Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις 20.30

Προβολή ντοκυμαντέρ: "Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν" (Στ. Ψυλλάκης, 2000)

Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 20.30 στην αυλή του στεκιού

Προβολή ντοκυμαντέρ από το ψυχιατρείο Χανίων "Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν" του Σταύρου Ψυλλάκη, 2000.

"Εγώ την αγαπάω την τρέλα μου. Τη γουστάρω. Μπορεί να παίρνω φάρμακα αλλά δεν άλλαξε τίποτα μέσα στο μυαλό μου. Κι αυτοί που μας κλείσανε χάσανε την αξιοπρέπειά τους."

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Μέσα στα ψυχιατρεία οι άνθρωποι χάνουν τα πάντα εκτός από τα λογικά τους. Αυτά που στερούνται είναι βασικά κοινωνικά πολιτικά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες. Αυτά τα αυτονόητα που αν τα στερηθεί κανείς θα τρελαθεί: την αίσθηση του προσωπικού χώρου, του χρόνου και το πώς κυλάει αυτός, την προσωπική επιθυμία, τους στόχους και τα όνειρα, το προσωπικό γούστο.

Όσο αρνούμαστε να κριτικάρουμε τα ψυχιατρικά άσυλα και τον εγκλεισμό, τα στεγανά της ψυχιατρικής φαρμακοθεραπείας, τόσο αυτή η αλλοπρόσαλλη κοινωνία των εμπορευμάτων θα συνεχίζει να τσακίζει σώματα και μυαλά. Θα συνεχίζει να κατηγοριοποιεί ως τρελούς όσες αρνούμαστε να συμβιβαστούμε, όσες περισσεύουμε, όσους δε χωράμε στις κυρίαρχες νόρμες.

Μετατρέπουμε τις καταλήψεις μας σε άσυλα ελευθερίας, μια ζέστη αγκαλιά σε όσα νιώθουν διαφορετικά και απροσάρμοστα και προσπαθούμε να μη ζούμε με τις αυταπάτες μιας υγιούς και κανονικής πραγματικότητας.


ΨΥΧΟΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ,

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ