Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στις 19.00

Εκδήλωση-συζήτηση: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Την Τρίτη 22 Μάρτη ήταν η Παγκόσμια Μέρα Νερού. Μια μέρα μόλις πριν, τη Δευτέρα 21 Μάρτη, η αδίστακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη την «γιόρτασε» υπερψηφίζοντας το πολυ-νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ανάμεσα στα άλλα στρώνει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Δεν την πτόησε η κατακραυγή της κοινωνίας για το έγκλημα στα Τέμπη. Ούτε η έκθεση 64 σελίδων του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που υπογραμμίζει ότι το νερό δεν είναι εµπορικό προϊόν και πως η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Ούτε η ρητή εντολή της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει ήδη κρίνει πως ήταν αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο Υπερταμείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κι απαιτεί μέσα σε ένα εξάμηνο το υπουργείο Οικονομικών να τις επιστρέψει πάλι στο Δημόσιο.
Με βάση τον νόμο Σκρέκα, η ευθύνη για τη διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων φεύγει από τους Δήμους και την Εθνική Επιτροπή Υδάτων (η οποία καταργείται). Πλέον αρμόδια υπηρεσία για το νερό θα είναι η «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» (μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ).
Όπως σωστά σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι όπου υπάρχει «Ρυθμιστική Αρχή», αυτή συγκροτείται για την παρακολούθηση μιας υπηρεσίας που εμπλέκονται (και) ιδιώτες. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με τις Τηλεπικοινωνίες, την Ενέργεια, αλλά και τα τρένα, όπου το 2010 δημιουργήθηκε η «Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων», όταν ήδη είχε τεμαχιστεί ο ΟΣΕ και προετοιμάζονταν η ιδιωτικοποίηση τμημάτων του (πράγμα που συνέβη μερικά χρόνια αργότερα).

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις το "Ξ" Θεσσαλονίκης διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

θα μιλήσουν:

Σταυρούλα Συμεωνίδου
πρ. εργαζόμενη και συνδικαλίστρια ΔΕΥΑ Δράμας

Κώστας Νικολάου
Μέλος πρωτοβουλίας 62 φορέων για το νερό της Θεσ/νίκης & επισκέπτης καθηγητής οικολογίας ΑΠΘ

Θανάσης Μαρίνης
Ξεκίνημα

Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 7μμ
χώρος ΤΑΚΙΜ
Κατούνη 25, Άνω Λαδάδικα, 4ος όροφος

δείτε το event στο facebook εδώ

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Μαρτίου 13h