Τετάρτη 17 Μαίου 2023 στις 20.00

Προβολή ταινίας si può fare

Στην Ιταλία του 1983, ένας συνδικαλιστής σπρώχνεται από τους συντρόφους του να αναλάβει τη διαχείριση ενός ξενώνα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ο οποίος είναι αποτέλεσμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «180». Ο συνδικαλιστής, με νωπή ακόμα την κριτική που άσκησε στην «Αγορά» μέσω του βιβλίου του, προσπαθεί μαζί με τους ενοίκους του ξενώνα να εφαρμόσει τις ιδέες της αυτοδιαχείρισης. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες όλων των εμπλεκομένων, γίνονται εμφανή πολλά από τα ζητήματα που ανακύπτουν όταν οι «έξω» συνεργάζονται με τους «μέσα».

Η πλοκή της ταινίας ξετυλίγεται μέσω ρόλων για τους οποίους η δημόσια συζήτηση δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ οι θεματικές που θίγει, ύστερα σχεδόν από 40 χρόνια, έχουν στα μέρη μας γίνει βορά για πολιτικές έξω από τα πλαίσια εντός των οποίων τέθηκαν αρχικά.

Ειδικότερα, σε πολλά μέρη του ελλαδικού χώρου λειτουργούν αντίστοιχες υπηρεσίες παροχής υποστήριξης και φροντίδας στην κοινότητα. Πόσο όμως αυτές οι παροχές είναι της κοινότητας; Ή: Τι λόγο έχει πάνω σε αυτές η κοινότητα;

Με την προβολή της ταινίας δεν υπάρχει η σκοπιμότητα, ούτε να μειωθεί η έως τώρα πρακτική, ούτε βέβαια να αναδειχθεί ένα νέο πρόγραμμα καταρτισμένο από εξειδικευμένο προσωπικό. Ίσως οι φιλοδοξίες μας να εξαντλούνται σε μια κουβέντα για όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά τριγύρω μας χωρίς να μας αφήνουν ανεπηρέαστους.

«Είναι ανάγκη να γκρεμίσουμε τα τείχη για να βγούμε έξω ή να τα διευρύνουμε να μπείτε και εσείς οι υπόλοιποι εδώ μέσα;»

Γιώργος Κοκκινίδης, «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν»

Otium

Still in the game

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Μαΐου 21h