Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στις 21.00

Προβολή: «Baraka»

Baraka είναι μία αρχαία λέξη των Σούφηδων που σημαίνει ευλογία, ουσία ή πνοή.

Το Baraka είναι ένα ντοκιμαντέρ χωρίς αφήγηση ή φωνή. Εξερευνά την ουσία της ζωής μέσω μιας αλληλουχίας εικόνων φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους. Πλάνα από δεκάδες πολιτισμούς, εντυπωσιακά φυσικά τοπία, ανθρώπινες δραστηριότητες και καταστροφές, χαρά και πόνο, συνθέτουν ένα αλληγορικό σκηνικό που διεγείρει το πνεύμα και τις αισθήσεις. Το μεγαλείο της φύσης, στις πιο απομακρυσμένες και ανέγγιχτες γωνιές του πλανήτη, έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εικόνες του "πολιτισμού", για να μας προσγειώσουν ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Οι τοποθεσίες που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, τον ναό Ryōan στο Κιότο, τη λίμνη Natron στην Τανζανία, τα φλεγόμενα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κουβέιτ, τη καύση των νεκρών στις όχθες του Γάγγη,, έναν πολυσύχναστο τερματικό σταθμό του μετρό, το μνημείο αεροσκαφών της Davis-Monthan Air Βάση δύναμης, φυλετικές γιορτές των Μασάι στην Κένυα και ψαλμωδίες μοναχών στο μοναστήρι Dip Tse Chok Ling.

Ο δημιουργός του, Ron Fricke, ταξίδεψε για 14 μήνες σε 6 ηπείρους και 24 χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν η Τανζανία, η Κίνα, το Κουβέιτ, η Ιαπωνία, η Καμπότζη, η Βραζιλία, το Ιράν, το Νεπάλ, αλλά και οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλεις για να κινηματογραφήσει το ντοκυμαντέρ που 16 χρόνια αργότερα χαρακτηρίστηκε ως "αναμφισβήτητα το υψηλότερης ποιότητας DVD που έχει δημιουργηθεί ποτέ"

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 5/4 στις 9μ.μ. στην Αλιμούρα!