Σάββατο 27 Μαίου 2023 στις 19.30

Βραδιά αγώνα και γιορτής για τα Άγραφα

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΪΟΥ 2023, 7.30 Μ.Μ. - ΒΡΑΔΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

ΑΛΣΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ - ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ - ΒΥΡΩΝΑΣ

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ψηλών βουνοκορφών των ιστορικών Αγράφων φαινόταν σχεδόν χαμένος όταν ξεκίνησε στην αρχή. Οι πρώτες όμως νίκες είναι πλέον γεγονός (Νιάλα, Βοϊδολίβαδο, Ίταμος, Καπροβούνι) χάρη στην πλατιά κοινωνική συμμαχία που διαμορφώθηκε και στον διαρκή, κυριολεκτικά καθημερινό αγώνα που δόθηκε, δίνεται και θα συνεχίζει να δίνεται. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πληγή της εγκατάστασης της αιολικής βιομηχανικής μονάδας στον Τύμπανο Αργιθέας δείχνει ότι τα σχέδια μετατροπής μεγάλου μέρους της Πίνδου αλλά και της υπόλοιπης χώρας σε βιομηχανική ζώνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με συμφέροντα κάποιων συγκεκριμένων μεγάλων εταιρειών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι διώξεις αγωνιζόμενων ενάντια σε αυτήν την καταστροφή είναι συνεχείς και έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό όλων μας.

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στον Βύρωνα της Αθήνας (Πάρκο Λαμπηδόνας), διοργανώνουμε μια Βραδιά αγώνα και γιορτής για τα Άγραφα. Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο κάνοντας τα αδύνατα, δυνατά. Κι αυτό, όχι για να καταστήσουμε τα Άγραφα απλά και μόνο έναν ακόμα τουριστικό πόλο έλξης, όπως είθισται να λέγεται, αλλά ένα σημείο αναφοράς για αυτό που ήταν και ακόμα συμβολίζουν: έναν τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αντίστασης και ελευθερίας. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον: απλά να κάνουμε το νερό να ξαναπερνά από εκεί που περνούσε για αιώνες τώρα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

-Τρύφωνας Κόλλιας (νομικός)

-Θωμάς Κώτσιας (Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών)

-Πάνος Φωκάς (νομικός)

-Χρήστος Φασούλας (Δίκυτο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων)

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ:

-Γιάννη Κατσή (τραγούδι), Γιώργο Κουβαρά (κλαρίνο), Γιώργο Κώτσικα (βιολί), Βασίλη Σμάνη (λαούτο), Λάζαρο Σαββίδη (κρουστά)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΪΟΥ 2023, 7.30 Μ.Μ. - ΒΡΑΔΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

ΑΛΣΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ - ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ - ΒΥΡΩΝΑΣ

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ψηλών βουνοκορφών των ιστορικών Αγράφων φαινόταν σχεδόν χαμένος όταν ξεκίνησε στην αρχή.
Η περιοχή είχε ήδη ερημώσει, οι εταιρείες είχαν φροντίσει να βρουν ορισμένους κομβικούς συμμάχους στην τοπική κοινωνία για την προώθηση των συμφερόντων τους και κάποιες -όχι και λίγες- υπογραφές είχαν ήδη μπει από τα αρμόδια υπουργεία ή υπηρεσίες.
Όμως, αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν ένα γνωμικό που λεγόταν κάποτε στα Άγραφα: από εκεί που πέρασε το νερό, θα ξαναπεράσει. Και, πράγματι, ξαναπερνάει.
Οι πρώτες νίκες είναι πλέον γεγονός χάρη στην πλατιά κοινωνική συμμαχία που διαμορφώθηκε και στον διαρκή, κυριολεκτικά καθημερινό αγώνα που δόθηκε, δίνεται και θα συνεχίζει να δίνεται. Σε βουνά όπως η Νιάλα, το Βοϊδολίβαδο, ο Ίταμος και το Καπροβούνι, οι μάχες για την υπεράσπισή τους είναι έως τώρα νικηφόρες. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι έχει κάτι τελειώσει, αφού βουνά όπως η Καζάρμα, η Καράβα και
η Βουλγάρα συνεχίζουν να απειλούνται από τις σχετικές αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών μονάδων. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πληγή της εγκατάστασης της αιολικής βιομηχανικής μονάδας στον Τύμπανο Αργιθέας δείχνει ότι τα σχέδια μετατροπής μεγάλου μέρους της Πίνδου αλλά και της υπόλοιπης χώρας σε βιομηχανική ζώνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με συμφέροντα
κάποιων συγκεκριμένων μεγάλων εταιρειών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι διώξεις αγωνιζόμενων ενάντια σε αυτήν την καταστροφή είναι συνεχείς και έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό όλων μας.
Παράλληλα με τον αγώνα για τη διάσωση των βουνοκορφών, αναπτύχθηκαν και αντιστάσεις κατά της καταστροφής ποταμιών της περιοχής από μικρά και ουσιαστικά ασήμαντα σε ενεργειακό δυναμικό υδροϋλεκτρικά φράγματα. Η κατάληξη υδροϋλεκτρικών έργων, μετά το καιρικό πλήγμα του «Ιανού», σε μπάζα που έχουν γεμίσει όλη την κοίτη του ποταμού στην Κερασιά Καρδίτσας, δείχνει όχι μόνο την αστοχία
τέτοιων κατασκευών, αλλά και την οικολογική υποβάθμιση που προκαλούν σε περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.
Σε μια εποχή όπου τα δημοσιεύματα για τραγικές ελλείψεις στους υδάτινους πόρους σε όλη την Ευρώπη και για τη ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας είναι καθημερινά, αποτελεί πραγματικό έγκλημα η βίαιη, εγωιστική, ασυντόνιστη και απλά αρπακτική άλωση των βουνών, των πηγών και των ποταμιών, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την κατάληψη δημόσιων εκτάσεων και για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Αυτά τα οικοσυστήματα όχι μόνο οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να δημιουργήσουμε ανθρώπινες δραστηριότητες που να συνυπάρχουν με το φυσικό τοπίο, αλλά και να τα επεκτείνουμε προς τις ημιορεινές και πεδινές περιοχές, καθιστώντας κάθε πέρασμα του νερού και του δροσερού αέρα «ιερό» αγαθό, το οποίο κανείς και καμία δεν έχει δικαίωμα να το σβήνει από τον χάρτη της γεωγραφίας για χάρη κάποιων «οικονομοτεχνικών δεδομένων».
Ο αγώνας για την προστασία των αγραφιώτικων βουνών είναι ένας ακόμα αγώνας για την προστασία όλων των βουνών της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού νότου που κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπαταρία ενέργειας. Είναι δική μας υπόθεση να προστατεύσουμε τα μέρη από όπου καταγόμαστε, γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, του ίδιου μας του είναι, καθιστώντας αυτήν την ταυτότητα αδιάρρηκτο τμήμα της ανθρώπινης πολιτισμικής εξέλιξης. Πιστεύουμε ότι το μέλλον θα μπορέσει να είναι ευοίωνο, όχι όταν οι όροι επιβάλλονται από τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών και εργολαβικών επιχειρήσεων, αλλά όταν οι άνθρωποι ζουν αρμονικά μεταξύ τους και με το περιβάλλον, αφήνοντας στην άκρη διχαστικά διλήμματα του τύπου «ανάπτυξη ή θάνατος» που μόνο σκοπό έχουν να διασπούν το κοινωνικό σώμα για να το καθιστούν αδύναμο απέναντι σε εκ των άνω ειλημμένες αποφάσεις.
Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, διοργανώνουμε μια βραδιά αγώνα και γιορτής για τα Άγραφα στον Βύρωνα της Αθήνας (Πάρκο Λαμπηδόνας), μια περιοχή όπου ζουν και κατοικούν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κατάγονται από τα χωριά των Αγράφων. Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο κάνοντας τα αδύνατα, δυνατά. Κι αυτό, όχι για να καταστήσουμε τα Άγραφα απλά και μόνο έναν ακόμα τουριστικό πόλο έλξης, όπως είθισται να λέγεται, αλλά ένα σημείο αναφοράς για αυτό που ήταν και ακόμα συμβολίζουν: έναν τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αντίστασης και ελευθερίας. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον:
απλά να κάνουμε το νερό να ξαναπερνά από εκεί που περνούσε για αιώνες τώρα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

πηγή : https://www.facebook.com/events/2327960327097…%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22share_link%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%5C%22invite_link_id%5C%22%3A169093366121105%7D%7D]%22%7D