μας η μητρόπολη είναι αυτό το ρημαγμένο πεδίο που μέσα του θα χτίσουμε όλες τις γέφυρες που φανταστήκαμε. Τρυπώνοντας σε απροσδόκητες γωνιές, φέρνοντας την τέχνη εκεί που το μάτι δε την έχει συνηθίσει και τον πολιτικό λόγο εκεί που το αυτί δε θέλει να τον ακούσει, στοχεύουμε στην δημιουργία μικρών παράδοξων καταστάσεων, ,που θα επικοινωνήσουν τα μεγάλα μας ελεύθερα προτάγματα.

Θεσσαλονίκη, Γενάρης 2023

Υ.Γ. Η φτωχοποίηση, η μιζέρια και η αποξένωση, είναι καταστάσεις τραγικές, μέχρι ο πεινασμένος μας θίασος να αποφασίσει πως προτιμά την κωμωδία.