Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00

Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;

Με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εξορύξεις επανέρχονται στο προσκήνιο. Το κεφάλαιο, ως γνωστόν, στον θάνατο και την εξαθλίωση βλέπει ευκαιρίες. Παράλληλα, οι εξορύξεις χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά ως πανάκεια για την φτώχεια που συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές έχουν φέρει στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και είναι οι ίδιες που έχουν δημιουργήσει συνθήκες ελέγχου και καταστολής για να περιορίσουν τις όποιες αντιστάσεις. Συγκεκριμένα, έχει ανακοινωθεί ότι ετοιμάζεται ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο μέχρι το καλοκαίρι του 2023, η οποία θα υλοποιηθεί στη Γιουργάνιστα του δήμου Ζίτσας, μόλις 2 χιλιόμετρα από τον κοντινότερο οικισμό και πλησίον της πόλης των Ιωαννίνων. Την εκμετάλλευση του κοιτάσματος έχει αναλάβει η Energean και η εκμετάλλευση θα είναι ολοκληρωτική μιας και σε καμία σύμβαση δεν αναφέρεται πως η εταιρία υποχρεούται να παρέχει στο δημόσιο φυσικό αέριο που προκύπτει από την εξόρυξη, παρά ένα μικρό ποσοστό σε περίπτωση πολέμου. Τις εξαγγελίες της εταιρίας πλαισιώνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις που για μία ακόμα φορά προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επέλαση του κεφαλαίου και να αμβλύνουν τις όποιες κοινωνικές αντιστάσεις. Το κεφάλαιο, εξάλλου, πατάει πάνω στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, δίνει υποσχέσεις και τελικά, αφού απομυζήσει και τον τελευταίο πόρο, αφήνει πίσω του συντρίμμια, ανθρώπινα και μη.

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ;

Η πιο σύντομη απάντηση σε αυτό θα ήταν «για όλους τους λόγους του κόσμου». Ας δούμε κάποια από τα συνηθέστερα επιχειρήματα του κυρίαρχου αφηγήματος.

● «ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

Οι εξορύξεις επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και την βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής όπου πραγματοποιούνται. Η σεισμικότητα του τόπου αυξάνεται ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας, το έδαφος και η ατμόσφαιρα ρυπαίνονται. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να υποχρεώνει την εταιρία να αποκαταστήσει όποια καταστροφή προκληθεί. Μια εξορυκτική περιοχή μένει για πάντα εξορυκτική. Η υγεία των ανθρώπων σε περιοχές που γειτνιάζουν με εξορύξεις και εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας επιβαρύνεται. Στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιούνται τα ΕΛ.ΠΕ. ο αέρας είναι κατά γενική ομολογία ανυπόφορος και δεν έχει μείνει νοικοκυριό χωρίς αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα θέματα υγείας. Στοιχεία ερευνών στην Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, όπου πραγματοποιούνται εξορύξεις τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, παρουσιάζουν αύξηση στα ποσοστά καρκίνου καθώς και θνησιμότητας που σχετίζεται με αναπνευστικές νόσους. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την εύρυθμη διεκπεραίωση των εργασιών. Σε περιπτώσεις ατυχημάτων οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες και έχουν ως αποτέλεσμα και το θάνατο εργαζομένων.

● «ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΝΩ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΑΥΡΟ»

Φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι υδρογονάνθρακες, ό,τι ισχύει για το ένα ισχύει και για το άλλο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες εξορυκτικές μέθοδοι θα ακολουθηθούν, το ίδιο «γκρίζο» νομοθετικό πλαίσιο, όσον αφορά το fracking, περιβάλλει και τις δύο, και παρόμοιες συμβάσεις έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού κράτους και εταιριών. Αν η εξόρυξη πετρελαίου προϋποθέτει απαλλοτριώσεις και αλλαγή χρήσεων γης ενώ επιφέρει ρύπανση, διάβρωση και ό,τι έχει αναφερθεί παραπάνω με μόνη κερδισμένη την εταιρία εκμετάλλευσης, το ίδιο συμβαίνει και με το φυσικό αέριο.

● «ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ»

Τα κέρδη των εξορύξεων τα απολαμβάνουν λίγοι και εκλεκτοί, ενώ η ευρύτερη περιοχή δέχεται τις επιπτώσεις αυτών. Οι περιοχές εξόρυξης υπόκεινται σε μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή, άρα υποβάθμιση των γεωργικών και φυσικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα τον πλήρη εκτοπισμό των σχετικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Κοινώς, παύει να υπάρχει πρωτογενής τομέας παραγωγής, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη ζωή και τα εισοδήματα των ντόπιων πληθυσμών.

● «ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ»

Οι εξορύξεις αποτελούν επικαρπία των εταιριών. Στην Καβάλα όπου δραστηριοποιείται και πάλι η Energean (κοίτασμα Πρίνου), κανένας ντόπιος δεν πλούτισε, καμία δεν πλήρωσε λιγότερο για τις μετακινήσεις της, κανένα δεν ζεστάθηκε χωρίς τσουχτερό αντίτιμο. Μάλιστα, η Energean έχει συνάψει συμφωνία με την BP για τη διάθεση του συνόλου της παραγωγής του Πρίνου σε αυτή. Διεθνώς οι λαοί των κρατών που έχουν υπέδαφος πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι φτωχοί και εξαθλιωμένοι. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι αντίστοιχο δεν θα συμβεί και στην Ήπειρο;

● «ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ»

Η ακρίβεια του σήμερα δεν είναι άμεση συνέπεια του πολέμου ακόμα και αν εντάθηκε από αυτόν. Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι αυτό που εκτίναξε τις τιμές στα ύψη αρκετό καιρό πριν τον πόλεμο. Το χρηματιστήριο ενέργειας αποτελεί τζογάρισμα των «μεγάλων» πάνω στις πλάτες μας και διαμορφώνει τα υπέρογκα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε είτε άμεσα ως ενέργεια, είτε έμμεσα μέσα από κάθε άλλο προϊόν μιας και η ενέργεια είναι ένα προϊόν που το κόστος του εμπεριέχεται στα υπόλοιπα.Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως η περιοχή της Ηπείρου δεν επωφελείται ούτε οικονομικά ούτε υλικά από τις επικείμενες εξορύξεις αλλά αντιθέτως, ζημιώνεται περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Παράλληλα, ανοίγονται νέα μέτωπα γεωπολιτικών συγκρούσεων, που είναι ανέκαθεν συνυφασμένες με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Είναι, επίσης, σαφές ότι αν υλοποιηθεί η πρώτη εξόρυξη στην Ήπειρο, τότε θα καθιερωθεί η Ήπειρος ως εξορυκτική ζώνη και το πρόβλημα θα επεκταθεί.Ένα είναι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

Τον λόγο για ζητήματα τόσο κομβικά για τις ζωές μας, όπως είναι το ενεργειακό, πρέπει να τον έχουμε εμείς, κι όχι τα κράτη ή οι εταιρίες. Η διαχείριση της ενέργειας δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνική υπόθεση, και οι αποφάσεις επί αυτής οφείλουν να ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, που άλλωστε είμαστε εκείνες που υφίστανται πάντα και τις εκάστοτε συνέπειες.

Καλούμε σε μικροφωνική παρέμβαση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 6μ.μ. έξω από την Καπλάνειο Σχολή (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, πεζόδρομος Παπάζογλου)

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΣΤΗ ΓΗ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία

Κάθε Τρίτη στις 20.00 στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα (Αραβαντινού 6, εντός στοάς Σκόρδου)

πηγή : email που λάβαμε στις 1 Φεβρουαρίου 13h