Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στις 20.00

Εκδήλωση: “Προς ένα νέο ανθρωπολογικό τύπο” – Μέρα αυτομόρφωσης

Σας καλούμε σε μία μέρα αυτομόρφωσης και αναστοχασμού με αφορμή το βιβλίο "Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης" (Εκδόσεις των συναδέλφων, 2013)

》Κοντά μας θα βρίσκονται και θα μιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου:

Γιάννης Μπίλλας & Γιώργος Κολέμπας

Ο καπιταλισμός, προτού φανερώσει τα αδιέξοδά του, κατέστρεψε τον ψυχισμό των ανθρώπων, διαμόρφωσε έναν ανθρωπολογικό τύπο μοναχικό, νευρωτικό, αγχώδη, φοβικό και φοβισμένο, ανταγωνιστικό, επιθετικό, ενεργοβόρο, καριερίστα και αμοραλιστή, κάτοικο του "εγώ" και όχι του "εμείς". Ακόμη και σήμερα ο άνθρωπος αυτός διατηρεί την ψευδαίσθηση της ατομικής διαφυγής. Ο ανθρωπολογικός τύπος της ιδιώτευσης, της απάθειας, της συναλλαγής και της αλλοτρίωσης είναι μέρος του προβλήματος που έχουμε να επιλύσουμε. Υπάρχει ανάγκη να υιοθετήσουμε άλλα νοήματα, άλλες σημασίες και άλλα προτάγματα στη ζωή μας, με τα οποία θα αξίζει να ζει κανείς από σήμερα και όχι να περιμένει την έφοδο στα "χειμερινά ανάκτορα".

Μπορούμε σήμερα, μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτόνομες και οριζόντιες δομές, να εκπαιδευτούμε σε μία αλλαγή αυτής της κουλτούρας; Μπορούν οι δημόσιες συνελεύσεις πολιτών να λειτουργήσουν από σήμερα ως σχολεία εμπέδωσης ενός νέου συλλογικού ανθρωπολογικού τύπου για όλες και όλους;

Πώς θα αντικατασταθεί ο ετερόνομος άνθρωπος που υπακούει και εκτελεί νόμους, εντολές και αφηγήσεις άλλων, χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος στη λήψη των αποφάσεων, από έναν αυτόνομο τύπο ανθρώπου, εκείνου που αυτοθεσμίζεται, που διαμορφώνει, δηλαδή, ο ίδιος τους θεσμούς και τους αναιρεί αν χρειαστεί, ως μέρος μιας πολιτικής κοινότητας; Η δημιουργία του νέου αυτού ανθρωπολογικού τύπου αποκτά στις μέρες μας τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εφόσον μια αυτόνομη, δημοκρατική και οικολογική κοινωνία δεν μπορεί να απαρτίζεται από τον τύπο του ανθρώπου που δημιουργεί η σύγχρονη καταναλωτική και ετερόνομη κοινωνία.

Μέσα στο πένθος των ημερών αλλά και στη θλίψη της προεκλογικής περιόδου για την εκλογή νέων "σωτήρων" απέχουμε από τις υποσχέσεις και την ανάθεση. Ανοίγουμε περάσματα προς την άμεση συμμετοχή όλων στις αποφάσεις.

«…Η γνώση είναι δύναμη στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία… Εμείς στο βιβλίο περιγράψαμε τις αγωνίες, τις σκέψεις και τις προτάσεις μας. Μένει στους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους…»

》ΠΕΜΠΤΗ 9 Μαρτίου στις 20.00
στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Για την προετοιμασία όλων μας στη συζήτηση προτείνουμε τα παρακάτω λινκ:

1. Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση (Μια Συζήτηση Με Τον Γ. Μπίλλα): https://youtu.be/UOz_Ppmlsrk

2. Παρουσίαση του βιβλίου "Για την Κοινότητα των Κοινοτήτων" του Γιώργου Κολέμπα και Γιάννη Μπίλλα: https://youtu.be/PURBWFQrOPA

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πολιτική ομάδα "Αυτενέργεια" - https://aftenergeia.gr/