Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Gran Torino

Προβολή ταινίας:

Gran Torino

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου (21:00)

----------

Το Gran Torino είναι ένας τύπος Ford αυτοκινήτου που πρωτοβγήκε στην αγορά το 1972, συμβολο των κεκτημένων ιδανικων της Αμερικανικής κοινωνίας. Ο Γουόλτ Κοβάλσκι δούλευε στη φάμπρικα που το παρασκεύασε και το έχει στην κατοχή του από τότε, φρέσκο κι ατσαλάκωτο, καμάρι της ακμής του, παντιέρα της βιομηχανικής κυριαρχίας του παραγωγικού, βιομηχανικού Ντιτρόιτ. Το άψυχο σύμβολο μένει αχρησιμοποίητο, αγέρωχο και ατσαλάκωτο (σαν μια προβολή του ίδιου) στο γκαράζ του, ώσπου μπαίνει στη δοκιμασία να το κλέψει ένας έφηβος Ασιάτης γείτονάς του, για να κατορθώσει να ενηλικιωθεί στα μάτια της συμμορίας που τον εξαναγκάζει να γίνει μέλος της για να ανήκει στην τοπική λέσχη βίας και εκφοβισμού.

Χήρος, αποξενωμένος από τα ενήλικα παιδιά του, φύλακας της περιουσίας του και βετεράνος του πολέμου της Κορέας, ο Κοβάλσκι απεχθάνεται τους Χμονγκ που κάποτε πολέμησε, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του, συναίσθημα που εκδηλώνει το άφοβα με ρατσιστικές βρισιές που αρθρώνονται σαν λεκτικό σπορ κατά κόρον στην κοινωνία, αλλά δεν ακούγονται στα αμερικανικα media, σαν μια απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης της ρητορικής μίσους που δεσπόζει στην Αμερική του σήμερα. Ο Κοβάλσκι νομιμοποιείται να τις προφέρει ασύστολα, λόγω παρελθόντος, ηλικίας και παραξενιάς.

Η καλή παραδοσιακή Αμερική μολύνθηκε και εκείνοι περιμένουν καρτερικά το χριστιανικό θαύμα, όχι όμως ο Κοβάλσκι. Αυτό το τυπικό δείγμα λευκού ρατσιστή περασμένων μεγαλείων γίνεται σταδιακά φίλος της σπιρτόζας αδελφής του δράστη και υποχρεώνεται από την ντροπιασμένη οικογένεια του νέου να δεχθεί τη συγγνώμη του βάζοντάς τον, απρόθυμα στην αρχή, να του κάνει δουλειές. Γνωρίζονται και συμπαθιούνται.

Ο Κοβάλσκι καταλαβαίνει πως το μίσος του είναι άστοχο, βλέποντας τις προσπάθειες ενός φιλότιμου αλλά άγουρου ανθρώπου να γίνει χρήσιμος σε ένα περιβάλλον που απορρίπτει τη συστολή και το βουβό ήθος του. Για πρώτη φορά μετά το Million Dollar Baby, ο Κλίντ Ίστγουντ εργάζεται μπροστά και πίσω από την κάμερα, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού από το National Board of Review για την γεμάτη βάθος και εμπειρία ερμηνεία του ως Γουόλ Κοβάλσκι, που χαρακτηρίζεται ως ώριμη και εκπληκτική ερμηνεία από τον Ίστγουντ (Peter Travers, Rolling Stone).

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…