Κυριακή 9 Απριλίου 2023 στις 11.00

Συζήτηση: Το εργατικό κίνημα σήμερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Κυριακή 9 Απριλίου, 11πμ Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99)

Εδώ και πολλά χρόνια ζούμε μια διαρκή, ολοκληρωτική επιδρομή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Οι ανάγκες επέκτασης του κεφαλαίου σπρώχνουν σε συνεχή αύξηση της εκμετάλλευσης του εργαζόμενου, καταστρέφουν το περιβάλλον, προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς, εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αποδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις ιδιαίτερα μετά το 2008 μέχρι και σήμερα, έχουν οδηγήσει σε έναν νέο κοινωνικό μεσαίωνα. Η αντίφαση είναι τεράστια: στον 21ο αιώνα, σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι, δημιουργούν απίστευτο πλούτο, αυτός σφετερίζεται από μια ολοένα και μικρότερη δράκα (μειοψηφία) πολυεθνικών μεγαθηρίων.

Την ίδια ώρα που η δυνατότητα να ζούμε ανθρώπινα με λίγες ώρες δουλειάς την μέρα είναι απόλυτα εφικτή, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί τους υποτακτικοί μας γυρνούν 100 χρόνια πίσω, καταργούν το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία, το σύνολο σχεδόν των εργατικών δικαιωμάτων.

Για να θωρακίσει την επίθεσή της η αστική τάξη και στην Ελλάδα ψηφίζει νόμους που αλυσοδένουν το συνδικαλιστικό κίνημα, την ταξική του πλευρά κυρίως, για να μην μπορεί να αντιδράσει. Ένας τέτοιος νόμος είναι ο νόμος Χατζηδάκη που παρέχει κάθε διευκόλυνση στους εργοδότες για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων, (κατάργηση 8ώρου, αύξηση του πλαφόν των υπερωριών με ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσης, επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας σε περισσότερους κλάδους, προώθηση της ατομικής διαπραγμάτευσης έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση της δυνατότητας επαναπρόσληψης με δικαστική απόφαση). Από την άλλη, χτυπάει τη δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων: με φακέλωμα των σωματείων, επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, για τις συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες, τη δημιουργία νόμιμου απεργοσπαστικού μηχανισμού (αύξηση του προσωπικού ασφαλείας), την ποινικοποίηση της περιφρούρησης της απεργίας. Θέλουν σωματεία ακίνδυνα και παροπλισμένα, απόλυτα ελεγχόμενα από την εργοδοσία.

Παρόλα αυτά αγώνες ξέσπασαν και μάλιστα μαζικοί πχ λιμενεργάτες, e-food, Μαλαματίνα, εκπαιδευτικοί, νοσοκομεία, καλλιτέχνες. Δεν κατάφεραν όμως ως τώρα να ανατρέψουν αντεργατικούς νόμους και αντεργατικές πολιτικές. Οι αιτίες είναι πολλές και η αναζήτησή τους οδηγεί στη συζήτηση για το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα που έχουν ανάγκη οι αγώνες των εργαζομένων για να αποβούν νικηφόροι.

Επιχειρούμε να ανοίξουμε τη σχετική συζήτηση με την εκδήλωση που διοργανώνουμε για την Κυριακή 9/4 στις 11 πμ , στο Πολιτιστικό Καφενείο Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99).

Θα παρέμβουν συνδικαλιστές από διάφορους αγωνιζόμενους εργασιακούς χώρους.


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

[Επικοινωνία: ergatikisymmaxia.blogspot.com, ergaextikisymmexaxia@gmaexil.com]

πηγή : https://ergatikisymmaxia.blogspot.com/2023/03…