Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 στις 20.00

Ανοιγμα χωρου/μπαρ

Άνοιγμα χώρου/μπαρ στην Εκτοπία, στο ταρατσάκι του 5ου της Α' ΦΕΠΑ, την Πέμπτη 27/4 στις 20:00

*στον χώρο θα υπάρχει υλικό για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών/ριών

Παραβιαστικές/σεξιστικές και όποιου είδους εξουσιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές. Αν κάτι τέτοιο προκύψει, απευθυνθείτε στο μπαρ.

Πρόσβαση: λεωφορεία 220, 221, 140

Τον τελευταίο χρόνο, η συνέλευση βρίσκεται σε μια διαδικασία πολιτικής ανασυγκρότησης, επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα, την ατζέντα και τις προταιρεότητες της, αφορμή για την οποία στάθηκε ένας μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων. Ως άμεσο αποτέλεσμα, όλο αυτό το δίαστημα παραμείναμε εξαφανισμένοι/ες από το δημόσιο πεδίο, με τις διαδικασίες μας να έχουν φτάσει σε τέλμα και να μην είναι προωθητικές για την ανασυγκρότηση μας. Μέσα από αυτό το κείμενο θέλουμε να καταθέσουμε τους λόγους που μας ώθησαν σε αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά και μια εμπειρική/πολιτική κριτική στο φοιτητικό κίνημα, του οποίου αποτελούσαμε κομμάτι.

Η συνέλευση, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, έβλεπε τα πράγματα κυρίως από φοιτητική σκοπιά και συνέδεε την δράση της με τους φοιτητικούς αγώνες. Βασική στοχοθεσία της ήταν η απεύθυνση σε πανεπιστημιακούς χώρους, η δημιουργία διακριτού αναρχικού μπλοκ σε κάθε πανεκπαιδευτική πορεία και το κάλεσμα πολιτικών εκδηλώσεων που αφορούσαν τα φοιτητικά ζητήματα. Με αυτές τις πρακτικές θεωρούσαμε ότι συνεισφέρουμε στην ριζοσπατικοποίηση και την μαζικοποίηση των συλλογικών αγώνων ενάντια στην κρατική βία/καταστολή και στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Παρά την ανάλωση των δυνάμεων και του χρόνου μας σε αυτή τη στοχοθεσία, τα πρακτικά της αποτελέσματα ήταν αναντίστοιχα των θεωρητικών μας προσδοκιών, γεγονός που δημιούργησε εσωτερικές διαφωνίες και ρίξεις. Στην προσπάθεια μας να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα, η συνέλευση έχασε την ξεκάθαρη κατεύθυνση και δυναμική της, με τελικό αποτέλεσμα την αποχώρηση ενός μεγάλου μέρους της.

Κοινό κτήμα και κίνητρο της συνέλευσης ήταν η ανάγκη να αλλάξουν οι όροι με τους οποίους δρα και οργανώνεται το φοιτητικό κίνημα, το οποίο χαρακτηρίζεται απο πρακτικές αποκλιμάκωσης και συντεχνιακές λογικές. Βασική προυπόθεση για να συμβεί αυτό ήταν η ύπαρξη αυτοοργανωμένων ομάδων εντός των σχολών, με ευρεία απεύθυνση στη φοιτητική κοινότητα, με βάση τα ζητήματα της καθημερινότητάς της, ριζοσπαστικοποιώντας τις διεκδικήσεις της και δίνοντάς τους ταξικά χαρακτηριστικά. Για αυτό το λόγο συνδιαμορφώναμε σε συλλογικό επίπεδο με τα ελευθεριακά/αυτόνομα σχήματα βάσης και συμμετείχαμε σε αυτά. Εν τέλη, η τριβή μας με αυτά, μας έδειξε ότι όχι μόνο δεν καταφέρνουν να αλλάξουν τους προβληματικούς όρους του φοιτητικού αγώνα, αλλά αφομειώνονται από αυτούς. Η ατζέντα τους περιστρέφεται γύρω από τις Γενικές Συνελεύσεις με μοναδικό σκοπό την μαζικοποίηση του αγώνα, ενώ τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά χάνονται μέσα σε μικροπολιτικές διαμάχες εντός του φοιτητικού συλλόγου. Δεν προσπαθούμε να μειώσουμε την πρόθεση του ελευθεριακού πόλου να αναδιαμορφώσει τους όρους με τους οποίους διεξάγονται οι ΓΣ, οι οποίες αυτή την στιγμή αποτελούν μια παρωδία οριζόντιας διαδικασίας, καπηλευόμενες από τις διάφορες φοιτητικές παρατάξεις, χωρίς καμία προοπτική αγώνα ή διαμόρφωσης συνειδήσεων. Η διαφωνία μας έγκειται στις πρακτικές που έχει επιλέξει για να το πετύχει. Δυστυχώς, ανακυκλώνει τις συνδικαλιστικές μεθόδους της φοιτητικής αριστεράς, δηλαδή την απεύθυνση με βάση κυρίως την κοινωνικοποίηση, την παρέα και το άραγμα. Στη προσπάθειά του να αποκτήσει κοινωνική νομιμοποίηση, αμβλύνει τα πολιτικά του χαρακτηριστικά και απομακρύνεται από τις εξεγερτικές λογικές. Αυτοί είναι και οι λόγοι που επιλέγουμε να σταματήσουμε να εμπλεκόμαστε με αυτόν, την δράση και τις διεκδικήσεις του.

Πλέον, δεν θεωρούμε ως βασική μας προτεραιότητα τους αγώνες που περιστρέφονται γύρω από τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουμε την πολιτική μας δράση (και) μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, ως ένα έδαφος εύφορο για απεύθυνση και συνδιαμόρφωση εγχειρημάτων και δράσεων. Ιστορικά ένα μεγάλο μέρος του αναρχικού κινήματος έχει οικειοποιηθεί τις σχολές και τις εστίες και έχει υπερασπιστεί το άσυλο, με καταλήψεις, συνελεύσεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Για αυτό και εμείς, έχουμε επιλέξει να στεγαζόμαστε στην κατάληψη Εκτοπία, που αποτελεί μέρος της κοινότητας των κατειλημμένων χώρων της Α' ΦΕΠΑ, και να οργανώνουμε την δράση μας με κέντρο αυτή, θέλοντας να απευθυνθούμε στον κόσμο της εστίας, της γειτονιάς, του αντιφασιστικού και του αναρχικού κινήματος.

Έτσι, η ομάδα επιλέγει να απαλλαχθεί από την φοιτητική της ιδιότητα, να διευρύνει το πεδίο δράσης της και να σταματήσει να αποτελείται μόνο από φοιτητές/ήτριες. Ωστόσο, επιλέγουμε να διατηρήσουμε το όνομά της, θεωρώντας αυτή την αλλαγή των πολιτικών της χαρακτηριστικών ως την φυσική της εξέλιξη μέσα στον χρόνο.

Αναρχική Ομάδα Αροδαμός

https://www.facebook.com/profile.php?id=10009…

πηγή : https://fb.me/e/NTTTsaJT
πηγή : email που λάβαμε στις 18 Απριλίου 13h