τι; : μικροφωνική θεματική : ΠΔ 85/2022

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 στις 10.30 πμ

Μικροφωνική αλληλεγγύης στον αγώνα των Καλλιτεχνών

Στις 17/12/2022 εκδίδεται το ΠΔ 85/2022, για τον καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, το διάταγμα αυτό κατατάσσει τ@ απόφοιτ@ καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία αποφοίτων λυκείου για την πρόσληψή τους από το Δημόσιο, υποβαθμίζοντας έτσι τις σπουδές τους. Η υποβάθμιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές μισθολογικές μειώσεις, και την εργασιακή υποβάθμιση των καλλιτεχνών στο δημόσιο τομέα. Τ@ καλλιτεχν@ στην ουσία εξαναγκάζονται να επιδοθούν σε ένα κυνήγι ευκαιριών και επιβίωσης στον εργασιακό τομέα, όσο ο κλάδος τους δέχεται επίθεση από την κυβερνητική πολιτική.

Οι επιθετικές και αντιδραστικές μεθοδεύσεις του κράτους κατά των τεχνών, βρέθηκαν αμέσως αντιμέτωπες με την άμεση αντίδραση και τις έντονες διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών. Τους τελευταίους τρείς μήνες, 20 καλλιτεχνικές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, ενάντια στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με κυριότερα αιτήματα:

  • Την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85 και της τροπολογίας 1565/23.
  • Την άμεση ίδρυση δημοσίου και δωρεάν πανεπιστήμιου και νέων πανεπιστημιακών τμημάτων παραστατικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα.
  • Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών(Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών).
  • Τον αγώνα ενάντια σε κάθε υπόνοια κατάργησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος (Παιδεία, Τέχνη, Επιστήμη).
  • Παροχή στέγασης σίτισης δωρεάν συγγραμμάτων κρατικών υποτροφιών και οικονομικής στήριξης στο σπουδαστικό σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ σχολών.
  • Περεταίρω στελέχωση των δημοσίων παραστατικών σχολών με απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη διενέργεια των σπουδών.

Αναγνωρίζουμε την επίθεση που δέχεται εν γένει η καλλιτεχνική παιδεία από το κράτος και βλέπουμε πως το ΠΔ 85/2022 συγκεκριμένα έρχεται για να υποβαθμίσει τα πτυχία των σπουδαστών σε δραματικές σχολές, σχολές χορού, κινηματογράφου και ωδεία. Στεκόμαστε αλληλέγγυ@ στον επίμονο αγώνα των καλλιτεχνών, στις καταλήψεις, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις όλο αυτό το διάστημα, ενάντια σε μία πολιτική που θέλει ανειδίκευτους/ες εργάτ(ρι)ες στην τέχνη και ανωτατοποίηση των κολλεγιακών πτυχίων.

(Στηρίζουμε την Πανελλαδική-Πανκαλλιτεχνική Κινητοποίηση την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα που καλλείται στην Πλατεία Συντάγματος)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΌΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85/2022

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ

πηγή : email που λάβαμε στις 1 Μαρτίου 13h