Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 στις 21.00

Διαχειριστική Συνέλευση Α.Κοι.Χ.Ι.

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος υπάρχει στην πόλη των Ιωαννίνων από το φθινόπωρο του 2005. Το σκεπτικό για το άνοιγμά του ήταν η δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού χώρου, όπου θα έβρισκαν στέγη διάφορα εγχειρήματα του κινήματος και ανένταχτος κόσμος, καθώς και η θέλησή μας να αυτοοργανωθούμε με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, πέρα από τους ασφυκτικούς όρους του εμπορίου και της mainstream μαζικής κουλτούρας. Ο Α.Κοι.Χ.Ι., από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να διατηρήσει τα ελευθεριακά και πλουραλιστικά χαρακτηριστικά του, μέσα από τις διαδικασίες του, τις εκδηλώσεις του και τις ομάδες του, καθώς και μέσα από τις βασικές αξίες που το διέπουν. Για εμάς, το στέκι αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του κινήματος της πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο ανά καιρούς έχει φιλοξενήσει πληθώρα συλλογικοτήτων και ομαδών, είτε πολιτικού, είτε πολιτιστικού χαρακτήρα, έχει φιλοξενήσει ακόμα πολλές πρωτοβουλίες, βραχύβιες ομάδες, συμπράξεις και επίσης στεγάζει διάφορες υποομάδες όπως: η συνέλευση Οδυσσεβάχ, η μουσική ομάδα, η ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού, η ομάδα παραδοσιακών χορών, η ομάδα για τη γνώση των βοτάνων , η ομάδα βιβλιοθήκης, κ.ά.

Ο πλουραρισμός των εγχειρημάτων και των τάσεων που συνθέτουν τον Α.Κοι.Χ.Ι. έχει πολλά θετικά αποτελέσματα να επιδείξει, καθώς επιτρέπει τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ομάδων και την αλληλοτροφοδότησή τους. Δεν πρέπει φυσικά να αγνοούμε ή να υποτιμούμε και το γεγονός της κοινωνικοποίησης και της ζύμωσης συντροφικών σχέσεων που προκύπτουν μέσα από αυτή τη συνύπαρξη.

Γιατί όμως "Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος";

Κατ' αρχήν, "αυτοδιαχειριζόμενος" γιατί όλα τα ζητήματα που αφορούν το χώρο επιλύονται από αυτές/ούς/ά που μετέχουν σε αυτόν, μέσα από οριζόντιες διαδικασίες. Αυτοδιαχείριση, λοιπόν, για εμάς σημαίνει πρωτίστως ευθύνη: απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στα συντρόφια μας.

Κατά δεύτερον, "κοινωνικός" διότι ο χώρος δράσης μας είναι η κοινωνία και μέσο μας η διαρκής, πολύμορφη κοινωνική απεύθυνση. Απορρίπτουμε τη λογική του «αγώνα για την κοινωνία χωρίς την κοινωνία». Αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας ως κομμάτια της κοινωνίας και αγωνιζόμαστε για τη χειραφέτηση τη δική μας, των γειτόνων μας στο απέναντι πεζοδρόμιο, αλλά και αυτών στην απέναντι όχθη της Μεσογείου. Ο χώρος που διαχειριζόμαστε λοιπόν είναι εξωστρεφής κι επιδιώκει τη διάχυση των ελευθεριακών ιδεών, προταγμάτων και σχέσεων.

Επίσης, στον Α.Κοι.Χ.Ι. αποτελεί βασικό στοιχείο ο σεβασμός στη διαφορετικότητα λόγω εθνικότητας, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Γι' αυτό και η εναντίωσή μας στο φασισμό, το ρατσισμό και το σεξισμό, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αγωνιζόμαστε όλες και όλοι για την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη, σ' έναν αγώνα που δε θα μπορούσε παρά να είναι αντικαπιταλιστικός.

Πώς λειτουργούμε;

Οι αποφάσεις που αφορούν κάθε πτυχή της λειτουργίας του χώρου λαμβάνονται κατά την εβδομαδιαία ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση, κάθε Τετάρτη στις 21:00. Στη συνέλευση αυτή, πέραν των ατόμων που αποτελούν τη σταθερή της σύνθεση, συμμετέχει κι ένα τουλάχιστον μέλος κάθε ομάδας που φιλοξενείται στο χώρο, ώστε να μεταφέρει ή και να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις της, να συντονίσει το πρόγραμμα της με αυτό των άλλων ομάδων και να συνδέσει την κάθε ομάδα με τον ίδιο το χώρο. Θέλουμε ομάδες και τα άτομα, να συμμετέχουν ισότιμα στη λήψη αποφάσεων αναλαμβάνοντας παράλληλα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στο χώρο: τη συντήρηση του, την οικονομική του ενίσχυση, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, και τη συμμετοχή στη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων του χώρου εαν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Οι συνελεύσεις δεν αποφασίζουν δια της πλειοψηφίας, αλλά με ομοφωνία, μέσα από μια συλλογική διαδικασία που επιδιώκει την έκφραση όλων των απόψεων και τη σύνθεσή τους.

18 χρόνια μετά….δεν σταματάμε!

Ως Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Ερχόμαστε σε ρήξη με το υπάρχον, με όπλο μας την αυτοδιαχείριση, την αυτοοργάνωση, τον αγώνα και την αλληλεγγύη, ενδυναμώνουμε τον Α.Κοι.Χ.Ι., στηρίζουμε τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό, επιμένουμε και ζητούμε τη στήριξη όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται γιατί θεωρούμε ότι η προσφορά του Α.Κοι.Χ.Ι. ως κινηματική δομή είναι ανεκτίμητη.

πηγή : https://akoixi.espivblogs.net/
πηγή : email που λάβαμε στις 27 Απριλίου 17h