Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Blue Velvet

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου (21:00)

----------

Ο Λιντς μας προσκαλεί σε ένα γοητευτικό εφιάλτη , κρυμμένο πίσω από τη ροζ ευτυχία των αμερικανικών προαστίων . Το Μπλε βελούδο αποτελεί μια τολμηρή κατάδυση στην τρομακτική πλευρά του ανθρώπινου ασυνείδητου. Μετά από αυτό, τα κινηματογραφικά όνειρα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

Με τη φόρμα του θρίλερ και, μαζί, της ιστορίας ενηλικίωσης, η ταινία φέρνει στο φως τη σύγκρουση δυο κόσμων οι οποίοι συνυπάρχουν μέσα στον Τζέφρι.

Αυτή είναι η κοινωνία των ονείρων του Λιντς και ο εφιάλτης της σήψης τους. Με αιχμηρό χιούμορ ο σκηνοθέτης υπονομεύει την υποτιθέμενη αθωότητα, λερώνοντας τα πεντακάθαρα παστέλ χρώματά της. Αυτά που κάνουν αντίθεση με τα πρωτογενή μπλε και κόκκινα της «άλλης» πλευράς. Αυτά που μαζί, ροζ και μπλε, λευκό και μαύρο, συνθέτουν τη «γυναίκα», τη Σάντι και την Ντόροθι, σε μια πλήρη ύπαρξη.

Έχοντας δοκιμαστεί στο πειραματικό σινεμά («Eraserhead») αλλά και στην ταινία εποχής («Ο Άνθρωπος Ελέφαντας») και στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας («Dune»), ο σκηνοθέτης νιώθει πλέον ώριμος να μας συστήσει το προσωπικό κινηματογραφικό σύμπαν του.

Το φιλμ νουάρ συναντά τον υπερρεαλισμό, το κλασσικό θρίλερ συναντά την 'καλά κρυμμένη' παράνοια της αμερικανικής καθημερινότητας των προαστίων σε μια τολμηρή ιστορία γεμάτη σινεφίλ αναφορές! Ευφυής και θαρραλέος, ο Λιντς δεν φοβάται να βυθίσει την πλοκή του σε μια σκοτεινά ονειρική ατμόσφαιρα και να φέρει στην επιφάνεια όλες τις ψυχαναλυτικές και κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους του.

Σημειολογικός θησαυρός και στιλίστικο μάθημα σκηνοθεσίας, το «Μπλε Βελούδο» είναι μια ακατάτακτη, καινοφανής καλλιτεχνική εμπειρία.

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://www.facebook.com/votanikoskipos2009/?…