Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στις 11.00

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στους 15 εργαζόμενους στη Γενική Ταχυδρομική

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 27/3, ΣΤΙΣ 11:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΘΩΝΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 15 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

Στις αρχές Γενάρη του 2023 το κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής στη Λ. Μεσογείων 201 στην Αθήνα πωλήθηκε σε πράκτορα. Οι εργαζόμενοι του καταστήματος συλλογικά διεκδίκησαν να μην θιχτούν τα εργασιακά τους δικαιώματα από την πώληση. Η εταιρεία, στο πλαίσιο της (υποτιθέμενης) καλής πίστης, δεν απηύθυνε, ως όφειλε, επίσημη, γραπτή πρόταση στους εργαζόμενους, ώστε να παραμείνουν στο κατάστημα, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα και την προϋπηρεσία τους, υπό τη νέα διεύθυνση. Αντ' αυτού, προχώρησε σε δυσμενείς μεταθέσεις 15 εργαζομένων με σκοπό να τους εξωθήσει σε παραίτηση.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία, αντί να σεβαστεί τους εργαζόμενους, οι οποίοι αρκετοί από αυτούς εργάζονται χρόνια στη Γενική Ταχυδρομική, και να προχωρήσει στις μεταθέσεις μετά από διαβούλευση μαζί τους, έπραξε το αντίθετο. Ασκώντας κατά υπέρβαση το διευθυντικό δικαίωμα, φρόντισε, ώστε οι μεταθέσεις να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από τον τόπο διαμονής του προσωπικού της. Αναφερόμαστε σε μεταθέσεις σε καταστήματα της εταιρίας αντιδιαμετρικά αντίθετα από τους τόπους κατοικίας. Εργαζόμενος από τα Γλυκά Νερά μετατέθηκε στο Χαϊδάρι και άλλος εργαζόμενος από το Χαϊδάρι μετατέθηκε στην Κηφισιά. Αυτός είναι ένας ξεκάθαρος εργοδοτικός εκβιασμός με στόχο να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε παραίτηση, και να γλιτώσει, έτσι, η εταιρεία την αποζημίωση.

Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα αρμόδια ΣΕΠΕ την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν οι δυσμενείς μεταθέσεις τους. Η πρώτη τριμερής συνάντηση ορίστηκε την Παρασκευή 24 Φλεβάρη στις 10:00 στο ΣΕΠΕ Αθηνών, ενώ την Παρασκευή 3 Μάρτη είναι η τριμερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ Παλλήνης.

Δεν ξεχνάμε, βέβαια, και την περσινή εκδικητική απόλυση του Π.Γ. - εργαζόμενου της Γενικής Ταχυδρομικής στην Κηφισιά - μόνο και μόνο, επειδή ο εν λόγω εργαζόμενος είχε απεργήσει συμμετέχοντας μαζί με πολλούς άλλους εργαζόμενους, -ες στη γενική απεργία που είχε κηρυχθεί τότε. Και τότε ήταν μια ξεκάθαρη εκδικητική απόλυση από πλευράς εργοδοσίας που στόχο είχε όχι μόνο το συγκεκριμένο εργαζόμενο αλλά ταυτόχρονα επιδίωκε να επιβάλλει το καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας στο χώρο εργασίας στη Γενική Ταχυδρομική. Το Γενάρη, εξάλλου, του 2021, η διεύθυνση της Γενικής Ταχυδρομικής είχε απολύσει τρεις εργαζόμενους στο κατάστημα στα Γλυκά Νερά, συνοδεύοντας μάλιστα τις απολύσεις και με ξυλοδαρμό των απολυμένων εργατών.

Είναι ξεκάθαρο πως η στάση της νέας διεύθυνσης του υποκαταστήματος της Γενικής Ταχυδρομικής στη Λ. Μεσογείων 201 στην Αθήνα είναι σύμφωνη με τη νέα εργασιακή και κοινωνική κανονικότητα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο προπέρσινο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Επιβολή τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, δυσμενείς μεταθέσεις, εξώθηση σε οικειοθελή παραίτηση των εργαζομένων, είναι μερικές από τις μεθόδους των αφεντικών, προκειμένου να μη διασαλευτούν τα κέρδη τους.

Εν κατακλείδι, πρέπει να αντιληφθούμε πως όλες εμείς που παράγουμε τον κοινωνικό πλούτο, οι εργάτριες, οι ντόπιοι και οι μετανάστριες, τα άνεργα άτομα, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμιά κυβέρνηση, από καμιά συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Πρέπει να οργανωθούμε, και με συλλογικούς, αδιαμεσολάβητους κι οργανωμένους στη βάση κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, να αντισταθούμε σε κάθε πεδίο της κοινωνικής μας ζωής, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και στις σχολές. Μόνο οι δικές μας και από τα κάτω αντιστάσεις, η αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς, σε ταξικές δομές με χαρακτηριστικά αντιιεραρχικά, αντικαπιταλιστικά, οριζόντια και αντιθεσμικά, μπορούν να μας προστατεύσουν από την ολομέτωπη επίθεση κράτους - κεφαλαίου και να σφυρηλατήσουν ειλικρινείς σχέσεις ταξικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας ανάμεσά μας, μέχρι την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ & ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ & ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ,

ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Προλέτ Accion: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών

και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / prolexetaccion@espiv.nexet

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/90500/