Τετάρτη 24 Μαίου 2023 στις 20.00

Συζήτηση και προβολή του ντοκιμαντέρ Slay

Σε μια περίοδο συγκέντρωσης εξουσίας και αύξησης του κεφαλαίου μέσω της παγκοσμιοποίησης, αποφασίσαμε να προβάλουμε ένα ντοκιμαντέρ την Τετάρτη 24/5 και ώρα 9μ.μ. στο προαύλιο της νομικής αθηνων, εστιασμένο στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες συνέπειες του συγκεκριμένου κλάδου.

Η έρευνα της Rebecca για το εμπόριο δερμάτων ζώων ξετυλίγει μια οδυνηρή ιστορία πράσινης πλύσης, λανθασμένων ετικετών, βαρβαρότητας ζώων και συγκαλύψεων από μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες πολυτελούς μόδας στον κόσμο όπως dior, max mara, gucci, nike κ.α. Καθώς μεγάλα κεφάλαια τραπεζών εμπλέκονται και συνεργάζονται με τις συγκεκριμένες εταιρίες ένω ταυτόχρονα έχουν προσπαθήσει να δείξουν ένα δήθεν οικολογικό προφίλ. Το ντοκιμαντέρ αρχικά διερευνά τις περιβαλλοντικές συνέπειες για την συντήρηση δέρματος και γούνας λόγω της χρήσης χημικών αλλά και την απελευθέρωση χρωμίου κατά την επεξεργασία τους. Στην συνέχεια εμφανίζονται οι εργάτες του κλάδου μετανάστες χωρίς χαρτιά όπου εκθέτουν καθημερινά τον εαυτό τους σε επιβλαβείς για την υγεία τους συνθήκες (λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται) για έναν βασικό μισθό σε κάτεργα πίσω από κλειστές πόρτες. Έπειτα αναφέρεται στην αιώνια τρεμπλίκα των ζώων για την συντήρηση του συστήματος και των κερδών τους θυσιάζοντας τα ως μάρτυρες στον βωμό της κοινωνίας του θεάματος πιο συγκεκριμένα για την παραγωγή δέρματος και γούνας.

Η ρεπόρτερ επισκέπτεται μαζικά σφαγεία με μινκ, τσιντσιλά, αλεπούδες και σκύλους. Ζώα «πρώτης ύλης» στην γλώσσα των οικονομολόγων και των επενδυτών, ζώντας όλη τους την ζωή να υποφέρουν σε μικρά κλουβιά όπου στο τέλος θανατώνονται με ηλεκτροσόκ, θαλάμους αεριών ή βράζοντάς τα ζώντανα. Καθώς μόνο για το δέρμα τους θανατώνονται κάθε χρόνο 1.5 δισεκατομμύρια ζώα και 1 δισεκατομμύριο για γούνες. Δεν παραλύπτει την βιομηχανία μαλλιού και την εκμετάλλευση προβάτων που δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνει. Στην ταινία αναφέρονται και στους αγώνες για την απελευθέρωση των ζώων μπροστά στο οργανωμένο αυτό έγκλημα, την σημασία τους αλλά και την καταστόλη που έχουν αντιμετώπίσει λόγω του δημοσίου λόγου και της δράσης τους. Στο τέλος της ταίνιας τονίζει την σημαντικότητα των συνειδητών επιλογών άρνησης κατανάλωσης προϊόντων εκμετάλλευσης ζώων.

Ταυτόχρονα στον ελλαδικό χώρο υπάρχει άμεση συνδεση με τα συγκεκριμένα κυκλώματα βιομηχανίας γούνας και δέρματος καθώς το κράτος ενισχύει συνεχώς τους κλάδους της γούνας. Προσφάτως δώθηκε άλλη μια επιδότηση ύψους 8 εκατομμύριων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί πολλές φορές από το υπουργείο ανάπτυξης πως η βιομηχανία της γούνας είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να ενισχυθεί στην Ελλάδα ως μία καλή ευκαιρία λόγω του πολέμου ουκρανίας-ρωσίας στις οποίες ο κλάδος του εμπορίου της γούνας πλήττεται.

Θεωρούμε πως είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε ακόμα ένα κομμάτι βάναυσης εκμετάλλευσης και θανάτωσης των μη-ανθρωπίνων ζώων με προοπτική την ανταλλαγή απόψεων και την συνδιαμόρφωση δημοσίου λόγου και δράσεων για την απελευθέρωση των ζώων.

Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, αγωνιζόμαστε εώς ότου όλα να είναι ελεύθερα.

ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ ΒΙΓΚΑΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΠΙΣΙΣΜΟΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΚΕΛΙΟΥ/ΚΛΟΥΒΙΟΥ

Αντισπισιστά ενάντια στη βιομηχανία γούνας και δέρματος

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Μαΐου 21h