Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στις 21.00

Κινηματογραφικό αφιέρωμα «Μετανάστευση και Διασπορά»: Head-On

Μετανάστευση και διασπορά

Ζώντας σε έναν κόσμο που άνθρωποι διαρκώς μετακινούνται, αναζητώντας μια ζωή με καλύτερους όρους, τα σύνορα, οι συρμάτινοι φράχτες και τα κράτη τους αναγκάζουν να απολέσουν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπινότητα τους. Ακόμα και όταν καταφέρουν να φτάσουν στην γη της επαγγελίας, έρχονται αντιμέτωποι με την αορατότητα, την απομόνωση και τον πολιτισμικό αποκλεισμό. Νοικιάζοντας ημιυπόγεια που πλημμυρίζουν, δουλεύοντας ότι να ναι σκατοδουλειές, αποτελώντας το τελευταίο τροχό της αμάξης μιας κοινωνίας που έχει εκτροχιαστεί· ένα είναι σίγουρο: η γη της ελπίδας θα' ναι κάπου αλλού. Μα το κυνήγι της ελπίδας δεν γνωρίζει σύνορα, οι άνθρωποι πάντα κινούσαν για το αλλού, από την Ήπειρο, την Αλβανία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Ζούμε σε μια χώρα που η ελπίδα έχει κυνηγηθεί στα εργοτάξια της Γερμανίας και τη λάντζα της Αμερικής, μεταξύ άλλων και τώρα κυνηγιέται στα μπουρμπουάρ των εστιατορίων και τους δοκιμαστικούς σωλήνες των πανεπιστημίων πλουσιότερων χωρών. Άρα ξέρουμε απ' την ρίζα μας πως και γιατί γίνεσαι μετανάστης, ότι είναι μια ρευστή ιδιότητα στην οποία οδηγείσαι από ανάγκη. Συνεπώς, μοιάζει παράδοξο να ξεχνάμε αυτή την ρευστότητα, να βλέπουμε σε πρόσωπα σαν τα δικά μας Άλλους, να τα κακομεταχειριζόμαστε και να τα αποκλείουμε λες και δεν θα μπορούσαμε να' μαστε αυτά.

Είναι αυτή η ρευστότητα που γεννάει πολλά πρόσωπα μεταναστών και είναι ο κινηματογραφικός φακός ένας κατάλληλος τρόπος να τα αποτυπώσει. Από το Dheepan του Jacques Audiard και την μετάβαση από τον εμφύλιο στην Σρι Λάνκα στην επιβίωση των Παρισινών προαστίων, στο Head On του Fatih Akin και την πολιτισμική επιβίωση Τούρκων μουσουλμάνων στην γερμανική πραγματικότητα, στο Μετέωρο βήμα του πελαργού του Θοδωρή Αγγελόπουλου που εμφανίζει τον παραλογισμό και την κενότητα των ελληνοαλβανικών συνόρων και τέλος στο Other Side Of Hope του Aki Kaurismäki για την διαρκή αναζήτηση ενός Σύριου πρόσφυγα στο Ελσίνκι.

Έτσι, τον μήνα Φεβρουάριο στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα κάθε Τετάρτη στις 9μ.μ. θα γίνονται προβολές ταινιών για τα απανταχού ξενιτεμένα πουλιά αυτού του κόσμου.

Σας περιμένουμε!