Παρασκευή 26 Μαίου 2023 στις 21.00

Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα υπόθεσης απαγωγής & βιασμού

*Ανακοίνωση: Μπορεί η Πέννυ να λείπει (για προσωπικούς εκτακτους λόγους), όμως έχουμε τις μουσικές της και τη διάθεση. Το μπαρ θα γίνει κανονικά!

Μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα υπόθεσης απαγωγής και βιασμού

Παρασκευή 26/5, 21:00 Dj Set Penny

Ελεύθερες Γυνάικες

της συλλογικότητας για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ & Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ

Το Σεπτέμβρη του 2020 μια εικοσάχρονη τότε φοιτήτρια, ενώ επέστρεφε σπίτι της τα ξημερώματα, έπεσε θύμα απαγωγής από δύο άντρες οι οποίοι την έβαλαν βίαια μέσα στο φορτηγάκι τους, την οδήγησαν στο σπίτι του ενός στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης όπου και ο ένας από αυτούς τη βίασε. Η κοπέλα μαζί με ένα κύκλο φίλων της, οι οποίες από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν βοηθητικά και στην κατεύθυνση της υποστήριξης και της αλληλεγγύης, αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός στις αρχές, γνωρίζοντας τη διαδικασία στην οποία θα έβαζε τον εαυτό της, μη μπορώντας ωστόσο να φανταστεί πόσο μακρυά θα μπορούσε να οδηγηθεί μέσα σε όλη αυτήν την υπόθεση.

Η πρώτη κίνηση της καταγγέλουσας ήταν να μεταβεί σε δημόσιο νοσοκομείο, στο Παπαγεωργίου και να ζητήσει να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση, για να μπορέσει έπειτα να αποδείξει το βιασμό της. Το εφημερεύον νοσοκομείο ωστόσο αρνήθηκε να την υποβάλει σε ιατροδικαστική εξέταση, καθώς χρειαζόταν να έχει ήδη κάνει την καταγγελία για βιασμό όπως την ενημέρωσαν οι νοσηλεύτριες εκεί. Πήγε λοιπόν στο Α.Τ. Λευκού Πύργου αρχικά, όπου και οι μπάτσοι την έδιωξαν λέγοντάς της να πάει στο τμήμα της Δωδεκανήσου, μιας και εκεί καταγράφονται όλες οι καταγγελίες ανεξαιρέτως και όταν η κοπέλα με τις φίλες της έφτασαν στο εν λόγω τμήμα, τις έδιωξαν για άλλη μία φορά λέγοντάς τους ότι πρέπει να πάει στο τμήμα της περιοχής όπου βιάστηκε. Έπειτα από αυτόν τον Γολγοθά αλλεπάλληλων απορρίψεων η κοπέλα κατόρθωσε να δώσει κατάθεση και να καταγγείλει το βιασμό της, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και το σχολιασμό των μπάτσων, οι οποίοι τη "συμβούλευαν" να μην παίρνει τόσο βαριά τα πράγματα και να θεωρήσει ότι ήταν ένα βράδυ που βγήκε με τις φίλες της και πέρασε και καλά. Να σημειώσουμε εδώ ότι η στάση των μπάτσων άλλαξε άρδην όταν πληροφορήθηκαν το γεγονός ότι οι δύο δράστες είναι αλλοδαποί, και έσπευσαν να προσφέρουν κάθε βοήθεια στην κοπέλα. Κατάφερε εν τέλει να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση 4 ολόκληρες μέρες μετά το βιασμό της και ήταν θέμα τύχης που προέκυψαν στοιχεία από την εξέταση αυτή, ώστε να υποστηριχθεί η υπόθεση και στο δικαστήριο, ενώ παρά το γεγονός ότι κατήγγειλε πως της είχαν ρίξει κάτι στο ποτό της, δεν της έκαναν ποτέ εξετάσεις αίματος ούτε και τοξικολογικές. Η ίδια η δικαστική διαδικασία ήταν μία ακόμα μάχη που έπρεπε να δώσει η καταγγέλουσα όχι μόνο απέναντι στους απαγωγείς και βιαστές της αλλά απέναντι σε ένα δικαστικό σύστημα που ενοχοποιεί τα θύματα, που δίνει ελαφρυντικά και αφήνει ελεύθερους βιαστές, παιδοβιαστές και μαστροπούς ενώ προσπαθεί σταθερά και επανειλημμένα να υποβαθμίσει, να θάψει ή να χειριστεί με βάση τα πατριαρχικά στερεότυπα τις υποθέσεις αυτές

Αξιοσημείωτη ήταν και η στάση του δικηγόρου υπεράσπισης των δύο βιαστών, Αλεξάνδρου Καζανά, ο οποίος αν και διδάσκει στο τμήμα της Νομικής του ΑΠΘ "ποινική νομολογία στη λαθρομετανάστευση", επέλεξε - τι ειρωνεία! - να μεταχειριστεί την καταγγελία της κοπέλας ως ρατσιστική, παρουσιάζοντας επιχειρήματα τα οποία όχι μόνο αντλούσαν από την κυριαρχη πατριάρχικη αντίληψη, αλλά επιπλέον υπαινισσοταν ότι η κοπέλα κατήγγειλε τους βιαστές της καθώς ήταν αλλοδαποί!!

Η έκβαση της υπόθεσης ήταν θετική, και οι δύο θύτες καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης χωρίς αναστολή, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η πρόταση της εισαγγελέως ήταν αθωωτική εξ ολοκλήρου και για τους δύο δράστες, ενώ όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη των βιαστών και τη δικαίωση της κοπέλας προέκυψαν μέσα από έναν κύκλο ανθρώπων - κοντινών αλλά όχι μόνο - που αντιδρώντας ενστικτωδώς και με βάση τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης, υποστήριξαν την κοπέλα και παράλληλα κατόρθωσαν και την καταδίκη των βιαστών της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλες οι υποθέσεις σεξουαλικής και έμφυλης βίας που έρχονται στο φως και παίρνουν το δρόμο της αστικής δικαιοσύνης, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από το κράτος, τις δικαστικές αρχές και τα κυρίαρχα ΜΜΕ στέλνοντας ένα ενιαίο συστημικό μήνυμα εξόντωσης απέναντι σε όσες τόλμησαν να σπάσουν τη σιωπή και τρομοκράτησης απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες. Από το βιασμό της 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας από τα ένστολα καθάρματα της ομάδας ΔΙΑΣ, τη συγκάλυψη του παιδοβιαστή Λιγνάδη και των εξευτελισμό των θυμάτων του μέσα στις δικαστικές αίθουσες, τη συγκάλυψη του παιδοβιαστή και μαστροπού Η. Μίχου στην υπόθεση του Κολωνού και το ξέπλυμα του βιαστή και μαστροπού μπάτσου στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης, μέχρι την αθώωση των βιαστών της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, των μαστροπών στο "Χωριάτικο" και των μπάτσων που από κοινού με τους Χορταρια και Δημόπουλο δολοφόνησαν τη Zackie Oh, είναι πλέον πρόδηλο και για τους πιο αφελείς ότι η έμφυλη βία είναι συστημική βία και αποτελεί όπλο στη φαρέτρα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού για την καθυπόταξη και των καταπιεσμένων και τη διάχυση του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όλα αυτά τα περιστατικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση "μεμονωμένα", αλλά μία ακόμα συνέπεια του εξουσιαστικού πατριαρχικού συστήματος που καταπιέζει τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κράτος, το κεφάλαιο και η πατριαρχία αποτελούν ένα ολόκληρο σύστημα που γαλουχίζει , οπλίζει, δικαιολογεί και συγκαλύπτει αυτά τα εγκλήματα. Το ίδιο το σύστημα γεννά τις έμφυλες διακρίσεις και οπλίζει καθημερινά τα χέρια επιτηδείων (παρα)βιαστών, ενισχύοντας το πατριαρχικό καθεστώς με κύρια μέσα τη συνοχή και τη συγκάλυψη. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά έμφυλης βίας, στα οποία η κρατική δικαιοσύνη αποφάσισε να σωπάσει, αποδεικνύοντας πως για όλες εμάς, το σύστημα δεν αποτελεί χέρι σωτηρίας, αλλά κινητήριο μοχλό αναπαραγωγής πατριαρχικών και εξουσιαστικών συμπεριφορών. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στην αστική δικαιοσύνη και τους κρατικούς μηχανισμούς. Γνωρίζουμε καλά πως η πατριαρχία αποτελεί θεμέλιο λίθο τους κράτους και του καπιταλισμού, επομένως για να την αντιμετωπίσουμε δε μπορούμε να διαλέξουμε το θεσμικό μονοπάτι.

Ο αντιπατριαρχικός αγώνας, λοιπόν, είναι για εμάς ένας αγώνας συνολικός, αντιεξουσιαστικός, αναρχικός, ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και οποιαδήποτε μορφή εξουσίας. Η πτώση της πατριαρχίας στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος είναι ανέφικτη. 'Έτσι παλεύουμε ενάντια στο σύστημα συνολικά, ενάντια στην εξουσία. Στην κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε δεν υπάρχει χώρος για εξουσιαστικές συμπεριφορές, για συμπεριφορές που καθιστούν έναν άνθρωπο κατώτερο από κάποιον άλλον, για πρακτικές διαχωρισμού και διχοτόμησης των πληθυσμών που στρέφουν τον έναν ενάντια στην άλλη. Επιδιώκουμε να χτίσουμε κοινότητες, στις οποίες καλλιεργείται η αλληλεγγύη κι ο σεβασμός, κοινότητες, στις οποίες οι γυναίκες μπορούν να υπάρξουν ως ισάξιες οντότητες, κοινότητες στις οποίες γυναίκες θα μπορούν να απευθυνθούν, θα μπορούν να επικοινωνήσουν βιώματα τους.

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία περιστατικά έμφυλης βίας γνωστοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό: Από τις σεξιστικές επιθέσεις στο σπίτι, στο δρόμο, στο σχολείο, στη δουλειά, από την επικριτικότητα στις εκτρώσεις, από τους ξυλοδαρμούς έως και τις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς και τα κυκλώματα σωματεμπορίας. Η εξάλειψη της έμφυλης βίας περνάει για μας μέσα από τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση - έναν αγώνα συλλογικό και συνολικό, ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και οποιαδήποτε μορφής εξουσία. Καμία μόνη απέναντι στους δυνάστες που εξουσιάζουν τις ζωές μας! Σφίγγουμε τις γροθιές μας και προσφέρουμε ένα χέρι βοηθείας σε κάθε τραυματισμένη γυναίκα απ' το λεπίδι της πατριαρχίας. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους καταπιεσμένους και σε όλες τις καταπιεσμένες, σε κάθε θύμα βιασμού, δίπλα σε όποιον πλήττεται απ' το αγκάθι της πατριαρχίας. Η συλλογική μας φωνή μπορεί να σπάσει όλα τα δεσμά και να ρίξει όλα τα τείχη! Μέχρι να κάνουμε τη φλόγα, φωτιά και να κάψουμε συθέμελα το σάπιο εξουσιαστικό πατριαρχικό σύστημα! Μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο που θα χωρά μέσα του όλους τους κόσμους.

Προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση, την ενδυνάμωση, την οργάνωση και τον αγώνα για το ολοκληρωτικό γκρέμισμα κράτους, καπιταλισμού και πατριαρχίας, για την ανοικοδόμηση ενός κόσμου ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης.

ΚΡΑΤΟΣ, ΜΜΕ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΒΙΑΖΕΙ & ΣΚΟΤΩΝΕΙ - ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ