Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 στις 20.00

Προβολή: Brat - Ο αδελφός (1997, Ρωσία)

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, η κινηματογραφική ομάδα της Αυτενέργειας διοργανώνει δημόσια προβολή της ταινίας Brat (1997), ρωσικής παραγωγής, του Aleksei Balabanov.

Τόπος: TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Το Ρωσικό Σκοτεινό Κύμα, του οποίου πρωτοστάτης υπήρξε ο Αλεξέι Μπαλαμπάνοφ δημιουργήθηκε λίγο μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και άνθισε στις αρχές της νέας χιλιετίας. Σε μία προσπάθεια να καταγγείλει τη διαφθορά, τις μαφίες και τις συνεχείς εκρήξεις βίας στη Ρωσική κοινωνία, οι ταινίες του Μπαλαμπάνοφ έγιναν δημοφιλείς τόσο στη δύση (μέσω του θεαματισμού των σκηνών/του εξωτισμού της πολύπαθης ανατολής) όσο και εγχώρια, καθώς κατάφερε να ρομαντικοποιήσει τα πιο κανιβαλιστικά κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής.

Η ταινία Brat (Ο αδερφός) προκάλεσε σάλο καθώς η απεικόνιση μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ρωσικού σινεμά, το οποίου οι παραγωγές ήταν μέχρι τότε προσεκτικά επιλεγμένες "από τους πρωτοπόρους". Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι ταινίες του Μπαλαμπάνοφ δεν επιλέγουν κάποια "σωστή πλευρά της ιστορίας" καθώς όσο μπορεί να σχολιάζεται η αβεβαιότητα που προκαλείται από τη μετάβαση στον καπιταλισμό, άλλο τόσο -σε άλλες παραγωγές-, εμφανίζονται τα ίδια "σκοτεινά" στοιχεία και στην εποχή του "υπαρκτού".

Η ταινία ακολουθεί τον Danilo, έναν νεαρό που μόλις έχει τελειώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και ταξιδεύει στην Αγία Πετρούπολη για να βρει τον αδερφό του ο οποίος δουλεύει ως επαγγελματίας δολοφόνος.

Διάρκεια: 98'
Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=V0xbH91kvNE

Η προβολή ξεκινάει στις 8μμ!

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση!

https://aftenergeia.gr/