Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στις 20.00

Συγκέντρωση–μικροφωνική ενημέρωσης για την εξέλιξη της ανάπλασης του λόφου Στρέφη

Save Strefis!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΗ, 20:00 στο μπασκετάκι του Λόφου

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη των έργων ανάπλασης του Λόφου Στρέφη από την επενδυτική εταιρία Prodea Investments και την εργολάβο της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ (θυγατρική του ΑΚΤΩΡ), τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Οκτώ μήνες καταστροφικών εκσκαφών υπό την επιτήρηση των μπάτσων, μόνο για την τοποθέτηση νέων δικτύων ηλεκτροφωτισμού και με πλήρη καταστροφή του παλιού δικτύου. Μια εμμονή που έχει ως μόνη εξήγησή της τη δημιουργία υποδομής για τη μελλοντική τοποθέτηση οπτικών ινών για τις κάμερες επιτήρησης του Λόφου (σχεδιασμός που έχει εξαφανιστεί από τις μελέτες λόγω των αντιδράσεων, αλλά είναι πάντα ενεργός).

Οκτώ μήνες εκσκαφών που έχουν καταστρέψει τη δασική πλευρά προς την οδό Πουλχερίας, το ριζικό σύστημα των δέντρων, τα πρανή (με αποτέλεσμα την κατάρρευση μεγάλου μέρους της πλαγιάς με τη βροχή της 26ης Γενάρη και τις πλημμύρες στην περιοχή), τα μονοπάτια και τις ξύλινες και πέτρινες σκάλες, τα πλακόστρωτα και το παλιό, λειτουργικό δίκτυο άρδευσης - πυρόσβεσης. Ούτε σταγόνα νερό στον Λόφο, αφού και το τμήμα του παλιού δικτύου που είναι ενεργό, δεν ποτίζει τίποτα άλλο πέραν από τους μπάτσους δίπλα στο Βυζαντινό. Η επιβίωση των χελωνών και η ύπαρξη των πουλιών στον Λόφο απειλείται, δέντρα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται, ενώ οι θάμνοι γύρω από το θεατράκι έχουν ήδη ξεραθεί. Μια καταστροφή πολύ βολική για τους σχεδιασμούς Δήμου και Prodea, που εξαρχής είχαν εξαφανίσει από τις μελέτες τους την πολύτιμη πανίδα του Λόφου, ειρωνευόμενοι τις αναφορές για τα είδη πουλιών με φράσεις «ωσάν να βρισκόμαστε στα βάθη της Πίνδου», ενώ παράλληλα χαρακτήριζαν ως επικίνδυνη για την ασφάλεια την πυκνή θαμνώδη βλάστηση…

Οκτώ μήνες αστυνομικής κατοχής του Λόφου, με 150 φανερούς μπάτσους σε καθημερινή βάση, με κόστος για το δημόσιο ως τώρα πάνω από 2,4 εκ.€, μεγαλύτερο δηλαδή από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου (2 εκ) και τη «δωρεά» της Prodea (1,15 εκ). Μια αστυνομική παρουσία που παράγει καθημερινά τραμπουκισμούς, προσαγωγές, ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων, σκουπίδια και μετατροπή του δάσους σε πάρκινγκ. Με μόνο στόχο την απονέκρωση του Λόφου από την κοινωνική και πολιτική χρήση του, για να παραδοθεί ήσυχος και καθαρός, σαν νεκροταφείο, στο παιχνίδι της αύξησης των αξιών ακινήτων στην περιοχή και στην τουριστικοποίηση, πεδία δραστηριοποίησης του επενδυτή Prodea Investments.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει απαγορευτεί παιδικό πάρτι στον Λόφο, η είσοδος μικρών παιδιών, η συνέλευση για την υπεράσπισή του, το καθάρισμα από σκουπίδια και μπάζα και έχουν γίνει τρεις προσαγωγές ατόμων που ζητούσαν την άδεια επανέναρξης των έργων μετά από την απαγόρευση του δασαρχείου. Οι εργολάβοι μπήκαν και στο μπασκετάκι (εκτός σχεδίου) και κατέστρεψαν και εκεί τα πρανή και τις αντιστηρίξεις της περίφραξης, εν αγνοία του ΟΠΑΝΔΑ, τη στιγμή που ισχυρίζονται ότι ο βράχος πίσω από το μπασκετάκι παράγει κατολισθήσεις.

Με άλλα λόγια, χάνουμε τον μοναδικό χώρο κοινωνικοποίησης της γειτονιάς, παρατηρούμε τη με μαθηματική ακρίβεια καταστροφή του, όταν διαμαρτυρόμαστε, μας τραμπουκίζουν, πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτήν την καταστροφή που παράλληλα μας διώχνει από τα σπίτια και τη γειτονιά μας, ΑΛΛΑ σύμφωνα με τον Μπακογιάννη, δήμαρχο του real estate, πρέπει να λέμε και ευχαριστώ στην εταιρία!

Οκτώ μήνες μετά, το ράθυμο και ελεγχόμενο δασαρχείο έδωσε εντολή για παύση των εργασιών εκσκαφών και του τσιμεντώματος της κορυφογραμμής. Που όμως, οι επενδυτές χαρτοφυλακίου 3 δις, τη γράφουν κανονικότατα, θεωρώντας της ως «μια απλή σύσταση». Γνωρίζοντας όμως ότι έχει πλέον αποκαλυφθεί από τη συνέλευση το απαράδεκτο σχέδιό τους για τον Λόφο και οι μη-μελέτες των αρίστων, βρίσκονται μάλλον σε διαδικασία συνολικού ανασχεδιασμού, αφού παρελαύνουν τώρα τελευταία κουστωδίες μελετητών της Prodea στον Λόφο (μέχρι και ο πολύς Δοξιάδης μας έκανε την τιμή), συζητώντας σενάρια τροποποίησης των σχεδίων τους.

Δυόμισι χρόνια αγώνα της συνέλευσης για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, που δίνει καθημερινά τη μάχη για τον ελεύθερο, δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Λόφου, αλλά και για την απόκρουση της επίθεσης των επενδυτών στις γειτονιές και τις ζωές μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ, ΛΟΦΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΠΙΣΩ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ!

πηγή : https://lofosstrefi.noblogs.org/?p=1324