Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στις 12.00

Αυτοοργανωμένο καφενείο

Στον κεντρικό διάδρομο, στο τραπεζάκι της Αναρχικής Φοιτητικής Συλλογικότητας KURO SIWO.

Κάλεσμα για τη δημιουργία αυτοοργανωμένου καφενείου στα πρώην ΤΕΙ της Πάτρας

Ο καφές διαχρονικά αποτελούσε ένα στοιχείο της κουλτούρας των ανθρώπων που κατοικούσαν στις περιοχές κοντά στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Αποτελούσε τη στιγμή εκείνη της μέρας όπου τα άτομα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων έβρισκαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους.

Αυτή την κουλτούρα τις τελευταίες δεκαετίες αποπειράται να εκμεταλλευτεί το καπιταλιστικό σύστημα στον ελλαδικό χώρο μετατρέποντας αυτό το λαϊκό και κοινωνικό αγαθό σε ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο εμπόριο με τεράστια παραγωγή υπεράξιας.

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια γενικότερη απόπειρα του κεφαλαίου να εμπορευματοποιήσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Μέσα στο εύρος το αυξημένων τιμών (ενέργεια, καύσιμα, στέγαση, είδη πρώτης ανάγκης κλπ.) έρχεται να προστεθεί και ο καφές η τιμή του οποίου πολλές φορές είναι απαγορευτική από μεγάλο μέρος του κόσμου που ασφυκτιά κάτω από το βάρος του αυξημένου κόστους ζωής και της ακρίβειας. Για εμάς γίνεται ξεκάθαρο ότι η επίθεση του κεφαλαίου δεν στοχεύει μόνο στην οικονομική εξόντωση των κατωτέρων ταξικών στρωμάτων αλλά και στην κοινωνική εξόντωση του ατόμου, του οποίου οι κοινωνικές ανάγκες απομονώνονται.

Ως άτομα από το ευρύτερο υποκείμενο των από τα κάτω αυτής της κοινωνίας, πιστεύουμε πως οι απαντήσεις από πλευρά μας και κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας θα πρέπει να είναι πολύπλευρος και πολύμορφος. Μέσα από αυτήν μας την πεποίθηση προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός καφενείου με τους δικούς μας όρους ενάντια στην λογική της κερδοφορίας και κόντρα στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Με αυτοοργανωμένα, αντιεμπορικά χαρακτηριστικά:

Αυτοοργανωμένο οριζόντια με την έννοια ότι δεν έχουμε την ανάγκη κανενός «χαρισματικού ηγέτη» να μας καθοδηγεί αλλά επιθυμούμε οι αποφάσεις για εμάς και τον αγώνα που επιλέγουμε να δίνονται να παίρνονται από εμάς στα πλαίσια ισότιμης συνέλευσης.

Αντιεμπορικό δηλαδή μακριά από την όποια λογική προσωπικού κέρδους και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο με στόχο τα έσοδα από το καφενείο να αξιοποιούνται για την συνέχιση και τη βελτίωση του εγχειρήματος καθώς και για κινηματικούς σκοπούς.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε:

Στο άνοιγμα του αυτοοργανωμένου καφενείου στα πρώην ΤΕΙ της Πάτρας, στο τραπεζάκι της συλλογικότητας στον κεντρικό διάδρομο την Τρίτη 28/3 στις 12.00

Σε ανοιχτή συνέλευση μετά το τέλος του καφενείου για τη συνέχιση του εγχειρήματος

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΟΜΟΦΟΒΙΚΕΣ, ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΕΚΤΕΣ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοοργανωμένου Καφενείου

πηγή : email που λάβαμε στις 27 Μαρτίου 01h