Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στις 13.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό Γ.Μιχαηλίδη

"Τη στιγμή που οι δολοφόνοι με τις γραβάτες κομπάζουν για τα κατορθώματα τους, η εκδικητική αντιμετώπιση που δέχομαι εγώ ας γίνει αφορμή για έναν αγώνα που θα υπενθυμίζει τη θεσμισμένη αδικία όλων αυτών των χρόνων: Τις προκλητικές απελευθερώσεις βιαστών επειδή ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον κυβερνητικών αξιωματούχων. Τους δολοφονημένους απ' την αστυνομία πιτσιρικάδες που οι δολοφόνοι τους δεν μπήκαν ούτε μια μέρα φυλακή για τα προσχήματα. Τους μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγονται στα σύνορα της Ευρώπης φρούριο με τα συστηματικά pushbacks. Την ολοκληρωτική καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων, όπως στη Βόρεια Εύβοια. Τους δολοφονημένους ηλικιωμένους απ' τη διάλυση του συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας. Τις χαμένες παιδικές ηλικίες επειδή μια αυταρχική κυβέρνηση προτίμησε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από την ενίσχυση του συστήματος υγείας."

Γ. Μιχαηλίδης,

έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού

Την Παρασκευή 12.5 ο αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης ξεκινάει εκ νέου απεργία πείνας βρισκόμενος έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Πέρυσι, περίπου την ίδια εποχή είχε πραγματοποιήσει την 1η απεργία πείνας ζητώντας την αποφυλάκισή του, αφού είχε εκπληρώσει τους τυπικούς όρους που απαιτούνταν. Το δικαστικό συμβούλιο Άμφισσας απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης με μία αόριστη επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία δεν εκπληρώνονταν οι "ουσιαστικές προϋποθέσεις" αποφυλάκισης, δηλαδή ότι υπάρχει ο κίνδυνος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Ο ίδιος, λοιπόν, αναγκάζεται για 2η φορά να υποβληθεί σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, διότι το κράτος και οι μηχανισμοί του, του φέρονται εκδικητικά λόγω της ιδεολογίας του και της αμετανόητης στάσης που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο ρόλος της αστικής δικαιοσύνης είναι να ευνοεί την κυρίαρχη τάξη και να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες πάνω στις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί αρμονικά η αναπαραγωγή των παραγωγικών-εξουσιαστικών σχέσεων, η συσσώρευση του κεφαλαίου ως αποτέλεσμα αυτών και η αναπαραγωγή του ίδιου του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει μεγαλύτερο συμφέρον να φυλακίσει αυτούς που αμφισβητούν την ύπαρξή του. Αυτούς που αμφισβητούν αυτό το σάπιο σύστημα και παλεύουν να το αλλάξουν ριζικά. Και όχι απλά να τους φυλακίσει αλλά επιπλέον να αποπολιτικοποιήσει την δράση τους και να τους ονομάσει εγκληματίες, αντικοινωνικους κλπ. Και την ίδια στιγμή μπορεί να αποφυλακίζει παιδοβιαστές, να κλείνει τα μάτια σε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, σε κυκλώματα trafficking με θύματα ακόμη και ανήλικα παιδιά, να αφήνει ατιμώρητους μπάτσους δολοφόνους γιατί ακριβώς όλη η ιδεολογία και οι αξίες που κρύβονται πίσω από αυτά τα εγκλήματα είναι συνυφασμένα με το καπιταλιστικό σύστημα και αν το κράτος τα αμφισβητήσει, θα αμφισβητεί στην ουσία τους θεμέλιους λίθους πάνω στο οποίο είναι χτισμένο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και με την ψήφιση του νέου σωφρονιστικού κώδικα, ο οποίος πρακτικά παρέχει ένα πλουσιότερο νομικό οπλοστάσιο στο κράτος για να τιμωρεί όσους είναι ενάντια του και όσους διαταράσσουν την δήθεν ομαλή λειτουργία του ή αλλιώς την "κανονικότητα". Μια κανονικότητα, η οποία απαιτεί την κοινωνική ειρήνη μεταξύ των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων και ορίζει το κράτος ως τον διαμεσολαβητή αυτών των ταξικών συγκρούσεων, έτσι ώστε να λύνονται με όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο τρόπο για να μην δημιουργηθούν συνθήκες "χάους" μέσα στις οποίες είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του.

Επιπλέον μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο (αν και γνωρίζουμε πάνω-κάτω το αποτέλεσμα) να πούμε ότι δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο και την συνέχεια που έχει το κράτος και το κεφάλαιο και ως εκ τούτου γνωρίζουμε ότι όποιος και να ήταν ο διαχειριστής αυτού οι αναρχικοί/ές αγωνιστές/ιες την ίδια μοίρα θα είχαν να αντιμετωπίσουν. Ο αγώνας των φυλακισμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής οφείλει να ενσωματωθεί στους αγώνες που δίνουμε εμείς από έξω και όλοι/ες μαζί να αγωνιστούμε για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη


1 2 3

Ο Γ. Μιχαηλίδης τις 12/05/2023 αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας με στόχο την αποφυλάκισή του. Αποφάσισε να καταφύγει στο έσχατο μέσο διεκδίκησης που απομένει σε έναν έγκλειστο αγωνιστή απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ήδη από τις 29 Δεκεμβρίου 2021, μετά από 8,5 χρόνια κράτησης, έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής του και βάση ποινικού κώδικα δικαιούται την υφ ' όρων αποφυλάκιση του εφόσον δεν συντρέχουν ενεργές ποινικές υποθέσεις ή ενεργά πειθαρχικά παραπτώματα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Το δικαστικό συμβούλιο της Άμφισσας ωστόσο είχε εκδώσει αρνητική απόφαση για την αποφυλάκιση του με το σκεπτικό ότι «δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις καθώς συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων». Η απόφαση αυτή δεν είναι ήταν τίποτε άλλο παρά μια προσχηματική δικαιολογία ώστε να καλύψει την εκδικητική φύση της επ' αορίστου κράτησης του συντρόφου μας στις φυλακές. Ένα χρόνο πριν προσπάθησε με το ίδιο μέσο να παλέψει για τα αυτονόητα, ρίχνοντας την ψυχή και το σώμα του στον αγώνα και κάνοντας 67 μέρες απεργία πείνας μας έδειξε ότι η αστική δικαιοσύνη δεν αφήνει κανένα περιθώριο προς τους πολιτικούς της αντιπάλους καταπατώντας τους ίδιους της τους νόμους κάνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο τον εκδικητικό και τιμωρητικό ρόλο της, αφού αυτό που στην πραγματικότητα τους ζητά είναι οι δηλώσεις μετάνοιας και η αποκήρυξη των ιδεών και των δράσεων αντίστασης ενάντια στην καθεστωτική βαρβαρότητα.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Γ.Μ. στερείται με κάθε τρόπο το νόμιμο δικαίωμα του σε άδεια, εκπαιδευτική ή τακτική που ενδεχομένως θα άνοιγε το δρόμο για την αναίμακτη αποφυλάκιση του. Γίνεται μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού (μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις που εκκρεμούσαν τα τελευταία τρία χρόνια), μια μεταγωγή που πραγματοποιήθηκε στην προσπάθεια αποφυγής της απεργίας πείνας καθώς η ανακοίνωσή της έγινε αφού μαθεύτηκε ότι ο σύντροφός μας ετοιμάζετε για αυτή. Ακολούθησε εκ νέου η απόρριψη της εκπαιδευτικής άδειας που δικαιούταν την Παρασκευή 12/5 με τη φτηνή δικαιολογία ότι βρίσκεται μικρό χρονικό διάστημα στον Κορυδαλλό.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συναντάμε την εξελικτική πορεία της κρατικής αντιεξεγερτικής πολιτικής. Κράτος και κεφάλαιο έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε όσους/ες αντιστέκονται στην κυριαρχία τους. Καθημερινά αντικρίζουμε μια ολομέτωπη επίθεση από την πλευρά τους απέναντι στην κοινωνική βάση. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ακραία αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, χιλιάδες εντολές για διακοπές ρεύματος, ιδιωτικοποιήσεις, κρατικές δολοφονίες, βιασμοί, διώξεις και φυλακίσεις αγωνιζόμενων, είναι πράγματα που συμβαίνουν δίπλα μας και αποδεικνύουν περίτρανα τις αληθινές επιδιώξεις των εξουσιαστών που δεν είναι άλλες από τη συνεχόμενη υποτίμηση των ζωών μας σε συνδυασμό με την κρατική καταστολή εμποδίζοντας οποιαδήποτε κοινωνική αντίσταση. Σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που βιώνουμε δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, οφείλουμε να στήσουμε τα δικά μας αναχώματα δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

Οφείλουμε λοιπόν η υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη να γίνει υπόθεση όλων, να γίνει ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με την εγκληματική πολιτική του Κράτους και Κεφαλαίου. Η δικαίωση του αγώνα του είναι δικαίωση όλων μας γιατί πάντα θα είμαστε στο στόχαστρο μιας εκδικητικής, τιμωρητικής εξουσίας, θα αποτελούμε πάντα απειλή και θα συντρέχουμε κίνδυνο τέλεσης αδικημάτων όσο στεκόμαστε αμετανόητοι-ες και πιστοί-ες στις ιδέες μας. Θα σταθούμε στο πλευρό του μέχρι τη νίκη του αγώνα του, απέναντι στην κρατική δολοφονική μηχανή, απέναντι στο καθεστώς εξαίρεσης και στην αστική δικαιοσύνη, απέναντι στη σιωπή και την αντιεξεργετική πολιτική που θέλουν να επιβάλλουν.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ.Μιχαηλίδη το Σάββατο 03/06 στις 13:00, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας (Θεσσαλονίκη).

ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ Γ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

κάλεσμα : Συμβούλιο Αναρχικών


1 2 3

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η αστική «δημοκρατία» και η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» παραβαίνουν και πάλι τους ίδιους τους τους νόμους, στη βάση πολιτικών κριτηρίων. Όπως πάντα, η στόχευση διπλή: από την μία, η τρομοκράτηση όσων ακόμα επιμένουν να αντιστέκονται κόντρα στην καπιταλιστική και κρατική κυριαρχία, κόντρα στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση. Από την άλλη, η «χαρά» που όπως φαίνεται παίρνουν κάποια βάρβαρα ανθρωπάκια, από την ωμά εκδικητική βία που ασκούν από θέση (θεσμικής) ισχύος, προς όσες και όσους αμφισβήτησαν και αμφισβητούν την εξουσία τους.

Είναι η δεύτερη φορά που ο έγκλειστος σύντροφος Γ. Μιχαηλίδη αναγκάζεται να καταφύγει στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσει το αυτονόητο, να τηρηθεί δηλαδή ο νόμος και να αποφυλακιστεί.

Ενώ έχει εκτίσει ήδη από τις 29/12/21 τα 3/5 της 20ετούς ποινής του και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση, και θα έπρεπε άρα σύμφωνα με τον νόμο να αποφυλακιστεί, τον Φεβρουάριο του '23 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας απέρριψε το αίτημά του με το πρόσχημα ότι ο κρατούμενος "δεν πληρεί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις καθώς συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων". Έτσι λοιπόν πέρσι τέτοια εποχή, και αφού είχε συμπληρώσει 5 επιπλέον μήνες ''προληπτικής κράτησης'' (όχι δηλαδή για ένα αδίκημα που διέπραξε, αλλά για να μην διαπράξει άλλο στο… μέλλον!), ξεκίνησε απεργία πείνας. Μια απεργία που κράτησε 68 μέρες φέρνοντάς τον στα σωματικά και ψυχικά του όρια και την οποία ανέστειλε μετά από προφορική δέσμευση ανώτατου δικαστικού ο οποίος είναι μέλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι το αίτημά του θα ικανοποιηθεί. Όχι μόνο η δέσμευση αυτή αποδείχτηκε ψευδής, αλλά μέχρι και σήμερα, κάθε αίτηση του συντρόφου για εκπαιδευτική ή τακτική άδεια -άδειες που αδιαμφισβήτητα δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο- έχει απορριφτεί. Για τον λόγο αυτόν, ο σύντροφος ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας στις 12/5.

Φυσικά, για τον κόσμο του αγώνα, η παραβίαση του νομικού πλαισίου από τους ίδιους τους θεσμούς της «δικαιοσύνης» και η αυτό-αναίρεση της «δημοκρατίας», δεν προκαλούν έκπληξη. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής επίθεσης όσων αμφισβητούν έμπρακτα τον καπιταλισμό, αλλά και το μονοπώλιο της κρατικής βίας, μέσα από την κινητοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού: φωτογραφικοί νόμοι, «επανεξέταση» αποφάσεων δικαστηρίων απλά και μόνο για να στερηθούν οι κρατούμενοι τα εκ του νόμου δικαιώματα τους, καταδίκες χωρίς στοιχεία, κατασκευή «στοιχείων», αδιανόητα διογκωμένα κατηγορητήρια, αναιρέσεις αποφάσεων και «εφέσεις υπέρ του νόμου», διασπορά ψευδών ειδήσεων κ.λπ.

Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τον ρόλο και την ταυτότητα της αστικής δικαιοσύνης και των μηχανισμών της. Η δικαιοσύνη στον καπιταλισμό υπάγεται στις επιταγές και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Θωρακίζει θεσμικά το κυρίαρχο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης, νομιμοποιώντας και κανονικοποιώντας την ύπαρξή του στις συνειδήσεις των καταπιεσμένων, συμβάλλοντας έτσι στη διαιώνισή του.

Η επίθεση κράτους και κεφαλαίου είναι συνολική, συνεχής και εντεινόμενη. Πλέον είναι εμφανής σε όλους και όλες. Η συστηματική υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση μέχρι πρότινος δημόσιων παροχών, η κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η αδιανόητη αύξηση του κόστους ζωής, η εντεινόμενη υποτίμηση των ζωών μας με λίγα λόγια, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Αλλά ούτε και περιθώρια εφησυχασμού ή παραίτησης και ανακωχής από μεριάς μας.

Όλα τα παραπάνω θα παραμένουν ''κανονικότητα'' όσο δεν υπάρχει μαζική και οργανωμένη κοινωνική αντίδραση, ικανή να αμφισβητήσει την κυρίαρχη εξουσία και να αναμετρηθεί με ανατρεπτικούς και επαναστατικούς όρους με τις δυνάμεις που υπηρετούν την αστική τάξη. Αδιαμφισβήτητα, η όξυνση της καταστολής και του κρατικού αυταρχισμού, επηρεάζει καθοριστικά το επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και τους συσχετισμούς ισχύος που διέπουν τον κοινωνικό και ταξικό ανταγωνισμό. Επομένως, μας αφορά όλους/όλες και δε νοείται να μην παίρνουμε θέση με ενεργό τρόπο, να μην αναλαμβάνουμε δράση στο βαθμό που μπορούμε.

Είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε δίπλα στους πολιτικούς κρατούμενους, απέναντι σε κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, που στόχο έχει τόσο την εξόντωση των ίδιων, όσο και την εδραίωση ενός καθεστώτος εξαίρεσης για όλες και όλους τους αγωνιστές που μπορεί να βρεθούν στην θέση τους.

Απέναντι στα χίλια πρόσωπα της «δημοκρατίας» τους, κανένας σύντροφος και καμία συντρόφισσα δεν είναι μόνος/μόνη. Γιατί για εμάς η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι αδιαπραγμάτευτη και ένα βασικό θεμέλιο κάθε απελευθερωτικής δράσης

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ (ΑΠΟ 12/5) Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ "ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Μικροφωνική - συγκέντρωση αλληλεγγύης Σάββατο 03/06 στις 13:00, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ