τι; : συγκέντρωση θεματική : ΠΔ 85/2022

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 στις 18.00

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση

Οι καλλιτέχνες καλούν όλο τον λαό: όλοι στους δρόμους!

Πέμπτη 2 Μάρτη, ώρα 18:00 Αθήνα (Σύνταγμα) - Θεσσαλονίκη - Ναύπλιο

Οι αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στους δρόμους, καταλαμβάνουν θέατρα και παλεύουν για την υπεράσπιση της ζωής, της τέχνης και της εργασίας τους, καλούν σε πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 2/3. Ωστόσο, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και τη θυσία τόσων ζωών στον βωμό των ιδιωτικοποιήσεων και τους κέρδους των πολυεθνικών, ο χαρακτήρας της κινητοποίησης αλλάζει. Παρακάτω παραθέτουμε το κάλεσμα για την κινητοποίηση.

ΑΛΛΑΓΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗΣ 02.03.23

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ

Μετά τη σημερινή τραγωδία μας είναι απολύτως αντιληπτό πως η προγραμματισμένη αυριανή διαδήλωση αλλάζει περιεχόμενο. Το καλλιτεχνικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο μπροστά σε ένα έγκλημα που συντελείται χρόνια εις βάρος των κατώτερων στρωμάτων και εκδηλώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η διαρκής στρατηγική απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού, κάθε δημόσιας και δωρεάν υπηρεσίας αποτελεί μια πάγια πολιτική στάση τόσο στη χώρα όσο και σε ολόκληρο τον τρανό δυτικό πολιτισμό, όπου κυριαρχεί το καπιταλιστικό σύστημα. Η ίδια ιδεολογική μήτρα από όπου πηγάζει η υποβάθμιση όλων των πτυχών των ζωών μας (υγεία, παιδεία, πολιτισμός) είναι αυτή που γεννά τέτοια τραγικά συμβάντα. Άνθρωποι δολοφονούνται στον βωμό του κέρδους.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως ο πρωθυπουργός σήμερα επρόκειτο να επισκεφθεί το Κέντρο Τηλεδιοίκησης - Σηματοδότησης Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος, στο οποίο θα επαινούσε δημοσίως την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Η ευθύνη σίγουρα δεν είναι ατομική… Και η πολιτική ευθύνη δεν εκφράζεται με κάποια παραίτηση και κροκοδείλια δάκρυα, πόσο μάλλον όταν ήταν χρόνια γνωστές οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν, όπως ανήγγειλαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους στις 7/2/2023.

Για τους λόγους που παραθέσαμε ενισχύουμε το ήδη υπάρχον κάλεσμα στις αυριανές διαδηλώσεις, και καλούμε όλον τον κόσμο να τις πλαισιώσει, παρόλο που δεν θα έχουν να κάνουν αμιγώς με τα ζητήματα του πολιτισμού, αλλά με την εξαθλίωση των ζωών μας εν γένει.

Εκφράζουμε τα θερμά μας να συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αγωνία μας για τους ανθρώπους που αγνοούνται, και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Όλοι στους δρόμους.

Σε σας που μας ακούτε.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

ΠΕΜΠΤΗ 02/03 στις 18:00

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΜΑΡΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Συντονισμός Εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού / Κατάληψη Ρεξ

Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών / Κατάληψη Τσίλλερ

Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου

Κατάληψης Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ

Σύλλογος Σπουδαστών / Κατάληψη Κ.Σ.Ο.Τ.

Κατάληψη Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ

Συντονιστικό Κατάληψης ΑΣΚΤ

Κατάληψη Ολύμπια-Συντονισμός εργαζομένων και

σπουδαστών/τριών στο χώρο του χορού

πηγή : https://www.neaprooptiki.gr/oi-kallitechnes-k…


ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ - 18:00

Τίποτα δεν τελείωσε.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΜΑΡΑ

ΠΑΤΡΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ

Συντονισμός Εργαζομένων στο Χώρο των Τεχνών - Κατάληψη ΡΕΞ -

Σύλλογος Σπουδαστών/τριών ΚΣΟΤ - Κατάληψη Ολύμπια: Συντονισμός Εργαζομένων και Σπουδαστών στο Χώρο του Χορού - Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου - Κατάληψη Θεάτρου Τσίλερ - Συντονιστικό Κατάληψης ΑΣΚΤ - Σπουδάστριες/Σπουδαστές Σχολής Δραματικής Τέχνης ΚΘΒΕ - Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Πάτρας - Σχολή Καλών Τεχνών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου

πηγή : https://www.facebook.com/votanikoskipos2009/?…


1 2 3 4 5 6

Πέμπτη 2/3 - 18:00. Πορεία ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού/ Μηχανοκίνητη πορεία υπεράσπισης της ΒΙΟ.ΜΕ

ΚΑΤΩ το α.99/ το Π.Δ.85/ ο ν.4777/ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΠΟΡΕΙΕΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ

Απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας:

Ένα σημαντικό κομμάτι των σπουδαστ(ρι)ών ανήκουν στην κατηγορία των καθηγητικών σχολών, δηλαδή σχολές με την προοπτική της συνέχισης στην εκπαιδευτική διαδικασία από τη σκοπιά του δασκάλου και της καθηγήτριας. Για να «κερδίσει» κάποιος/α μια θέση στο δημόσιο σχολείο, μιλάμε για έναν τεράστιο ανταγωνισμό σε λίστες προσόντων, από τις οποίες μάλιστα θα «πετύχεις» θέση αναπληρωτή. Ο ανταγωνισμός των προσόντων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διάρθρωσης της εκπαίδευσης. Η «κοστολόγηση» των προσόντων σε διδακτικές μονάδες και χρήματα αποτελεί διαχρονική ρύθμιση της εξουσίας. Μπορούμε να το δούμε στην εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-Κολλεγίων, στα επί πληρωμή μεταπτυχιακά και διδακτορικά, στα «πιστοποιημένα» ινστιτούτα που πλουτίζουν στην αγορά ECTS, μπορούμε τέλος να το δούμε στις αλλαγές στην παιδαγωγική επάρκεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 99 & 100 του νόμου 4957/2022, οι φοιτήτ(ρι)ες δε θα αποκτούν πλέον διδακτική-παιδαγωγική επάρκεια με τη λήψη του πτυχίου, αλλά θα παρακολουθούν «ειδικό πρόγραμμα» δύο εξαμήνων. Μάλιστα προβλέπεται ένα πρόγραμμα για κάθε ΑΕΙ με περιορισμένες θέσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει σεμινάρια με δίδακτρα.

Υποβάθμιση πτυχίων των σχολών στον καλλιτεχνικό χώρο:

Σε μια συγκυρία όπου το κράτος επιδιώκει διαρκώς την εκπαιδευτική υποβάθμιση, έρχεται στο προσκήνιο ο νέος νόμος, περί "πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας". Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ως άμεσο στόχο τις σχολές που υπάγονται στον καλλιτεχνικό κλάδο, στερώντας από τους απόφοιτους την δυνατότητα να συνεχίσουν την κατάρτιση τους στον εκπαιδευτικό τομέα από την σκοπιά του καθηγητή, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εξισώσει τα πτυχία της τριτοβάθμιας παιδείας με τα αντίστοιχα μετα-λυκειακά.

Είναι φανερό πως οι κρατικοί μηχανισμοί δεν περιορίζουν απλώς τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά καταφέρνουν παράλληλα την περαιτέρω υπονόμευση της τέχνης και ευρύτερα του καλλιτεχνικού χώρου. Τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από την καραντίνα, ο καλλιτεχνικός κλάδος είχε απομονωθεί πλήρως. Εκείνη την χρονική περίοδο δίνονταν επιδόματα από τα οποία ο κλάδος αυτός είχε εξαιρεθεί και απαιτούσε την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στη συνέχεια το κράτος εξαπέλυσε μία ακόμη επίθεση η οποία αφορά τον "τρομονόμο", ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά ζητούσε την εφαρμογή της λογοκρισίας στο καλλιτεχνικό υλικό το οποίο δεν ακολουθεί τυφλά την κυρίαρχη αφήγηση και δεν υποτάσσεται σε αυτήν. Είναι, λοιπόν, φανερό πως όσο η τέχνη δεν εμπλουτίζει το κεφάλαιο, τόσο αυτή θα παραμελείται.

Βέβαια, η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούσαν πάντοτε για το ελληνικό κράτος ένα δυνατό χαρτί το οποίο συνέδεε με την εθνική υπερηφάνεια για να απευθυνθεί και να προσεγγίσει το πιο εθνικόφρον κοινό. Ωστόσο, η τέχνη για το κράτος και το κεφάλαιο είναι όπως ήδη ειπώθηκε, ό,τι προσφέρει στην κερδοφορία τους και ό,τι μπορεί να συνεισφέρει στην τόνωση του εθνικού φρονήματος. Έτσι, οδεύουμε στην πλήρη εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου κλάδου που για να ασχοληθείς με αυτόν είτε από την θέση του δημιουργού είτε από την θέση του δέκτη, θα πρέπει να πληρώσεις αδρά.

Αυτό, όμως που έχει σημασία είναι πως η επίθεση στην τέχνη δεν αφορά μόνο αυτή καθ' αυτή. Υπάγεται σε ένα γενικότερο σχέδιο του κράτους σχετικά με την επίθεση σε κάθε εργαζόμενο, άρα και σε κάθε εργαζόμενο καλλιτέχνη. Το Π.Δ. 85/2022 δεν είναι παρά μόνο ένα ακόμη πλοκάμι της αντεργατικής πολιτικής που η σύγχρονη αγορά αναγκάζει το κράτος να ακολουθήσει. Έρχεται πλάι με όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια, με την κατάργηση του 8ώρου, την νομιμοποίηση της μαύρης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών και των εν γένει άθλιων συνθηκών εργασίας. Είναι άλλο ένα χτύπημα στην κοινωνική βάση, στους ανθρώπους που ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός έχει βαλθεί να ξεζουμίσει, υλικά και ψυχολογικά, για την κερδοφορία των αφεντικών. Οι ταξικές διαστάσεις αυτών των χτυπημάτων δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιούνται γιατί είναι αυτές που συμπληρώνουν το παζλ για να καταλάβουμε τους λόγους πίσω από τους οποίους το κράτος πράττει με τον τρόπο που πράττει. Είναι αυτές που θα γεφυρώσουν, υπό ένα κοινό πρίσμα τους εργασιακούς κλάδους που απειλούνται διαρκώς.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ, Η ΒΙΟ.ΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ/ ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Η ΒΙΟ.ΜΕ. Από το 2013 συνιστά ισχυρή απειλή για το κράτος και το κεφάλαιο, καθώς κάνει πράξη το τρίπτυχο αυτοδιαχείρηση - αυτοδιεύθυνση - αυτοοργάνωση. Αποτελεί έως και σήμερα το μοναδικό κατειλλημένο και αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο σε όλη την επικράτεια. Η ΒΙΟ.ΜΕ. έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα που μοναδικό τους στόχο έχουν την διάλυση της και την μεταφορά του εργοστασίου στα χέρια των αφεντικών. Όμως, οι εργάτες του εργοστασίου και η κοινότητα των αγωνιστών/τριών που στηρίζουν την ΒΙΟ.ΜΕ. όλα αυτά τα χρόνια έχουν στήσει πολλάκις, γερούς φραγμούς αντίστασης ενάντια στην θανατοπολιτική του κράτους και του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν παραδίδεται, δεν συμβιβάζεται και δεν υποχωρεί.

Φτάνοντας στο σήμερα, η ΒΙΟ.ΜΕ. απειλείται για ακόμη μία φορά διότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλάει με ύπουλο και κρυφό τρόπο το οικόπεδο στο οποίο είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο. Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως η αυτοδιαχείρηση ενός εργοστασίου από τους ίδιους τους εργάτες του είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για το κράτος και το κεφάλαιο γιατί επί της ουσίας πραγματώνει αυτό που η κρατική και φιλελεύθερη αφήγηση θέτει ως κάτι το ανέφικτο.

Επίσης, το γεγονός ότι η ΒΙΟ.ΜΕ., πέραν των υπολοίπων, αποτελεί και ένα κατειλημμένο εργοστάσιο οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση που ανοίγει με το κράτος. Ειδικά τώρα, σε ένα σημείο όπου το κράτος εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις στις καταλήψεις είναι χρέος μας να αμφισβιτήσουμε για άλλη μία φορά την ιδιοκτησία και να παλέψουμε ενάντια σε ένα καθεστώς εξαθλίωσης και υποταγής. Είτε μιλάμε για πολιτικές είτε για στεγαστικές είτε για κατειλημμένα εργοστάσια αυτοδιαχείρησης όπως αυτό της ΒΙΟ.ΜΕ. μιλάμε για χώρους-κοινότητες οι οποίες προτάσσουν την χειραφέτηση και τη ζωή έναντι στην υποταγή και τον θάνατο.

Καλούμαστε σήμερα, λοιπόν, όσοι και όσες εναντιώνονται στο κρατικο-καπιταλιστικό τέρας-σύστημα να ταχθούμε με το μέρος των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Ως αναρχικοί και αναρχικές προτάσσουμε πως η εργατική τάξη πρέπει να είναι αυτή η οποία από τα κάτω θα ορίζει και θα κατευθύνει την παραγωγή χωρίς να αναλογίζεται τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς παρά μόνο της κοινωνίας. Θα αγωνιστούμε με όρους αυτοοργάνωσης, αδιαμεσολάβησης και συλλογικότητας, μακριά από κομματικές και ατομικιστικές λογικές, για να μπορέσει το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ., το μοναδικό ζωντανό παράδειγμα της εργατικής αυτοδιαχείρησης, να έχει συνέχεια.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕ. ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ/ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Από την επίθεση στις σπουδές μας μέχρι την επίθεση στη ΒΙΟ.ΜΕ και τις δομές του κινήματος, σε σχολές - εργοστάσια - σχολεία - γειτονιές, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός, Αναρχική Οργάνωση - Αγώνας Ταξικός.

-Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


1 2 3 4 5 6

«Tις καλύτερες ημέρες θα τις φτιάξουμε, δε θα έρθουν από μόνες τους»

Στο πλευρό των αγώνων των εργαζόμενων στον χώρο της τέχνης!

Oι καλλιτέχνες με ανυποχώρητη αγωνιστική διάθεση κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε η διεκδίκηση της ανάκλησης του ΠΔ85/2022 να γίνει πλέον μια υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε στο πλευρό τους με έμφαση στην πανελλαδική και πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση τη Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 18.00 σε:

Αθήνα, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, Καμάρα

Πάτρα, Πλατεία Όλγας

Ναύπλιο, Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων στον χώρο της τέχνης!

Άμεση ανάκληση του ΠΔ85/2022

Καθιέρωση Δημόσιας Δωρεάν Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για τις Καλλιτεχνικές Σπουδές

Καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων για τους/τις εργαζόμενους/ες στον χώρο της τέχνης

Εμπλουτισμός και ανάβαθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αναμέτρηση

πηγή : https://www.facebook.com/anametrisionka/


1 2 3 4 5 6

Μαζική παρέμβαση ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ στα γραφεία των συμβούλων στις διευθύνσεις ΔΕ-ΠΕ Δυτικής Θεσ/νίκης, Τρίτη 28/2 (βίντεο-φωτογραφίες)

Μαζική η κινητοποίηση στα γραφεία των συμβούλων στις διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ στη δυτική Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Δείτε βίντεο του Infolibre από την κινητοποίηση:

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται:

Τετάρτη 1 Μαρτίου, 1.30μ.μ. μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των Σ.Ε.Π.Ε. και ΕΛΜΕ και αποκλεισμός των γραφείων των Συμβούλων Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Σαπφούς 44)

Την Παρασκευή 3 Μάρτη, 6.30μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, πανεκπαιδευτική συγκέντρωση των Σ.Ε.Π.Ε. και ΕΛΜΕ για την ακύρωση της αξιολόγησης, την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και συνολικά ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς τα σωματεία εργαζομένων, τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Απευθυνόμαστε στους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες και σπουδαστές να ενώσουμε τη φωνή μας και τις διεκδικήσεις μας και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Όπως φυσικά και με τη συμμετοχή στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 2/3, 6μ.μ., Καμάρα

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

πηγή : https://paremvasithess.wordpress.com/2023/02/…


1 2 3 4 5 6

Ο αγώνας ενάντια στο ΠΔ85 να γίνει αγώνας για ζωή και ελευθερία.

Στα πλαίσια της ολοκληρωτικής επιβολής ενός ακροδεξιού μοντέλου οργάνωσης της ζωής, μετά την αφαίμαξη των ταξικών αντιστάσεων, την επιβολη νέων αντεργατικών νομοσχεδιών, την χουντικής κοπιάς αστυνομοκρατία και την εισαγωγή των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια, την υγειονομική κρίση και την εξαθλίωση του Ε.Σ.Υ, δε θα μπορούσε η διεξαγωγή του ταξικού πολέμου να μην διαπεράσει και τον χώρο της τέχνης. Με το εν λόγω ΠΔ85, το πτυχίο των αποφοίτων καλλιτεχνικών σπουδών εξισώνεται με το απολυτήριο Λυκείου. Η υποβάθμιση της τέχνης αποτελεί άλλο ένα στοιχείο επίθεσης της εξουσίας στη κοινωνική βάση. Τα αντανακλαστικά του νεολαίων σπουδαστών, των απεργών καλλιτεχνών, και με τον καιρό ευρύτερα μεγάλου κομματιού που υπήρχαν γύρω από τη τέχνη, θέτοντας στην βάση των διεκδικήσεων τους την κατάργηση του εν λόγω νομοσχεδίου, ξεκινάει τον αγώνα με απεργίες, πορείες , καταλήψεις εκφέροντας μια σειρά ζητημάτων. Ζητημάτων που μας αφορούν όλους και όλες και μας τοποθετούν δίπλα και απέναντι στην επιβολή κάθε νέου νομοσχεδίου, κάθε τροπολογίας οποιασδήποτε εξουσιαστικής διαχείρισης, κάθε υπονόμευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στη προσπάθεια να αντιπροτάξουμε έναν κόσμο που θα παλεύει για ζωή και ελευθερία. Το κίνημα των καλλιτεχνών, απεργών, σπουδαστών καταδεικνύει την τελευταία αμυντική γραμμή των καταπιεσμένων ως αιχμιακό, ριζοσπαστικό μέσο διεκδίκησης, πίεσης, αντιπαράθεσης και οργάνωσης της κοινωνικής-ταξικής αντεπίθεσης των από τα κάτω, την ΚΑΤΑΛΗΨΗ.

[...] Γράφουμε πολύ συχνά για το τι είναι οι καταλήψεις και αναφερόμαστε στις βιβλιοθήκες, το θέατρο, το σινεμά, τις εκδηλώσεις, τις συναυλίες και άλλα πολλά. Και όντως φυσικά είναι και όλα αυτά. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να υπάρχουν κοινωνικοί αγωνιστές χωρίς τα τραγούδια, τις παραστάσεις, τις ομιλίες και τα βιβλία τους; Όσο έχουμε ταυτίσει την καθημερινή μας ζωή με τον ίδιο τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητα.[...]

Οι αγώνες που ξεσπούν τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την ολοένα και πιο ριζοσπαστική προσέγγιση αγώνα από την κοινωνία, θέτοντας διαφορετικές βάσεις απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία. Η κρατική τρομοκρατία, η αντιμετώπιση όσων συλλογικοποιούν τις αρνήσεις τους απέναντι στην αδιαφορία και στην θανατοπολιτική που αντικατοπτρίζει την κρατική διαχείριση, δημιουργεί μεγαλύτερα κύματα οργανωμένης αντίστασης και θέτει ελευθεριακά χαρακτηριστικά στη βάση. Οι κατειλημμένοι χώροι ανέκαθεν αποτελούσαν το πιο βασικό στοιχείο αντιπαράθεσης, και οι άνθρωποι που τις απαρτίζουμε οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε σαν ανάσες ελευθερίας μέσα στην αποπνικτική καθημερινότητα.

Σαν αναρχικοί και καταληψίες, αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις τόσο ως μέσο μαζικής προπαγάνδισης του λόγου, των αξιών και της πρακτικής του αγώνα, όσο και ευρύτερα σαν μέσο διεκδίκησης των κοινωνικών-ταξικών αγώνων που διεκδικούν ψύγματα δικαιοσύνης μέσα στο χρεοκοπημένο ηθικά-υλικά-αξιακά καπιταλιστικό σύστημα. Οι αδιαμεσολάβητοι αγώνες των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ, οι όροι αυτοοργάνωσης των καλλιτεχνών, ποτισμένοι στην έννοια της συλλογικότητας, μακριά από κομματικές και ατομικιστικές λογικές, διαμορφώνουν το ειλικρινές πεδίο επικοινωνίας των ανθρώπων και την διεξαγωγή δυναμικών αγώνων που μπορούν να σταθούν στον χρόνο και να μην αφομοιωθούν από κανένα "ηθικό" διαχειριστή και κανέναν εξουσιαστικό σύστημα. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των καλλιτεχνών, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στις καταλήψεις ως μέσο πάλης, ενάντια στο σκοτάδι, την απάθεια, την κοινωνική δύσπνοια.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις. Οργάνωση και αγώνας για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

κάλεσμα : Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης ΑΠΟ-Ο.Σ.


1 2 3 4 5 6

ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ - ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ

Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις εργαζομένων/ σπουδαστών στην τέχνη, φοιτητριών, εργατικών σωματείων:

Πέμπτη 2 Μαρτίου στην Αθήνα στις 18.00 στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 18.00 στην Καμάρα και σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η σύγκρουση μιας εμπορικής και μίας επιβατικής αμαξοστοιχίας χθες το βράδυ στα Τέμπη, είχε αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, να υπάρχουν περισσότερο από 45 νεκροί και 85 τραυματίες, ανάμεσα τους φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι του ΟΣΕ, ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Δε θα περιμένουμε κάποιο τεχνικό πόρισμα για να γίνουν ξεκάθαρες οι πολιτικές ευθύνες πίσω από αυτήν την τραγωδία. Το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, υπηρεσιών, εκτάσεων δεν έχει αφήσει σχεδόν καμία λειτουργία της χώρας αλλά και κανέναν τομέα της κοινωνικής ζωής που να μην
μεταφράζεται σε κέρδος για το διεθνές κεφάλαιο.

Μέσα στις εκατοντάδες περιπτώσεις ξεπουλήματος και ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΟΣΕ. Η «Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A», τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη, τον αγόρασε το 2017 έναντι της εξευτελιστικής τιμής των 45 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των ελληνικών μνημονιακών υποχρεώσεων από το 2010.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης πως η ιταλική εταιρεία επιδοτείται με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας
Υπηρεσίας (ΥΔΥ) που έχει υπογράψει με το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών, χωρίς όμως να αναφέρεται το ποια είναι αυτά και έτσι συνιστά ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που συντηρείται από κρατικές επιδοτήσεις για συμβάσεις όμως που κανείς δεν γνωρίζει.

Η συνέχεια γνωστή και πανομοιότυπη με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που, αφού υποβαθμιστούν, περνάν στα χέρια του κεφαλαίου. Έτσι, «εξυγίανση» σημαίνει απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκθετική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, πλημμελής συντήρηση των γραμμών αλλά και ελλιπή μέτρα
προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των επιβατών, πολλαπλασιασμός των εργατικών ατυχημάτων, των καθυστερήσεων αλλά και των, θανατηφόρων πολλές φορές, δυστυχημάτων όπως αυτό που συνέβη πριν λίγες ώρες στα Τέμπη.

Άλλωστε, ήταν λίγες μόνο ώρες πριν, το μεσημέρι της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, όταν ένα ακόμα τρένο της (πλέον) Hellenic Train είχε καθυστέρηση καθώς καλώδιο τάσης 25.000 βολτ κόπηκε και έπεσε πάνω
στο τρένο, ενώ σε σχέση με το χθεσινοβραδινό συμβάν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως "δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-
Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως".

Η σύγχρονη κρατική και καπιταλιστική δυστοπία όμως δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Ακόμα και μετά το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, μία μέρα μετά δόθηκε εντολή για διάλυση της διαδήλωσης στην Αθήνα, για ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ στην πορεία στη Θεσσαλονίκη δίπλα σε φοιτητές που έκλαιγαν για τους νεκρούς και αγνοούμενους συναδέλφους τους, ενώ - μετά από προσφυγή της εταιρείας - η απεργία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ στα πλαίσια διεκδίκησης μέτρων
ασφαλείας εργαζομένων και επιβατών και αλληλεγγύης στην απεργία των εργαζομένων στην Hellenic Trains, κρίθηκε παράνομη.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που πλημμύρισαν εχθές τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας σήμερα θα γίνουν πολύ περισσότεροι.

Είναι στοίχημα να καταφέρουμε να κρατήσουμε στους δρόμους τη διάχυτη λαϊκή οργή που κάνει το καζάνι της κοινωνίας να κοχλάζει ξανά μετά από πολλά χρόνια, να τη βοηθήσουμε μετατραπεί σε ταξική οργάνωση.

Να διεκδικήσει την δημόσια λειτουργία - χωρίς αποζημίωση για τις ιδιωτικές εταιρείες - του συνόλου των υποδομών και υπηρεσιών της χώρας που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες (Υγεία, Παιδεία, Μετακινήσεις, Ρεύμα, Αέριο, Νερό, Δημόσιοι Χώροι, Στέγαση) με εργατικό έλεγχο, να επανακτήσει όσα χαθήκαν τα τελευταία 13 χρόνια αλλά και να παλέψει για την κατάργηση της αστικής εξουσίας, που με τα μνημόνια, τις ιδιωτικοποίησεις, την προτεραιοποίηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας απέναντι στις ανθρώπινες ανάγκες, δολοφονεί.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ - ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση